Az amerikai különmegbízott Kijevben: az erős támogatás jele

2023. október 25., 14:35 , 1182. szám

Múlt héten Ukrajnába látogatott Penny Pritzker, az Amerikai Egyesült Államok Ukrajna újjáépítéséért felelős különmegbízottja, aki Volodimir Zelenszkij elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel is tárgyalt Kijevben.

Ez volt Pritzker első látogatása Ukrajnában a kinevezése óta – emlékeztet a korrespondent.net. A különmegbízott ugyanakkor nem először találkozott Zelenszkij elnökkel, szeptemberben New Yorkban már volt módjuk egyeztetni. Akkor Pritzker hangsúlyozta, hogy az amerikai cégek Ukrajna potenciálja miatt érdekeltek a befektetésben, de Kijevnek reformokat kell végrehajtania.

Találkozó az elnökkel

Az Elnöki Hivatal weboldalának beszámolója szerint a különmegbízottat fogadva az ukrán államfő köszönetét fejezte ki Joseph Biden amerikai elnöknek, a Kongresszusnak és az amerikai népnek, amiért erőteljes védelmi, pénzügyi, gazdasági és humanitárius segítséget nyújtottak Ukrajnának a teljes körű orosz agresszióval szemben.

„Az ön látogatása az erős támogatás jele. Fontos tudnunk, hogy az Egyesült Államok kész segíteni Ukrajnának átvészelni a téli időszakot és megvédeni a kritikus infrastrukturális létesítményeket” – mondta az elnök.

Volodimir Zelenszkij jelezte, hogy Ukrajna minden partnerét részletesen tájékoztatta arról, mire van szükség az ország légvédelmi rendszerének megerősítéséhez a városok, a hazai export útvonalai és a kritikus infrastruktúra megóvása érdekében.

Szóba került Ukrajna makroszintű pénzügyi stabilitásának biztosítása 2024-ben.

Az államfő külön érintette az ország újjáépítésének témáját.

„Ukrajna helyreállítása a folytatódó orosz agresszió ellenére is prioritás, mivel lehetővé teszi, hogy biztosítsuk az államunk küzdelméhez és győzelméhez szükséges feltételeket” – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij.

Az elnök megjegyezte, hogy az újjáépítési projektek magánbefektetéseket igényelnek. Ezért az ukrán fél számít az amerikai üzleti körök bevonására az ukrán gazdaság legígéretesebb ágazataiba, többek közt a mezőgazdaságba, a gépiparba, a vegyiparba.

„Kiemelt érdeklődésre tart számot az amerikai cégek részvétele az ukrán energiarendszer újjáépítésében. Ez különösen aktuális a téli időszak előtt, amikor az agresszor várhatóan fokozza az energetikai infrastruktúra létesítményei elleni támadásokat” – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij.

Az államfő megjegyezte: a befektetések vonzásához kockázati garanciamechanizmusok kialakítása szükséges.

Zelenszkij és vendége kitértek a befagyasztott orosz vagyon felhasználására Ukrajna újjáépítéséhez.

Tájékozódás a gazdaság helyzetéről

A vesti.ua portál beszámolója szerint Pritzkert a régiók helyzete is érdekelte. A különmegbízott részt vett a helyi és regionális önkormányzatok kongresszusán, ahol kijelentette, hogy Ukrajna gazdasága fejlődik a régiókban, és ez a fejlődés meghozza a maga gyümölcseit.

„Ma szeretném hallani az önök elképzeléseit arról, hogyan fejlődhet Ukrajna, és hogyan segíthetünk mi – konkrétan a világközösség, a magánszektor – projektjeik megvalósításában” – buzdította közös gondolkodásra a kongresszus résztvevőit Pritzker.

Denisz Smihal miniszterelnökkel az ukrán gazdaság helyzetéről tárgyalt az amerikai különmegbízott. A Kormányportál tájékoztatása szerint a felek az ukrán GDP növekedési pontjaira összpontosítottak: a mezőgazdasági termékek feldolgozása az agrárszektorban, az energetika, a hadi-, építő- és gépipar, valamint az IT-szektor. Továbbra is az exportra helyeződik a hangsúly, jelezte a miniszterelnök, aki szerint változatlanul ez „a gazdasági növekedés meghatározó összetevője”. Ezzel kapcsolatban Smihal a hatékony háborús kockázatbiztosítási rendszer fontosságát hangsúlyozta.

Szóba került az aknamentesítés és a közös ukrajnai vállalkozástámogatási programok kérdése is.

Az Ukrajnának nyújtott és nyújtandó amerikai pénzügyi támogatásról a korábbi bejelentéseken felül nem hangzottak el konkrétumok, bár természetesen napirenden volt a téma. Ukrajna helyreállításának forrásaival kapcsolatban ezen a megbeszélésen is egyeztettek a befagyasztott orosz vagyon kérdéséről.

Pritzker és Ukrajna

Penny Pritzker ukrajnai származású – emlékeztet a vesti.ua. Ősei 1881-ben emigráltak, hogy elkerüljék a pogromokat.

A Pritzker család ma egyike a leggazdagabbaknak az Egyesült Államokban. Vagyonukat több mint 19 milliárd dollárra becsülik; többek között övék a Hyatt szállodalánc.

Biden amerikai elnök 2023 szeptemberében nevezte ki Penny Pritzkert különmegbízottá. Ezt megelőzően az Obama adminisztráció kereskedelmi minisztereként szerzett kormányzati tapasztalatokat. Miniszterként is támogatta Ukrajnát, amelyet 2014-ben és 2015-ben is felkeresett ebben a minőségében.

Bizonyítandó az USA elkötelezettségét

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Pen­ny Pritzker kijevi útjával egyebek mellett bizonyítani szándékoztak „az Egyesült Államok erős elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett”. Szakértők véleménye szerint ezt a gesztust a Gázai övezetben kirobbant konfliktus miatt érezhették különösen fontosnak Washingtonban.

A sajtó megjegyzi, hogy Pritzker nem dobálózott számokkal, nem ígérgetett Kijevben, viszont reformokat sürgetett.

„Az ukránok átlátható és virágzó gazdaságot szeretnének, amely integrálódott Európába, és ennek eléréséhez sokat kell tenniük – hangsúlyozta Pritzker újságíróknak a Kijev megyei Coca-Cola üzemben tett látogatása során, amelyről az Amerika Hangja számolt be. – Az Európai Unió meghatározta, mire van szükség az előrelépéshez, és munkánk része – az [amerikai] nagykövet és én szorosan együttműködünk –, hogy valóban segítsük Ukrajnát azoknak a reformoknak és politikának a folytatásában, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy egyre több befektetést vonzzunk Ukrajnába.”

(ntk/korrespondent.net/president.gov.ua/vesti.ua/state.gov/kmu.gov.ua/golosameriki.com)