Először a történelemben: Ukrajnában a férfiruházat importja meghaladta a női ruhák behozatalát

2023. november 9., 14:41 , 1184. szám

A háború okozta gazdaságszerkezeti változások alapvető áruhiány kialakulásához vezettek Ukrajnában, az import árucikkek nómenklatúrája pedig olyan tendenciákat mutat, amelyek a háború előtt soha nem léteztek az ukrán gazdaságban – derül ki az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) 2023. októberi inflációs jelentéséből, amelyet az Ekonomicsna Pravda ismertet.

Így például 2022-től jelentősen nőtt az ukrajnai férfiruházati behozatal értéke. Az ország történetében először fordult elő, hogy a férfiruha-beszerzés nemhogy meghaladta a női ruhák importját, de 200%-kal múlta felül azt. Az ilyen változásokat a hadsereg számára behozott áruk magyarázzák.

Ugyanakkor most először nem a hazai vagy külföldi termékek árelőnye, hanem a háború okozta gazdaságszerkezeti változások állhatnak a háttérben. Hasonló változások mentek végbe más áruk behozatalában is. Például a pilóta nélküli repülő szerkezetek aránya a gépipari importban a 2021. évi 1,9%-ról 2023. január–júliusra 2,8%-ra, a konzerveké a 2021. évi 4,7%-ról 2023. január–augusztusra 5,5%-ra nőtt.

Ukrajnában 2014 óta van áruforgalmi hiány, ennek mértéke átlagosan a GDP 6,5%-a. De a teljes körű invázió kezdetével ez a hiány tovább nőtt, és 2022-ben meghaladta a GDP 9%-át.

Ráadásul, mint az NBU hangsúlyozza, ezek a külkereskedelem szerkezetében bekövetkezett változások nem átmenetiek, hanem fundamentális jelleget öltöttek, és a biztonsági kockázatok mérséklődése után is hosszú ideig fennmaradnak.

Mára a belföldi fogyasztói kereslet szűkülése ellenére az áruimport részaránya a GDP-ben a 2021-es 35%-ról 2023 kilenc hónapjában 37%-ra nőtt.

A hazai termelés visszaesése miatt csökkent a köztes termékek részaránya. Ezzel szemben nőtt a befektetési és a kettős rendeltetésű termékek aránya, tükrözve az ország védelmi képességeinek biztosításával járó jelentős szükségleteket.

Az Ukrán Nemzeti Bank előrejelzése szerint középtávon az ukrajnai áruhiány mérséklése nagyban függ majd a gazdaságpolitikai intézkedések hatékonyságától. Az NBU többek között azt javasolja, hogy a nemzetközi partnerektől beérkező forrásokat irányítsák az exportlehetőségek bővítésére és az import kiváltására.

(pszv/epravda.com.ua)