Demográfia: Évi 300 ezer bevándorlóra lesz szükség

2023. október 8., 19:17 , 1179. szám

Ella Libanova, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia M. V. Ptuha Demográfiai és Társadalomkutató Intézetének igazgatója minap felszólalt a Gazdasági Minisztérium által szervezett Regionális Gazdasági Fórumon Kijevben. Milyen demográfiai problémái vannak Ukrajnának a menekülteken kívül? Mekkora lehet az ország lakossága 10 év múlva? Mennyi bevándorlóra lesz szükség? A Forbes ukrán változata rövidítve és szerkesztve közreadta Libanova előadásának néhány gondolatát a felvetett kérdésekkel kapcsolatban. Az alábbiakban ezekből kínálunk egy kis ízelítőt az olvasónak.

Kiábrándító demográfiai előrejelzések

Először is, a demográfiai növekedés lehetősége kimerült. Ukrajnában 60 éven át – az 1960-as évek közepe óta – a születési ráta még a generációk egyszerű reprodukcióját sem biztosítja. Ahhoz, hogy a következő nemzedék legalább akkora legyen, mint az előző, 100 nőnek körülbelül 215 gyermeket kell világra hoznia. 2021-ben ez a szám Ukrajnában 120 volt. A legalacsonyabb e mutató 2001-ben volt – 109. […] Ennek megfelelően minden újabb generáció kisebb az előzőnél.

Másodszor, nagyon magas a korai halálozási arányunk. Főleg a férfiak körében. Ukrajnában a húszéves fiatalemberek 42%-a nem éri meg a 65. életévet, azaz munkaképes korban hal meg. Ezek 2021-es adatok, nem veszik figyelembe a háború hatását, amely tovább rontja a helyzetet. A nők esetében ez az arány 19%. Összehasonlításképpen: a szomszédos Lengyelországban az arány 27%. Ez elsősorban az egészségtelen életmód következménye.

Harmadszor, a 65 éven felüliek aránya már 20%-kal haladja meg a 15 éven aluli fiatalok arányát.

Negyedszer, évek óta tart a lakosság nagyarányú kiáramlása külföldre. A háború előtt úgy becsültük, hogy mintegy 3 millió ukrán dolgozik külföldön. Körülbelül 6 millió ember távozott a háború miatt. Ha hozzávesszük a „háború előtti” 3 milliót, rendkívül veszélyes és rossz adatot kapunk.

Az Eurostat adatai szerint 2023. augusztus 1-jén 4,1 millió ukránt tartottak nyilván az uniós országokban. Bár felmerülnek kérdések ezzel kapcsolatban, hiszen az Ukrajna nyugati határain és Moldován áthaladó migráció egyenlege 1,8 millió volt, de mégis az Eurostatot tekintem irányadónak.

Németországban a legnagyobb a migránsaink koncentrációja, s nem Lengyelországban, ahol idén augusztus 1-től az ukránok kiáramlása meghaladja a beáramlást. De ne gondolják, hogy ezek az ukránok mind visszatérnek Ukrajnába. A gazdagabb országokba mennek. Főleg Németországba, Csehországba és Hollandiába. Ez egy rossz tendencia, mivel az emberek eltávolodnak a határoktól. A tapasztalat azt mutatja, hogy ebben az esetben jelentősen csökken a visszatérésük esélye.

A Menekültügyi Főbiztosság szerint márciusban körülbelül 1,2 millió ember (ukrán – a szerk.) élt Oroszországban és Fehéroroszországban. Körülbelül egymillióan vannak a világ más országaiban. Ezek főleg Nagy-Britannia, az USA, Kanada, Argentína és Japán.

Ukrajna lakossága 2033-ban

Ukrajna lakossága az 1991-es határok között 2023. január 1-jén körülbelül 37,6 millió fő volt. Az Ukrajna által ellenőrzött területeken – 31,6 millió. Ha a 2033-as előrejelzésről beszélünk az 1991-es határok között, akkor a szórás nagyon komoly. Mi a 26–35 millió emberes tartományt részesítjük előnyben. És higgyék el, a 35 millió rendkívül optimista forgatókönyv. A forgatókönyvek eltérése elsősorban a háborús események alakulására vonatkozó előrejelzéseken alapul.

Tehát minden esetben népességvesztés vár Ukrajnára, függetlenül attól, hogy hazahozzuk-e a kényszermigránsokat vagy sem. Ez azt jelenti, hogy nem lesz elegendő munkaerő Ukrajnában.

A humán tőke elvesztéséről is szó van. 2022. március 10-ig naponta körülbelül 100 000–120 000 ember hagyta el Ukrajnát. Főleg Kijevből és Harkivból utaztak el az emberek. Ezek aktív állampolgárok, akik nem féltek elutazni – nem minden nő lett volna képes egyedül kiutazni a gyermekeivel. A Németországban élők 70%-a felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Nyilvánvalóan tudnak alkalmazkodni. Ráadásul a távozók harmada 18 év alatti gyerek. Ha külföldön részesülnek oktatásban, akkor nagyon nehéz lesz visszahoznunk őket.

Minél kisebb a munkaképes korú népességünk a nyugdíjasokhoz képest, annál nagyobb teher nehezedik a dolgozókra. És ez az adókat is érinti. Ez azt jelenti, hogy nem lesznek alacsonyak. Ennek eredményeként a vállalkozók számára jövedelmezőbb lesz, ha Ukrajna helyett más országokban nyitják meg vállalkozásukat.

Az idősödő népesség a fiatalok, a lakosság legkreatívabb, új ismeretek, készségek és szakmák elsajátítására képes részének kisebb hányadát jelenti. Egy másik kellemetlen következmény, hogy az idősebbek dominálnak majd a választók között. Ezt a kategóriát bizonyos paternalizmus jellemzi. A különféle politikai erők politikusainak pedig ezt figyelembe kell venniük.  […]

Érdemes küzdeni a migráció ellen?

A balkáni országok tapasztalatai azt mutatták, hogy a térség háborúja után a menekültek 30%-a tért vissza származási országába. Ez annak ellenére van így, hogy a szerbeket gyakorlatilag erőszakkal kiutasították Németországból, amely akkoriban alig volt érdekelt a további munkaerőben, mivel az NDK-val való újraegyesítéssel foglalkozott. Most teljesen más a helyzet. A németek ingyen tanítják migránsainknak a német nyelvet. Aligha azért, hogy német nyelvtudással térjenek vissza Ukrajnába. Ha hinni lehet a lengyeleknek (félek elhinni ezt a mutatót, de arról győzködnek, hogy így van), a migránsaink 70%-a dolgozik.

Meggyőződésem, hogy nem szabad megállítanunk vagy korlátoznunk a migrációt. Kulcsfontosságú csatorna a technológiák, a kulturális javak és az új eszmék cseréjéhez. A globalizáció migráció nélkül teljességgel lehetetlen. Arra kell fektetnünk a hangsúlyt, hogy a munkaerő-migráció ne váljék állandó migrációvá. Hogy az emberek külföldön dolgozzanak, de végül visszatérjenek ide. […]

Felkészülni évi 300 000 külföldi migránsra

Nem mondhatunk le a bevándorlókról. Hiányozni fognak az építőmunkások. Be kell majd fektetni a külföldi munkaerőbe. Erre a lakosságot fel kell készíteni. Nem tudom, hogy az ukrán falusi nagymama mit fog szólni egy külsőleg teljesen más emberhez, más életvitellel.

Olyan politika kialakítására is szükség van, amely az ukrán értékrend elfogadására kényszerítené a bevándorlókat. Ellenkező esetben sok bajunk lesz. Ahogy mondani szoktam, a kivándorlás üzleti probléma, a bevándorlás pedig kormányzati probléma. Ahhoz, hogy a lakosságot a 30 milliós szinten tartsuk, évente körülbelül 300 000 migránst kell bevonzani. Ez sok. És valószínűleg nem lengyelek vagy fehéroroszok lesznek, hanem szegényebb országokból származó emberek.         

(pszv/forbes.ua)