Zelenszkij bejelentette a Védelmi Ipari Szövetség létrehozását

2023. október 5., 09:27 , 1179. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette a Védelmi Ipari Szövetség létrehozását, amely a világ védelmi iparának képviselőit hivatott egyesíteni. A Jevropejszka Pravda tájékoztatása szerint az államfő bejelentése a szeptember 29-én Kijevben megtartott Defense Industries Forumon hangzott el.

„Ma ezen a fórumon bejelentjük a Védelmi Ipari Szövetség létrehozását. Egy olyan szövetségét, amely becsüli a nemzetközi jogot, és tudja, hogyan kell dolgozni a nemzetközi jog tényleges védelméért, a biztonság védelméért – nem csak Ukrajnáról beszélek, hanem a világ bármely nemzetének agresszióval szembeni biztonságáról” – mondta Zelenszkij.

„A Szövetség alapjául egy megfelelő bázisnyilatkozatot dolgoztunk ki, amelyhez a világ minden tájáról csatlakozhatnak a fegyvert és haditechnikát gyártók, akik osztják azt a szándékunkat, hogy valódi védelmet nyújtsunk az agresszióval szemben a mai kockázatokkal teli viszonyok között. Ezt a nyilatkozatot ma, az induláskor már 13 prominens cég írta alá, amelyek készek Ukrajnával közösen felépíteni a szabad világ új arzenálját” – jelentette be az elnök.

Zelenszkij nem részletezte, mely országok mely cégeiről van szó, a Jevropejszka Pravda azonban valószínűsíti, hogy egyikük a Rheinmetall német fegyvergyártó konszern.

Az elnök megismételte továbbá, hogy amerikai látogatása során megállapodtak a közös fegyvergyártásról – tulajdonképpen egy „új ipari ökoszisztéma létrehozásáról” –, amely megerősíti Ukrajnát, az Egyesült Államokat és valamennyi nyugati partnert.

„Ez az egyik fő eredménye a Biden elnökkel folytatott washingtoni tárgyalásaimnak, és egyértelmű jelzés a világon mindenkinek, hogy az ukrán erőben nemcsak bízni érdemes, hanem a világ legerősebbjei készek arra, hogy egyesítsék potenciáljukat a mi erőnkkel, államunk erejével” – tette hozzá az elnök.

Emellett Volodimir Zelenszkij bejelentette egy speciális gazdasági környezet megteremtését Ukrajnában a védelmi ipar számára, valamint a Védelmi Alap létrehozását, amely ösztönözni hivatott a védelmi ipar fejlődését.      

(hk/eurointegration.com.ua)