Sufrics előzetes letartóztatásban marad

2023. október 18., 14:08 , 1181. szám

A kijevi fellebbviteli bíróság megvizsgálta a Nesztor Sufriccsal szemben elrendelt megelőző intézkedés elleni fellebbezést, és előzetes letartóztatásban hagyta a parlamenti képviselőt – jelentette a korrespondent.net.

Az ügyben eljáró Viktor Hlinyanij bíró nem változtatott a megelőző intézkedésről első fokon született határozaton, az ügyvédek által benyújtott fellebbezésnek nem adott helyt.

Korábban jelentették, a bíróság szeptember 15-én megelőző intézkedésként elrendelte Nesztor Sufrics előzetes letartóztatásba helyezését. A politikus két hónapra került vizsgálati fogságba.

A DW emlékeztet, Sufrics az azóta betiltott Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZS) párt képviselője volt a törvényhozásban, ahol a szólásszabadsággal foglalkozó bizottságnak lett az elnöke. A nyomozás szerint a politikus annak a Volodimir Szivkovicsnak, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) volt titkárhelyettesének a „megbízásait teljesítette”, aki 2014-ben Moszkvába távozott, ahol állítólag beszervezte őt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) azt állítja, hogy Sufrics feladata a felforgató tevékenység volt az információs szférában.

(szcs/korrespondent.net/dw.com)