A G7 nagykövetei üdvözölték az e-bevallási rendszernek a parlament általi visszaállítását

2023. szeptember 27., 17:15 , 1178. szám

A Hetek csoportja (G7) országainak ukrajnai nagykövetei reagáltak arra, hogy a Legfelső Tanács jóváhagyta az e-bevallásról szóló törvényt, figyelembe véve Volodimir Zelenszkij elnök vétóját, és üdvözölték ezt a lépést – derül ki a csoport japán elnökségének Twitter-fiókjában megjelent közleményből, amelyet a Jevropejszka Pravda (JP) idéz.

„A G7 nagykövetei üdvözlik a vagyonnyilatkozati rendszer helyreállításáról szóló jogszabály elfogadását” – áll a közleményben.

Emellett – hangsúlyozták a diplomaták – létfontosságú, hogy a nyilatkozatok pontosságáért viselt felelősséget garantáló mechanizmusok nem gyengültek.

A JP emlékeztet, hogy szeptember elején a Legfelső Tanács második olvasatban is elfogadta azt a törvényt, amely visszaállítja az állami és önkormányzati tisztviselők elektronikus vagyonbevallását, amelyet korábban a háború kitörése miatt függesztettek fel, és amely az egyik feltétele Ukrajna továbbhaladásának az Európai Unió felé.

A legfontosabb 371-es módosító indítvány azonban, amely előírta a bevallási nyilvántartás megnyitását közvetlenül e törvény elfogadását követően, nem pedig egy év múlva, nem kapta meg a szükséges számú szavazatot.

Ezt követően Zelenszkij elnök megvétózta az elektronikus bevallás visszaállításáról szóló törvényt, mondván, a bevallásoknak azonnal hozzáférhetőeknek kell lenniük.

Szeptember 21-én a Rada elfogadta az e-bevallásról szóló törvényt, figyelembe véve Zelenszkij vétóját.

(pszv/eurointegration.com.ua)