Határblokád: Kárpátalját is ellephetik a kamionok

2023. november 22., 18:41 , 1186. szám

Szlovákiai fuvarozók november 16-án, múlt csütörtökön egy órára leállították a forgalmat a Vyšné Nemecké (Felsőnémeti)–Uzshorod (Ungvár) ukrán–szlovák határátkelőhelyen, amely a két ország közötti egyetlen olyan ellenőrzőpont, melyet a nehézgépjárművek is igénybe vehetnek – jelentette a DW a Reutersre való hivatkozással. A tiltakozók akciójukkal a lengyel fuvarozókat támogatták, akiknek fő követelése az Ukrajnának az Európai Unió által megadott szállítási „vízummentesség”, vagyis az EU és Ukrajna közötti teherszállítás liberalizálásának megszüntetése, az engedélyek rendszeréhez való visszatérés. Mint ismeretes, a lengyel fuvarozók még november 6-án lezártak három határátkelőhelyet az ukrán–lengyel határon.

Szlovák szolidaritás

A Szlovákiai Járműfuvarozók Szövetségének (UNAS) vezetője, Stanislav Skala a hírügynökségnek nyilatkozva azzal indokolta akciójukat, hogy az ukrán kamionosok állítólag elveszik a piac egy részét a szlovák kollégáktól, „olcsó üzemanyaggal és egyéb kiadásokkal, valamint az EU-n belüli tiltott üzleti tevékenységet folytatva csökkentik az árakat”.

„Vissza kell állítani az ukrán kamionsofőrök licenzálását – mondta. – A mai napon arra kértük az Európai Bizottságot, hogy azonnal kezdjen el intézkedni, és hét-nyolc napon belül értesítsen bennünket, tesznek-e valamit.”

Ellenkező esetben, fenyegetőztek a szlovák fuvarozók, a közeljövőben teljesen lezárják az ukrán–szlovák határt.

Lengyelországban nincs megegyezés

Az ukrán Közösség-, Terület- és Infrastruktúra-fejlesztési Minisztérium ugyanakkor kijelentette, hogy az engedélyezési rendszer visszaállítására vonatkozó követelés nem teljesíthető. Ezt az álláspontot hangoztatta a tárca november 15-én a dorohuski lengyel–ukrán határátkelőhelyen a varsói infrastrukturális minisztérium és az Európai Bizottság Közlekedési és Mobilitási Igazgatóságának (DG MOVE) képviselőivel folytatott megbeszélésen is.

„A teherszállítás liberalizálásáról szóló megállapodás Ukrajna és az EU között legalább jövő év június 30-ig érvényben marad” – hangsúlyozta az ukrán minisztériumnak a Facebookon megjelent közleménye.

A tárca jelentése szerint a dorohuski tárgyalások eredményeként a felek közös megoldásokat dolgoztak ki, és felajánlották azokat a lengyel tiltakozóknak, ám a demonstrálók nem fogadták el a javaslatokat.

„A felek továbbra is keresik azokat a megoldásokat, amelyek feloldják a helyzetet” – hangsúlyozta a minisztérium.

Európa szeretne kimaradni?

Korábban az RMF FM lengyel kiadvány forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy az Európai Bizottság (EB) büntetőeljárást indíthat Lengyelország ellen, ha annak hatóságai nem oldják fel a kamionforgalom lengyel fuvarozók általi blokádját az Ukrajnába vezető határátkelőhelyeken.

A kiadvány megjegyzi, hogy az EB hivatalosan még nem kívánja kommentálni a lengyel hatóságokkal szembeni esetleges intézkedések lehetőségét, mivel a tárgyalások Lengyelországgal és Ukrajnával folyamatban vannak. Az EB szóvivője mindazonáltal hangsúlyozta, hogy „a lengyel hatóságok az Európai Unió jogszabályaival összhangban kötelesek biztosítani az ukrán kamionok szabad mozgását a határon keresztül”, az ún. „szolidaritási folyosókon”. A jelek szerint Brüsszelben arra várnak, hogy helyben oldódjék meg a vita, miközben az ukrán–lengyel határon változatlanul több ezer kamion várakozik.

Lassan ideér a kamionhullám

Kárpátalján a vámhivatal arról számolt be, hogy nő a kamionsor a szlovák határon a lengyel irányból érkező kamionok miatt.

Viktorija Szengetovszka, a Kárpátaljai Vámhivatal szóvivője az Ukrinformnak elmondta, hogy érkeznek a kamionok a lengyel határ ellenőrzőpontjairól, ennek hatására egyre nő a sor. Közben ukrán oldalon a korábbi 140-ről 250-re növelték az átvizsgált kamionok napi számát, ami lényegében megfelel az áteresztőképességüknek.

„Volinyból, Jahodintól plusz 600 km-t kell megtenniük (a kamionoknak – a szerk.). Azok, akik nem jutottak át Krakivecnél, 300 km-es kerülőre kényszerülnek. De ott, a lengyel határon két hétig állnak sorban a sofőrök, itt, a szlovák határon három-négy nap alatt átjuthatnak. Ezért is jönnek ide” – magyarázta el a helyzetet Szengetovszka.

A november 16-i állapot szerint mintegy 900 teherautó várakozott az átkelőhely túloldalán, többségükben Európából hazatérő ukrán kamionok. Miután az ukrán oldalon is van határa a fogadóképességnek, így a sor várhatóan növekedni fog – jelezte Vaszil Tatos, a Kárpátaljai Vámhivatal megbízott helyettes vezetője.

A kárpátaljai vámosok igyekeznek átirányítani a járművezetők egy részét a csapi ukrán–magyar határátkelőhelyre, ahol nagyobb kapacitással rendelkeznek a vámhatóságok. A legtöbb sofőr azonban a szlovák határt választja, mert Csap további 150 km-es kerülőt jelentene a számukra, és a magyar autópályákon a teherautók súlyát korlátozzák.

A mukachevo.net múlt heti beszámolója szerint a szlovák oldalon a kamionsor több kilométerrel Felsőnémeti előtt kezdődik. A romlandó élelmiszerek, a rövid szavatossági idejű áruk, az állatok és a humanitárius segélyek fuvarozása továbbra is prioritást élvez, a járművezetőknek azonban ezt dokumentumokkal kell alátámasztaniuk.

A nem romlandó árut szállító járműveknek ezzel szemben be kell állniuk a több kilométeres sorba.

„Várniuk kell, becslésem szerint a legjobb esetben négy vagy öt napot. Három óra alatt körülbelül ötszáz-hatszáz métert haladt a sor” – idézi a portál az egyik sofőrt.

Jelenleg mindenki arra számít, hogy ha másként nem is, de uniós szankciókkal sikerül feloldani a zárlatot a lengyel határon. Ellenkező esetben a kamionhullám Szlovákiát, Magyarországot és Kárpátalját is eláraszthatja.

(szcs/dw.com/ukrinform.ua/mukachevo.net)