Iskolapadok érkeztek Haranglábra

2023. október 7., 18:17 , 1180. szám

A Máltai Szeretetszolgálat testvérszervezetével, a Johannita Segítő Szolgálattal karöltve az elmúlt nehéz időszakban már megannyiszor támogatta a vidékünkre érkező áttelepülteket ellátó intézmények, valamint a helyi oktatási és szociális ellátó központok munkáját. Ezúttal a két segélyszervezet a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának közreműködésével Haranglábra szállított iskolapadokat, székeket, amelyeket egy németországi felajánlásnak köszönhetően juttattak el Kárpátaljára.

„Nagyon sok nehézségen mentek át ezek a települések, és az ember ott is érzi a háborút, hogy az állam nem tud úgy fejleszteni, ahogyan azt kellene, éppen ezért fontosnak ítéljük, hogy lehetőség szerint azok az iskolák kapják a segítséget, amelyek nem kapnak állami támogatást” – fogalmazott Schumicky András, a Máltai Lovagrend lovagja.

A haranglábi oktatási intézmény számára hatalmas segítség a Máltai Szeretetszolgálat folyamatos támogatása. A helyi iskola, amely sokáig menekültszállóként üzemelt, most tizenöt padot vehetett át.

„A szeretetszolgálat a háború kitörésének pillanatától nagyon sok felajánlással segítette intézményünket, akkor is, amikor menekülteket fogadtunk be, és most is, amikor igyekszünk megszervezni a gyerekek színvonalas oktatását” – számolt be Baranyi Marianna, a Haranglábi Gimnázium igazgatója, aki őszinte háláját fejezte ki a mostani felajánlásért.

A Johannita Lovagrend és az égisze alatt működő segítőszolgálat szinte folyamatosan indít segélyszállítmányokat Kárpátaljára. Az egyik legfontosabb szempont számukra, hogy közösségeket támogassanak anyanyelvtől és vallási hovatartozástól függetlenül, így az iskolán kívül támogatják a Haranglábi Református Gyülekezetet is, számukra közösségi házat építenek.

„Most mindennél fontosabb, hogy ne csak iskolákat és intézményeket, hanem közösségeket is támogassunk, ukrán és magyar közösségeket egyaránt, amelyek együtt szenvednek szükséget” – emelte ki Irsay-Nagy Dénes, a Johannita Segítő Szolgálat önkéntese.

Az elhúzódó háború nehézségei nagyon megterhelik és megviselik a Haranglábi Református Gyülekezet mindennapjait is. A gyülekezet a háború első napjaitól támogatta a rászorulókat, hiszen amellett, hogy felvállalták a határon várakozó, otthonukat elhagyni kényszerült személyek ellátását, a gyülekezet az iskolában elhelyezett menekülteknek is segítséget nyújtott.

„Sokan elvándoroltak a gyülekezetünkből, mi mégis igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni annak érdekében, hogy tudjunk biztosítani a menekültek számára egy helyet, ahol összegyűlhetnek, lelkileg épülhetnek, a gyerekek számára pedig szeretnénk egy olyan helyiséget kialakítani, ahol testileg és lelkileg is biztonságban érezhetik magukat. Ehhez pedig nagy segítség számunkra minden adomány” – mondta Kovács Éva, a Haranglábi Református Gyülekezet hitoktatója.

A két szervezet a tervek szerint a közeljövőben a Nevetlenfalui Líceumba, valamint az Ungvári Dayka Gábor Líceumba is szállít korszerű padokat és székeket.         

TV21 Ungvár/K. K.