A kormányfő azt ígéri, hogy tavaszig nem emelik a közüzemi díjakat

2023. október 4., 15:09 , 1179. szám

Ukrajnában a fűtési szezon végéig a kommunális szolgáltatások díjai változatlanok maradnak. Emellett a kormány a szubvenció kifizetésére szánt költségvetési források növelését tervezi – biztosított Denisz Smihal miniszterelnök, akit a DW idéz.

A kormányfő a miniszteri kabinet múlt pénteki ülésén jelentette ki, hogy nem tervezik a kommunális szolgáltatások díjának emelését a hamarosan kezdődő fűtési szezon végéig.

„A közüzemi szolgáltatások díjai a fűtési szezon végéig változatlanok maradnak. Ezzel párhuzamosan a szubvenciók kifizetésére szánt keretet emelni tervezzük. A folyamatok digitalizálásának köszönhetően idén minden szubvenció automatikusan újra meg lesz ítélve. Azok, akiknek szükségük van a szubvencióra, és nem kaptak korábban, igényelhetik online a Gyiján keresztül, vagy a Nyugdíjalap honlapján” – mondta Smihal, akit a miniszteri kabinet sajtószolgálata idéz.

Korábban az RBK–Ukrajina arról írt, hogy nemrég az Egyesült Államok átadta Ukrajnának a prioritást élvező reformok listáját. Egyebek mellett azt javasolják Ukrajnának, hogy vezessen be programot a földgáz- és villamosenergia-tarifák liberalizálására, valamint támogassa a polgárokat szubvenciókkal. A portál megjegyzi, a liberalizálás nem jelenti azt, hogy a tarifáknak szükségszerűen emelkedniük kell. Ez azonban lehetővé teszi az energiavállalatok számára, hogy önállóan határozzák meg a közüzemi szolgáltatások árait. Jelenleg a tarifákat a miniszteri kabinet manuálisan szabályozza. A kormány ugyanakkor korábban is jelezte már, hogy legalább a fűtési szezon végéig nem emelik a gáz, a távhő és a meleg víz díját – idézi fel az RBK–Ukrajina.

 (hk/dw.com/rbc.ua)