Hepatitis A: Vinnicjában még nem lélegezhettek fel

2023. november 10., 16:09 , 1184. szám

Továbbra is jelen van a hepatitis A Vinnicjában és a megye néhány településén. A városban speciális intézkedéseket foganatosítottak.

Megelőző intézkedések

Vinnicjában, ahol a járvány kitört, szüneteltetik az óvodák, sportszakosztályok és klubok működését, a gyerekek nem járnak iskolába, áttértek a távoktatásra – írta a BBC News Ukrajina. Elrendelték a tömegközlekedési eszközök fertőtlenítését. Ezenkívül a helyi hatóságok betiltották a vásárokat és tömegrendezvényeket, ahol házi készítésű termékeket árulnak, és megerősítették a piacok ellenőrzését – teszi hozzá a Szuszpilne.

A betegség első esetét a Vinnicjai kistérségben október 16-án jegyezték fel. Azóta nemcsak Vinnicjában, hanem a megyeközponthoz közel eső településeken is regisztráltak megbetegedéseket. A Vinnicja Megyei Betegségfelügyeleti és Betegségmegelőzési Központ hétfő esti adatai szerint a megbetegedések száma elérte a 285-öt. Ebből 247 esetet laboratóriumilag igazoltak, 46-an vannak kórházban, 165-en hazamehettek, köztük 29 gyermek. Összességében a vírusos hepatitis A-ban szenvedő betegek számára elkülönített kórházi ágyak kihasználtsága 18,4%-ra csökkent.

Az egészségügyi szolgálatok keresik a fertőzés forrását.

„A járványstatisztikák azt mutatják, hogy a fertőzés forrása sajnos még mindig létezik. A hepatitis A okozói lehetnek élelmiszerek vagy az ivóvíz. A járványt kivizsgáló epidemiológusok munkája jelenleg ezekre a tényezőkre összpontosul” – tájékoztatott a helyzetről Ihor Kuzin közegészségügyi főorvos az országos hírcsatornák közös műsorfolyamában múlt csütörtökön.

A hatóságok megkezdték az egészségügyi dolgozók és a betegekkel szoros kapcsolatban álló, egy háztartásban élő személyek hepatitis A elleni oltását a városban.

Miért veszélyes a hepatitis?

A hepatitis májkárosodással járó akut fertőző betegség. A kórt az öt ismert hepatitisvírus – A, B, C, D és E – egyike okozza.

A vírus fekális-orális úton terjed, fertőzött ürülékkel szennyezett élelmiszerrel vagy vízzel, esetleg szennyezett háztartási tárgyak használatakor kerül a szervezetbe.

Jevhen Dubrovszkij infek­tológus a BBC News Ukrajinának elmondta, a hepatitis A legtöbbször nem jelent veszélyt a betegre, a gyógyulás néhány hónapon belül megtörténik.

„Nincs szükség speciális vírusellenes szerekre. A hepatitis A lényegében egy tipikus bélbetegség, minden ezekre jellemző átviteli úttal egyetemben. Az egyetlen különbség az, hogy a vírus a májban szaporodik” – mondta el.

Azonban, amint a szakemberek rámutatnak, idős korban, valamint az egyidejűleg más májbetegségben is szenvedőknél a kór súlyos lefolyású lehet.

Fennáll-e a fertőzésveszély más régiókban?

„A hepatitis A általában egy bizonyos körben terjedő lokális járvány, amely elsősorban székletszennyezéssel és a vízforrások tisztításának problémáival, vagy a szennyvíznek a vízellátó rendszerbe való bejutásával függ össze” – hangsúlyozza dr. Dubrovszkij.

A helyi hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy az embereknek Vinnicjából a szomszédos régiókba vándorlása miatt fennáll a hepatitis terjedésének veszélye. Erre a fővárosi közigazgatásban is felhívták a figyelmet.

„A betegség Kijevben való elterjedésének kockázata elsősorban a lakosság Kijev és Vinnicja megyék közötti migrációjával függ össze. És mivel a fertőzés forrása a beteg ember, aki kiválasztja a kórokozót, Kijev a potenciális veszély zónájában van” – hangsúlyozta Valentina Hinzburg, a Kijev Megyei Állami Adminisztráció Egészségügyi Igazgatóságának igazgatója.

Az Egészségügyi Minisztérium ugyanakkor a weboldalán november 2-án megjelent közleményben álhírnek nevezte, hogy az esetek számának növekedése miatt egyes megyékben karantént vezetnének be. A tárca külön kitért rá, hogy Ivano-Frankivszk megyében sincs járvány. Tájékoztatásuk szerint a régióban októberben diagnosztizált 12 eset között nincs összefüggés.

Közölték azt is, hogy az országban 2023 kilenc hónapja alatt összesen 314 megbetegedést regisztráltak. Tavaly egész évben 281 eset fordult elő.

Tünetek és következmények

A betegség lappangási ideje meglehetősen hosszú, 2–6 hét, ez magyarázza, miért nehéz felkutatni a fertőzés forrását. Előfordulhat, hogy ennyi idő elteltével az ember egyszerűen nem emlékszik, hol fertőződhetett meg.

A lappangási idő elteltével jelentkezhet gyengeség, hasmenés, hőemelkedés és étvágytalanság. A tünetek között szerepel még a hányás, a fájdalom a jobb oldalon, a bordák alatt, ahol a máj található, valamint a vizelet elsötétülése és a szürke széklet.

Csak a betegség ezen megnyilvánulásai után jelenik meg a sárgaság: a szemfehérje és a bőr válik sárgává. Leggyakrabban ilyenkor fordulnak orvoshoz az emberek.

Dubrovszkij doktor elmondása szerint az ember a májsejtek – hepatociták – tömeges pusztulása miatt sárgul.

„Immunrendszerünk nem tudja más módon felvenni a harcot ezzel a vírussal: a védősejtek a vírussal együtt elpusztítják a fertőzött májsejteket. A bomlástermékek – köztük a bilirubin – tömeges bejutása a vérbe magyarázza a sárgaság megjelenését. Egyébként miután a hepatitis A-ban szenvedő ember besárgul, klinikailag jobban érzi magát. A vírus pusztul, az ember gyógyul” – mutatott rá.

Az orvosok azt tanácsolják, hogy a betegek mielőbb, a felsoroltak közül akárcsak egyetlen tünet jelentkezése esetén is forduljanak orvoshoz.

A betegségen átesett ember egész életre szóló immunitást szerez a hepatitis A ellen. A védőoltás szintén hosszú távú védettséget biztosít a fertőzéssel szemben.

Dubrovszkij doktor szerint a máj teljesen helyreáll a betegség után.

„Ennek feltétele, hogy a gyógyulást követően az embernek be kell tartania néhány fontos ajánlást, ezzel segítve a máj teljes regenerálódását. Diétát kell tartani, nem szabad alkoholt fogyasztani, és óvatosan kell bánni a májtoxikus gyógyszerekkel” – mondja.

A felépülés hat hónapot – egy évet vesz igénybe a máj betegség előtti állapotától és az adott személy regenerációs jellemzőitől függően.

(pszv/bbc.com/moz.gov.ua/suspilne.media)