Elsős lettem! – folytatódik a KárpátHáz programja a Beregvidéken

2023. szeptember 18., 08:53 , 1177. szám

A Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával Péter Csaba, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, a KárpátHáz civil szervezet kuratóriumi elnöke idén is több száz beregvidéki elsőst ajándékozott meg iskolakezdési csomaggal.

A KárpátHáz munkatársai személyesen adták át az elsősöknek az írószereket tartalmazó sportzsákokat. Tóth Győző, a szervezet ügyvezetője a programot ismertetve kiemelte, hogy 25 intézmény 220 elsőse jutott hozzá a támogatáshoz nemzetiségtől és oktatási nyelvtől függetlenül. Tovább folytatva elmondta: „Az Elsős lettem! program keretén belül 2023-ban is sikerült tanszercsomagokat átadni magyar és ukrán anyanyelvű elsős gyerekeknek. Nem teszünk különbséget az ukrán vagy magyar nyelven beszélő gyerekek között, így a KárpátHáz civil szervezet az ukrán közegekben is szervez programokat. Idén az is örvendetes, hogy az Elsős lettem! programon belül Péter Csaba kezdeményezésére és a KárpátHáz munkatársainak köszönhetően a pedagógusok számára is átadtunk egy jelképes csomagot, jelezvén feléjük, hogy ugyanolyan fontosak számunkra, mint a gyermekek, büszkék vagyunk rájuk, hogy a körülmények ellenére is lelkiismeretesen végzik a munkájukat. Ami a jövőt illeti, reménykedünk abban, hogy minél előbb véget ér a háború, és jövőre sokkal boldogabban, felszabadultabban látogatjuk meg az iskolákat. Továbbá a programjainkat, a benne részt vevők számát is szeretnénk bővíteni.”

A családok számára mindig jól jön a segítség, főként ilyenkor – emelte ki Debreceni Ilona, a Mezővári II. Rákóczi Ferenc Líceum megbízott igazgatója.

Az igazgató asszony elmondta, hogy a 2023/24-es tanévet 316 diákkal kezdték meg, ami ugyan kicsit kevesebb, mint az elmúlt években, de ennek is nagyon örülnek, illetve hogy 24 elsős kisdiák is megkezdte a tanévet. 14 osztály működik az intézményben, 6 alsó és 8 felső. A líceumban 26 végzős van, és a többi osztály is szép létszámmal van jelen – részletezte az intézményvezető. „Köszönjük a KárpátHáznak a támogatást, nagyon nagy segítség ez most a gyerekeknek és szüleiknek” – mondta.

Mezővári az elsők között került be a KárpátHáz Elsős lettem! programjába, de ezzel együtt több program is fut a településen.

Varga Tamás, Mezővári elöljárója is kiemelte a civil szervezet sikeres munkáját a településen, illetve hangsúlyozta a tanszercsomag jelentőségét a szülők számára, mivel így ezeket már nem kell megvenniük.

Nagyborzsován 9 elsős vehette át a csomagot. Nagy Andrea, a Nagyborzsovai Gimnázium igazgatónője elmondta, hogy az intézménybe jelenleg 72 tanuló jár, akik számára szintén sokat jelent ez a támogatás.

A faluban nagyon bíznak abban, hogy a háborúnak mielőbb vége lesz, hiszen ahogy máshol, úgy az ő közösségükben is nagy problémát jelent a családok szétszakítottsága.

Seder Ilona, a település elöljárója, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Nagyborzsovai Alapszervezetének elnöke pozitívumként értékelte, hogy idén a körülmények ellenére is 9 elsős kezdte el a tanévet az intézményben, viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy ennél sokkal jobb is lehetne, amihez elsősorban az kell, hogy véget érjen a háború, s akik jelenleg külföldön tartózkodnak, hazatérjenek, és biztonságban érezzék magukat.

 Nagyborzsován a nehézségek ellenére is erős a közösségi összetartás. Seder Ilona elmondta, hogy az emberek bíznak abban, hogy hamarosan eljön a béke, és az országban stabilizálódik a helyzet, ugyanúgy Kárpátalján is, és folytatódhat a megkezdett munka, a falu fejlesztése, szépítése.

TV21 Ungvár/Dankai Péter