Elstartolt a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző hatodik évfolyama

2023. november 7., 08:45 , 1184. szám

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kárpátaljai Közéleti Vezetőképzője (KKV) idén már hatodik évfolyamát indította el partnerségben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ), a KMKSZ Ifjúsági Szervezetével és Bocskor Andrea európai parlamenti képviselővel.

A program olyan 18. élet­évüket betöltött kárpátaljai fiataloknak szól, akik érdeklődnek a közélet iránt; célja összegyűjteni a tenni akaró fiatalokat, közösségbe szervezni őket, majd felvértezni őket olyan tudással és kapcsolati hálóval, amelyek felhasználásával a közös jót tudják majd szolgálni a résztvevők. Az előző évekhez hasonlóan idén is többfordulós felvételi eljárás várt a közéletben való szereplés iránt érdeklődő fiatalokra, akik közül 15 kerülhetett be a KKV hatodik évfolyamába. Az első képzési hétvége célja, hogy a résztvevők teljeskörűen felmérjék és megértsék szerepüket a közéleti és gazdasági környezetben, ezért a szervezők nagy figyelmet szentelnek az önismereti feladatoknak, pályaorientációnak és személyes fejlődési terveket is készítenek a résztvevőkkel együtt. A hatodik évfolyam különlegessége, hogy a diákok mentorprogramban is részt vehetnek, amely segítséget nyújt a számukra, hogy az elhangzottakat a gyakorlatban is kipróbálják és elsajátítsák.

Budapest adott otthont az első képzési hétvégének, ahol Padenics Dominika, a vezetőképző programvezetője üdvözölte a fiatalokat. Köszöntőbeszédében elmondta, hogy 4 helyszínen, 6 hétvégén különböző panelbeszélgetések, előadások, műhelyfoglalkozások, terepmunkák és csapatjátékok segítik majd a fiatalok minél profibb szakmai fejlődését. „Dolgozzatok teljes erőbedobással és találjátok meg a programban azt az üzenetet, amit továbbvihettek és használhattok is a későbbi karrieretek során” – kívánta a résztvevők számára a programkoordinátor.

Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő elmondása szerint nagyszerű lehetőség a fiatalok számára, hogy a korábban csak ötletként felmerült programsorozat immár hatodik éve várja és szakmailag kiszolgálja a közélet iránt érdeklődő fiatalokat. „Ebben a nehéz időszakban elengedhetetlen, hogy elhivatottak tudjunk maradni a kárpátaljai magyar közösség iránt, valamint legjobb tudásunkkal segíteni tudjuk közösségünket” – emelte ki a képviselő.

„Örül a szívem, hogy a vezetőképző is beilleszkedik azon intézmények, programok és képzések soraiba, amelyek ebben a rendkívül nehéz háborús időszakban is tovább tudnak működni. Jó azt látni, hogy továbbra is vannak tettre kész fiatalok” – kezdte köszöntőjét Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke. Beszédében kitért a háborúra, valamint az ukrán–magyar diplomáciai kapcsolatok felhős viszonyára. „A feladat és a lehetőségek adottak: tanuljatok, fejlődjetek, kössetek barátságokat, kamatoztassátok az itt megszerzett tudást, majd dolgozzatok a kárpátaljai magyar közösség érdekképviseletéért, továbbá a magyar–ukrán kapcsolatok javításáért” – bátorította a fiatalokat az elnök.

Kosztrihán Dávid, az MCC közéleti programokért felelős igazgatója elmondta, hogy a jelenlévők egy olyan küldetésre hívattak el, amely a kárpátaljai magyar közösség megerősítését és mihamarabbi felvirágzását segíti majd elő. „Bízom benne, hogy a lehető legjobbat tudjátok majd profitálni a képzésből, valamint a sikeres diplomaszerzést követő alumni közösségből is, amelyhez mindig visszanyúlhattok. Jó okulást és minél több profitot!” – inspirálta a diákokat Kosztrihán Dávid.

A megnyitót egy kerekasztal-beszélgetés követte, ahol Bocskor Andrea és Dobsa István mellett felszólalt Pál Norbert, az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos is. „A háború kitörését követően 1 millió 200 ezer olyan ember lépett be Magyarország területére, akik elmondásuk szerint a kitört fegyveres konfliktus következtében voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat” – nyilatkozta a kormánybiztos. A számadatok szerint ezeknek az embereknek a fele igényelt valamilyen formájú segítséget a pályaudvarokon, a segélypontokon, illetve a különböző karitatív szervezeteken keresztül.

Simon Dávid,
a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző alumnusa