Háborús költségvetés kockázatokkal

2023. október 25., 17:23 , 1182. szám

A Legfelső Tanács október 19-én elfogadta első olvasatban a 2024-es állami költségvetés tervezetét. A parlament költségvetési bizottsága számos módosítást javasolt a kormánynak, amire bizonyára a képviselők indítványai is rátettek egy lapáttal. A korrespondent.net igyekezett bepillantani a büdzsé számai mögé.

Mit javasol a költségvetési bizottság?

A bizottság által javasolt módosításokat röviden úgy foglalhatnánk össze, hogy indítványozzák a bevételek növelését, főként a bankok adójának emelésével, egyben csökkentenék a kormányzati szervek kiadásait. Növelnék ugyanakkor a katonák protézisekkel való ellátására fordítható összeget, s többet költenének az oktatási szubvencióra, valamint néhány igazságügyi szervnek és az egészségügyi reformot megvalósító Nemzeti Egészségszolgálatnak a finanszírozására.

Szakértők úgy látják, hogy a költségvetési bizottság javaslatai összességében egyaránt növelnék a büdzsé bevételi és kiadási oldalát, miközben a bevétel növelésére vonatkozó indítványaik nem túl meggyőzőek. Mindez azért lényeges, mert belföldön és külföldön egyaránt az ukrán államadósság növekedésére számítanak jövőre. Az IMF előrejelzése szerint az államadósság 2024-ben eléri a GDP 98,6%-át, 2025-ben pedig meghaladja a 100%-át (100,7%). Mindez csődközeli helyzetet eredményezhet Ukrajna számára, vagyis logikus lenne feltételezni, hogy az ország takarékoskodni kezd.

Háborús költségvetés

Denisz Smihal miniszterelnök a büdzsét ismertetve minap rámutatott, hogy 2024-ben a teljes költségvetés több mint felét – 1 billió 685 milliárd hr-t – a biztonsági és védelmi szektorra tervezik fordítani. Ez 113 milliárd hr-val több, mint idén. Emellett drónok, fegyverek és lőszerek beszerzésére és hazai gyártására is biztosítanak finanszírozást.

Hogy ez sok-e vagy kevés, az viszonylagos. Egyesek szerint talán még ezek az elképesztő összegek sem elégségesek önmagukban, hogy Ukrajna már jövőre térdre kényszerítse az agresszort. Olekszij Kuscs, az Egyesült Ukrajna elemző cég szakértője arra is rámutat, hogy a védelmi költségvetés jelentős hányadát a hadsereg pénzbeli javadalmazásai teszik ki. Ez nagyon jó a katonáknak, de azzal is járhat, hogy nem jut elég anyagi forrás haditechnikára és felszerelésre – mutat rá.

Feltűnhet, hogy a 2024-es költségvetést ugyan háborús büdzsének nevezik, ám abban legalább 469 milliárd hrivnyát irányoznak elő szociális kiadásokra.

„Továbbra is prioritásként kezeljük a szociális kiadásokat: legalább 469 milliárd hr. Lesznek pótlólagos források az egészségügyi rendszer számára – ez legalább 24 milliárd hrivnya többletet jelent az idei kiadásokhoz képest. Több jut az oktatási rendszerre, elsősorban a tanárok és előadók támogatására. Betervezzük a szükséges forrásokat a digitalizálásra, beleértve az »Álmunkat« (»Мрія« – a szerk.)” – jelentette be Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke.

Jelezte azt is, hogy márciusra tervezik a nyugdíjak indexálását, valamint lépéseket irányoztak elő az ukrán gazdaság élénkítésére.

Végrehajtható a költségvetés?

A szakértők általában úgy vélik, hogy a jövő évi költségvetés végrehajtása jobbára azon múlik, hogy a Nyugat folytatja-e Ukrajna segélyezését az ideihez hasonló szinten.

Olekszandr Ohrimenko, az Ukrán Elemző Központ elnöke rámutat: „A független Ukrajna egész története során egyetlen költségvetést sem hajtottak végre. Például a közelmúltban módosították a 2023-as büdzsét (a bevételeket 25,6%-kal, a kiadásokat 7,6%-kal növelték, a hiány 7,3%-os csökkenésével számolnak). Jövőre is így lesz: folyamatosan módosítani fogják, és az év végére a költségvetés jelentősen el fog térni a tervezettől.”

Szerinte is problémát okozhat, hogy az új büdzsé arra épül, Ukrajna 42 milliárd dollárt kap az USA-tól és az EU-tól. Mivel pedig az Egyesült Államokban nincs egyetértés a konzervatívok és a demokraták között Ukrajna finanszírozását illetően, fennáll a lehetősége, hogy elmarad a nagyarányú segítség az USA-ból. Ebben az esetben a teljes költségvetést át kell majd alakítani – mutat rá.

 (hk/korrespondent.net/epravda.com.ua)