Zelenszkij elárulta, indulna-e újra az elnökválasztáson

2023. október 18., 18:10 , 1181. szám

Volodimir Zelenszkij államfő kijelentette, hogy a háború befejezése után nem vállalkozik egy második elnöki ciklusra. De ha a választásokat a háború alatt tartják, akkor indul az elnökválasztáson – írja az RBK–Ukrajina az államfőnek a Digi24-nek adott interjújára hivatkozva.

„Ha a háború folytatódna – igen, ha a háború véget érne – nem. Nem futhatok el a háború alatt” – fogalmazott Zelenszkij.

Az elnök nem nevezte meg a háború befejezésének pontos dátumát, de hangsúlyozta, hogy Ukrajna „az utolsó szakaszban van”.

„Úgy gondolom, az utolsó szakaszban vagyunk. Sokat aggódunk a pénz, a fegyver miatt, de az utolsó szakaszban vagyunk, a legnehezebben” – jelentette ki Zelenszkij.

Korábban Ruszlan Sztefancsuk, a Legfelső Tanács elnöke azt mondta, hogy az Alkotmány nem tiltja a választások megtartását háborús időkben. Ezt a tilalmat A hadiállapot jogrendjéről szóló törvény tartalmazza.

Ukrajnában 2023. október 29-én parlamenti választásokat kellene tartani, de a háború miatt elmarad. Emellett 2024 márciusának végén kellene sort keríteni az elnökválasztásra.

(zzz/rbc.ua)