Német tanteremmel gazdagodott a Viski 1. Sz. Ukrán Líceum

2023. szeptember 21., 18:51 , 1178. szám

A Katolikus Karitász támogatásával korszerűen felszerelt német tanteremmel gazdagodhatott a Viski 1. Sz. Ukrán Líceum. Az intézményben 813 gyermek tanul, ahol az angol mellett a német nyelvet is idegen nyelvként oktatják. Az iskola számára nagy jelentőséggel bír a Karitász által nyújtott segítség.

A Katolikus Karitász már nem első alkalommal segít a nagyközségnek. Az elmúlt évek során rendszeresen jártak a településre. A mostani alkalommal iskolapadokat, táblát, különböző taneszközöket és oktatási segédanyagokat hoztak, amelyek által egy megújult német tantermet sikerült berendezni az iskolások számára. „A Karitász számára fontos, hogy segítse a gyermekek iskolakezdését. A mostani segítségnyújtás is ezt a célt szolgálja. A Katolikus Karitász egy programot indított a nyár elején Legyen öröm az iskolakezdés néven, mely programmal nemcsak a magyarországi gyermekeket akartuk segíteni, hanem a Kárpát-medencében élőket. Régi kapcsolatunk van itt a város vezetésével. Nagyon sok adománnyal tudtuk már segíteni a helyieket, és az iskolának is többször tudtunk adományokkal szolgálni. Most egy új osztály indul, egy német nyelvű, aminek a felszerelését Németországból hoztuk” – mondta el Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász országos igazgatója. Az atya továbbá reményét fejezte ki, hogy az eszközök a gyermekek szellemi fejlődését ugyanúgy tudják szolgálni, mint a testi fejlődésüket, és az a tudásanyag, amelyet ezen keresztül megkapnak, az majd a jövőben az életüket is szolgálja.

Az iskolában már évek óta zajlik a német nyelv oktatása, azonban eddig sajnos nem voltak meg a megfelelő feltételek ehhez. Az intézmény németnyelv-oktatója, Uhrozsdi Erika jelezte ezt a polgármester és a Karitász képviselői felé. A mostani tanterem által már minden szükséges eszköz és módszertani segédanyag adott ahhoz, hogy a diákok megfelelő körülmények között sajátíthassák el a német nyelvet.

Szemenov György, a Viski 1. Sz. Ukrán Líceum igazgatója elmondta: „Az intézményben két idegen nyelvet tanulnak a diákok, angolt és németet. A mostani segítségnyújtás nagy jelentőséggel bír, hiszen a gyermekek számára szükség volt azon tankönyvekre és oktatási programok beszerzésére, amelyeket Németországban használnak. Mi nagyon örülünk, hogy Uhrozsdi Erika személyében olyan kiváló németnyelv-tanárunk van, aki szívén viseli a diákok sorsát, és mindent megtesz azért, hogy elsajátítsák a nyelvet. A német szaktanteremnek köszönhetően ezentúl a diákok megismerhetik nemcsak a német nyelvet, de magát az országot és a kultúrát is.”

Visk polgármestere szerint a mostani tanterem által a viski fiatalok számára hatalmas perspektíva nyílik, hiszen megfelelő körülmények között, kiváló taneszközök és segédanyagok által sajátíthatják el a német nyelvet, amely az Európai Unió egyik vezető nyelve. Hajovics Jaroszláv, a Viski kistérség polgármestere megjegyezte: „A mai napon átadtuk a német tantermet, amelyet a magyar–német Katolikus Karitász segélyszervezet által tudtunk berendezni. Már nagyon régóta dolgozunk együtt a szervezettel, s most az egyik álmom vált valóra általuk. Több évvel ezelőtt, amikor a Karitász által kaptunk egy tűzoltóautót, akkor kértem segítséget Höhn Klaustól, hogy tudna-e segíteni számunkra egy német tanterem berendezésében. Ez egy hatalmas segítség iskolánk számára, ami arra ad lehetőséget, hogy a mi gyermekeink megtanulják a német nyelvet, amelyet majd Európában szabadon használhatnak. Nagyon hálás vagyok mindenkinek a segítségért.”

A találkozó alkalmával a delegáció személyesen megvitatta a községben felmerülő aktuális kérdéseket a Viski Polgármesteri Hivatalban, ezt követően megtekintették az iskolát és átadták a tantermet, melyet már birtokba is vettek a tanulók. Az eseményen személyesen jelen volt Klaus Höhn, a Karitász németországi jószolgálati nagykövete, valamint Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ideiglenes ügyvivője.

  • ev