Költségvetési hangsúlyok: védelem, gazdaság, szociális kiadások

2023. szeptember 21., 16:35 , 1177. szám

Ha szeptember, akkor előkerül a jövő évi költségvetés tervezete. Múlt héten az ország megismerhette a fő számokat. Kiderült, hogy egy év szünet után ismét nőni fog a minimálbér.

Biztonság, védelem, fegyvergyártás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Denisz Smihal miniszterelnökkel és Szerhij Marcsenko pénzügyminiszterrel szeptember 13-án tartott megbeszélésen a 2024-es állami költségvetés prioritásairól egyeztetett. A legfontosabb a biztonság és a védelem – közölte ezután az államfő az ukránokhoz intézett hagyományos esti videoüzenetében.

Az elnök szerint ennek a szektornak a finanszírozása megközelítőleg az idei szinten lesz 2024-ben is.

„Jövőre jelentős pótlólagos költségvetési forrásokat fogunk előirányozni a védelmi ipari komplexumnak az ukrajnai fegyvergyártásra. És a drónokra. Méghozzá a szükségesek beszerzésére külföldön és az ukrajnai gyártásra” – hangsúlyozta Zelenszkij, akit az Elnöki Hivatal weboldala idéz.

Hozzátette: csaknem 100 milliárd hrivnyát különítenek el a Stratégiai Ipari Minisztérium felügyelete alá tartozó fegyvergyártásra és az ukrán drónhadseregre.

Volodimir Zelenszkij önálló költségvetési prioritásnak nevezte a veteránok támogatását. Szavai szerint legalább 469 milliárd hrivnyát fordítanak szociális kiadásokra. Az államfő a nyugdíjak „lényeges” jövő évi indexálására is ígéretet tett.

Ezenkívül a jövő évi költségvetés forrásokat tartalmaz majd a digitalizálásra.

Hangsúly a gazdaságon

Az elnök beszélt arról is, hogy a költségvetésben kiemelt hangsúlyt kap a gazdaság. „Fokozzuk a gazdaság élénkítését: a termelésekét, munkahelyekét, beruházásokét – amire szükség van, hogy Ukrajna gyorsabban talpra állhasson. […] Ez vonatkozik a villamosenergia-hálózathoz való csatlakozásra a befektetők számára, valamint a támogatási programok, jelzáloghitel-programok folytatására, az ukrán ipari parkok fejlesztésére” – sorolta az államfő az intézkedéseket.

Zelenszkij hangsúlyozta azt is, hogy valamennyi állami szféra működésének közelebb kell hoznia Ukrajna győzelmét.

Nő a minimálbér

A korrespondent.net összeállításában arról ír, hogy a Pénzügyminisztérium közzétette 2024–2026-os előrejelzését, melynek értelmében jövőre a minimálbér emelését tervezik. Azóta tudjuk, az előrejelzés számai bekerültek a jövő évi költségvetésbe.

Mint ismeretes, a minimálbér tavaly október óta változatlanul 6 700 hrivnyát tesz ki, s idén nem is tervezik az emelését. Ukrajnában hagyományosan évi egy-két alkalommal módosítják a minimálbér összegét, azonban az orosz agresszió következtében előállt nehéz gazdasági helyzet és a háborús veszteségek miatt erre idén nem került sor.

Jövőre azonban kétszer is emelni fogják a minimálbért. A korrespondent.net idézi Denisz Uljutyin első pénzügyminiszter-helyettest, aki szerint a minimálbér várhatóan 2024. január 1-től 7 100 hr, 2024. július 1-től 8 000 hr lesz.

Ami a távlati terveket illeti, a Pénzügyminisztérium 2025. január 1-jétől 8 370 hr-ra, 2026. január 1-jétől pedig 8 956 hr-ra javasolja emelni a minimálbért. Megjegyzendő, hogy a Pénzügyminisztérium még nem véglegesítette a minimálbérnek 2025-re és 2026-ra vonatkozó mutatóit, így a jövőben azok még változhatnak.

Mint ismeretes, a minimálbér növelésével változnak a szociális mutatók és juttatások. Így – amennyiben a parlament a fenti minimálbérrel fogadja el a költségvetést – 2024-ben Ukrajnában egy felnőtt személy létminimuma 2 920 hr-ra emelkedik (a 6 év alatti gyermekek esetében 2 563 hr-ban; a 6 és 18 év közötti gyermekeknél 3 196 hr-ban; a munkaképes személyeknek 3 028 hr-ban; a munkaképességüket elvesztett személyek esetében pedig 2 361 hr-ban állapítják meg).

2024-ben a nyugdíjminimum is emelkedne a tervek szerint: 2 361 hrivnyára nőne. A maximális nyugdíj ugyanakkor 23 610 hr lenne.

Az egységes tarifaháló 1. tarifakategóriájába tartozó alkalmazottak becsült alapbére előreláthatóan a következőképpen fog alakulni: 2024. január 1-től – 3 195 hr, 2024. július 1-től – 3 600 hr; 2025. január 1-től – 3 766 hr; 2026. január 1-től – 4 030 hr.

Roman Jermolicsev pénzügyminiszter-helyettes azt is elmondta, hogy 2024. január 1-től a köztisztviselők fizetésének megállapítása a közszolgálati rangsor és besorolási rendszer alapján történik.

Sok ez vagy kevés?

Elemzők szerint a minimálbér-emelésre szükség van, mert javít az alacsony jövedelműek szociális védelmén. Hozzáteszik, az emelést folytatni kell, különben az ukránok a háború után családostul elhagyják az országot.

Az optimisták hozzáteszik, a minimálbér növelése jó hír a gazdaság állapotát illetően is, hiszen azt jelzi, hogy a kormány lát lehetőséget az emelésre. A realisták inkább csak az intézkedésnek a közhangulatot javító hatását emlegetik, illetve rámutatnak, hogy az emelés nyomán nőni fognak a költségvetés bevételei.

Távolról sem mindenki elégedett a kormány bér- és juttatásemelési elképzeléseivel. A szakszervezetek például egyértelműen keveslik a minimálbér jövőre tervezett összegét. Szerintük a minimálbérnek el kellene érnie legalább a munkaképes személyek tényleges létminimumát, figyelembe véve a fogyasztói árindex várható alakulását. Az előzetes számítások szerint ez 9 435 hrivnyát tenne ki jövőre. Ezt az összeget azonban egy­aránt sokallják a kormány emelési törekvéseivel egyetértők és azok is, akik szerint a gazdaság teljesítménye nem tesz lehetővé semmiféle jövedelememelést. Mint rámutatnak, a minimálbér emelésének óhatatlanul árfelhajtó hatása lesz, minek következtében a polgárok rövidesen ismét béremelésre fognak vágyni a magasabb árak miatt…

Mindenre kicsit több jut

Múlt pénteken a kormány elfogadta a jövő évi költségvetés tervezetét, amely ezután a parlament elé kerül. Megtudhattuk, hogy a költségvetés általános alapja 1 billió 560 milliárd hr saját bevétellel és 3 billió 108 milliárd hr kiadással számol.

Összességében 2024-ben mintegy 1 700 milliárd hrivnyát fordítanak a védelmi és biztonsági szektorra, ami a bruttó hazai termék (GDP) 21,6 százaléka – mutat rá a DW.

Szociális védelemre 468,8 milliárd hrivnyát fordítanak, ami 5,6 százalékkal több, mint 2023-ban. 14,3 milliárd hrivnyát különítettek el a háborús veteránok támogatására – kétszer annyit, mint idén.

Az oktatásra 178,8 milliárd hrivnyát terveznek elkülöníteni, ami a pedagógusok bérének emelését is előirányozza. Egészségügyre 201,9 milliárd hrivnya jutna.

Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2024-es költségvetés tervezetében nem szerepelnek a jövőre esedékes ukrajnai választásokkal kapcsolatos kiadások. Elemezők szerint ugyanakkor ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy jövőre ne lehetne parlamenti vagy elnökválasztást tartani, ha amúgy adottak lesznek a feltételek.

(szcs/president.gov.ua/dw.com/korrespondent.net)