Őszi kézműveshétvége pedagógusok számára

2023. november 15., 11:05 , 1185. szám

A Hagyományok Háza Hálózat ‒ Kárpátalja évente több alkalommal is tart felnőtt kézművesképzést szűkebb pátriánkban. A mostani őszi alkalom során a kárpátaljai kézműves-pedagógusok, foglalkozásvezetők nemcsak elméleti foglalkozáson, de hospitáláson is részt vehettek november 10‒11-én.

A programnak a Beregszászi Kossuth Lajos Líceum, valamint a Pásztor Ferenc Közösségi Ház adott otthont. Kárpátalján legalább 50 olyan személy van, akik rendszeresen részt vesznek az oktatásokon. A néptánc és népzene tanításának nagy hagyománya van a vidéken, azonban fontos a kézműves-foglalkozások fejlesztése és vonzóvá tétele is. Ködöböcz-Gerzsenyi Ilona, a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja kulturális szervezője elmondta: „A hálózat szervezésében kézműves-pedagógusokat, óvónőket, foglalkoztatókat képzünk. A hagyományos magyar motívumok, technikák elsajátítására tavaszi, nyári és őszi képzési programjaink szoktak lenni. A mostani őszi képzési programban úgy gondoltuk, hogy egy gyakorlati foglalkozással is színesítjük mindezt. Az oktató Sevella Zsuzsanna, Gránátalma díjas játékkészítő, aki bemutatja, hogy egy játszóházi program keretében hogyan zajlik az ilyen foglalkozás a gyakorlatban.”

A kétnapos képzés során a résztvevők első nap a Beregszászi Kossuth Lajos Líceumban egy hospitálási napon vehettek részt, ahol a képzés oktatói a gyakorlatban a líceum diákjai számára különböző kézműves-foglalkozásokat tartottak. Sevella Zsuzsanna, a Hagyományok Háza kézművesoktatója megjegyezte: „Kiemelten fontos, hogy gyakorlatban is lássák a pedagógusok, hogy ezt a munkaformát, melyet a képzés alatt tanulnak, hogyan tudják majd beilleszteni az oktatási folyamatukba. Szabadabb foglalkozásmód volt, mint a tanórai keret. Nemcsak a mintakincs a fontos, hanem olyan készségeket és képességet is fejlesztenek közben, melyek elengedhetetlenek az oktatáshoz.”

A kétnapos intenzív képzés során a kárpátaljai pedagógusokkal magyarországi szakemberek foglalkoztak, Sevella Zsuzsanna mellett Darida Réka, Foundation Innováció díjas, mintaKINCStár programgazda, kézművesoktató is különböző technikákkal ismertette meg a helyi foglalkozásvezetőket.

A program támogatója a Hagyományok Háza és a Csoóri Sándor Alap volt.

EV