A kormány pontrendszerrel emelné a nyugdíjakat

2023. október 5., 18:11 , 1179. szám

Ukrajnában a nyugdíjindexálási mechanizmus módosítását tervezik jövőre, hogy igazságosabb legyen a rendszer, és a kifizetés átlagos összege meghaladja a 6000 hrivnyát – írja a korrespondent.net.

Igazságosabb emelés

A nyugdíjak indexálására hagyományosan minden év március 1-jén kerül sor. Ukrajnában 2024-ben a nyugdíjasok juttatásainak emelését is tervezik. Ez lesz a második nyugdíjindexálás a nagy háború kitörése óta, mi­után 2022-ben nem került rá sor.

„De ezúttal igazságosabban fogjuk csinálni. Megreformáljuk a szolidáris nyugdíjat. Azt akarjuk, hogy a szolidáris nyugdíj legyen az ukránok számára érthető, átlátható és tegye ki az átlagfizetés 30%-át” – jelentette ki Denisz Smihal miniszterelnök egy sajtótájékoztatón.

Elmondása szerint az igazságosság biztosítása érdekében pontrendszert vezetnek be, amely lehetővé teszi a különböző időben nyugdíjba vonult ukránok nyugdíjainak kiegyenlítését.

„Például két ember ugyanannyi évig dolgozott ugyanabban a beosztásban. De aki 2001-ben vonult nyugdíjba, az 3 600–3 700 hrivnyát kap, aki tavaly ment nyugdíjba – 5,5–6 ezer hr-t. Szeretnénk megszüntetni ezt az egyenlőtlenséget. És mi ezt a nyugdíjak igazságos indexálásának nevezzük” – jegyezte meg a miniszterelnök arról biztosítva, hogy ennek az igazságos indexálásnak köszönhetően az átlagos nyugdíj Ukrajnában meg fogja haladni a 6 000 hr-t.

A kormányfő emlékeztetett, hogy a foglalkoztatott polgárok havi járulékot fizetnek a Nyugdíjalapba. Ezt a hozzájárulást a személy fizetésének az aktuális ukrajnai átlagkeresethez viszonyított arányának megfelelően fogják átszámítani pontokra.

„Ha valaki az országos átlagnak megfelelő bér után fizetett járulékot, akkor 10 pontot kap. Az országos átlag feletti után például 12 vagy még több pontot fog kapni, ha az átlagnál kevesebbet (keresett) – 8 pontot. Ezeket a pontokat azután minden évben ugyanúgy, az aktuális átlagkeresetnek megfelelően, visszaszámítják nyugdíjra. Így védjük meg a szolidáris nyugdíjrendszert az inflációtól és a leértékelődéstől” – magyarázta Smihal.

Mint rámutatott, az újítás fő célja, hogy minden ukrán nyugdíjas szolidáris nyugdíja elérje az élete során kapott átlagkeresetének legalább a 30%-át. Évek múltán pedig, a 2025-ben induló felhalmozó nyugdíjrendszer (nyugdíj célú előtakarékosság) komponensével együtt, a munkával töltött évek során kapott átlagkereset legalább 50%-át fogja kitenni a nyugdíj.

Kell hozzá 100 milliárd hrivnya

Ha sor kerül az újfajta indexálásra, akkor jövőre szinte minden nyugdíjas kifizetése emelkedni fog.

„Az elmúlt 3 évben a nyugdíjak többé-kevésbé megfeleltek a piaci értéknek. Ezen túl viszont mindent alulbecsült együtthatók alapján számítottak fel, amelyek alacsonyabbak voltak a pénzeszközök reálértékénél. Ezért minden ilyen nyugdíjas esetében újraszámításra kerül sor” – közölte Okszana Zsolnovics szociálpolitikai miniszter az országos hírcsatornák közös műsorfolyamában.

Szerinte a nyugdíjszámításhoz használt pontrendszernek ki kell egyenlítenie az azonos biztosítási idő utáni kifizetések eltéréseit a különböző időszakokban nyugdíjkorhatárt elérők esetében. Az új számítás azon alapul, hogy minden olyan hónapra, amikor az adott személy biztosítási járulékot fizetett vagy dolgozott, kiszámítják a fizetésének az akkori ukrajnai átlagbérhez viszonyított arányát. Vagyis kiszámítják a valós vásárlóerőt. A megszerzett összes pont minden egyes személy esetében egyedi lesz, ami lehetővé teszi, hogy ezt a mutatót minden esztendőben az az évi átlagkeresethez viszonyítva értékeljék, és ennek megfelelően indexálják a nyugdíjkifizetéseket.

A miniszter kifejtette: a hatályos jogszabályok szerint annak, aki például 2000-ben vonult nyugdíjba, a 2000. évi pénzben kifejezett átlagkereset alapján számították ki a nyugdíját.

„De mivel indexálásra nem került sor minden évben, vagy ha meg is történt, az előző három évre vonatkozó együtthatót számították ki, így ezt az összeget folyamatosan nem a valós értékének megfelelően indexálták” – magyarázta.

A szociálpolitikai tárca vezetője hozzátette: emiatt a 2000-ben felszámított nyugdíjak már 2014-ben is jelentősen elmaradtak a korabeliektől, és bizonyosan eltértek azokétól az azonos bérezésűekétől, akik ugyanakkora biztosítási idővel vonultak nyugdíjba 2014-ben.

„Igazságtalan, amikor az emberek tisztában vannak vele, hogy ugyanannyi évet dolgoztak, ugyanazt a fizetést kapták vásárlóerőben, és az egyiküknek 2000, a másikuknak 5000 a nyugdíja” – mondta Zsolnovics.

Megjegyezte, hogy az új indexálási rendszer megköveteli a nyugdíjpénztár költségvetésének növelését.

„Jelenleg 100 milliárd hrivnyával tervezzük megemelni a nyugdíjpénztár költségvetését ehhez a projekthez. Ezek a mi ukrán bevételeink, főleg a védelmezőink társadalombiztosítási kifizetéseiből” – tette hozzá a miniszter.

Elhalasztott folytatás

A korrespondent.net emlékeztet, idén minden eddiginél közelebb állt az ukrán kormányzat a második szint, a felhalmozó nyugdíjrendszer bevezetéséhez. Ám már júliusban közölték, hogy ismét elhalasztották a lépést. Mint kiderült, az Ukrajna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti kibővített finanszírozási programról (EFF) aláírt frissített memorandumban Ukrajna vállalta a nyugdíjreform bevezetésének elhalasztását, s hogy aktívan fog dolgozni a jelenlegi szolidáris nyugdíjrendszer megszilárdításán.

Nem áll meg a nemzetközi partnerekkel való együttműködés annak érdekében, hogy a jövőben megbízható kötelező nyugdíj-előtakarékossági konstrukciókat hozzanak létre, hangsúlyozzák Kijevben. Ezek azonban csak a szükséges előfeltételek teljesülése esetén indíthatók majd el, vagyis a hadiállapot eltörlése után, amikor a középtávú fiskális kockázatok mérséklődni fognak.

Az átlagos kifizetés több mint 5000 hr, de…

A Nyugdíjalap adatai szerint a július 1-jei állapot szerint Ukrajnában a nyugdíjasok száma összesen 10 552 336 fő. Az átlagnyugdíj 5 311,44 hr. De a nyugdíjasok legnagyobb hányada 2 000–3 000 hrivnyát kap kézhez. Közel egyharmaduknak folyósítanak 3 ezer hrivnyánál kevesebbet.

Havonta legfeljebb 2 000 hr-t számítanak fel a nyugdíjban részesülők legkisebb csoportjának. A nyugdíjak átlagos összege 63 674 fő (az összes nyugdíjas 0,6%-a) esetében 1 227,80 hr.

A nyugdíjasok csaknem egyharmada (29,5%) 2 001 és 3 000 hrivnya közötti juttatásban részesül. Összességében a 3 107 388 ember átlagos nyugdíja 2 619,19 hr. A nyugdíjban részesülők valamivel több mint egyötöde (21,3%) 3 001 és 4 000 hr közötti kifizetésből gazdálkodhat (átlagosan 3 547,24 hr-ból).

A nyugdíjasok mindössze 15%-a (1 585 453 fő) kap 4 001 és 5 000 hr közötti összeget havonta (átlagosan 4 406,61 hr-t). Csaknem egynegyedük (23,2%, összesen 2 452 277 fő) rendelkezik 5 001 és 10 000 hr közötti nyugdíjjal. Nyugdíjuk átlagos összege 6 833,81 hr.

Az idősek egy csekély hányada (10,4%, vagyis 1 100 111 fő) kap több mint 10 000 hr nyugdíjat (átlagosan 14 660,48 hr-t).

(szcs/korrespondent.net)