Kárpátaljai népzenészek és néptáncosok gálája a Hagyományok Házában

2023. október 17., 15:33 , 1181. szám

Az elmúlt hétvégén nagy sikerű gála keretében mutatkoztak be a kárpátaljai népi zenekarok, valamint a Kárpátalja Néptáncegyüttes a Hagyományok Házában. Az esemény a Határtalan Táncfőváros keretében valósult meg a Kárpátaljai Kultúrkaraván szervezésében.

A közel háromórás gálaműsor során fellépett a Csipkés zenekar, a BorzsaVári Népi Zenekar, a Sodró együttes, a Cifra Banda, a Kokas Banda, a Viski Fricskák, valamint a Kárpátalja Néptáncegyüttes. A program második felében pedig a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című előadását láthatták az érdeklődők.

Az eseményen Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti igazgatója házigazdaként köszöntötte a megjelenteket és konferálta be a fellépőket. Köszöntőjében elmondta: a mai estén a Határtalan táncfőváros elnevezésű sorozatunk keretében volt lehetőség arra, hogy bemutassuk a kárpátaljai népi zenekarok és táncosok műsorát. Köszönet érte a Kárpátaljai Kultúrkaravánnak és a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak. Mint fogalmazott, a mai estén azok a fiatalok, pedagógusok és koncertzenészek érkeztek ide, akik otthon a nehéz körülmények ellenére is szívvel-lélekkel éltetik a magyar kultúrát.

Az esemény során a kárpátaljai muzsikusoktól viskit, nagydobronyit, máramarosi zsidót, nagypaládit és kalotaszegi összeállításokat hallhattak. A Kárpátalja Néptáncegyüttes előadásában viski táncot láthatott a nagyérdemű, az esemény második felében a Magyar Állami Népi Együttes a Kárpátalján élő nemzetiségek román, ruszin, zsidó, magyar, hucul táncát és muzsikáját mutatta be egy táncszínházi előadás keretében.

A program apropójául szolgált, hogy a nyár folyamán a Kárpátaljai Kultúrkaraván szervezésében Pál István Szalonna és bandája koncertjein többször megfordult már egy-egy kárpátaljai zenekar. Ebből született az ötlet, hogy egy nívós gála keretében minden zenekar adjon műsort, és muzsikáljanak közösen a székesfővárosba idézve ezáltal néhány óra erejéig Kárpátalját. A program igazán népszerű lett, hiszen telt házas tapsvihar fogadta a kárpátaljai művészeket, akiket többször visszatapsolt a lelkes, zömében kárpátaljai közönség. Az esemény egyben egy találkozás is volt, a jelenleg kint élő kárpátaljaiak számára.

Az eseményen a kárpátaljai viseletek is megtekinthetőek voltak a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja jóvoltából, akik a program szakmai partnerei is voltak.                 

ev