Sztefanisina: Ukrajna két éven belül készen fog állni az EU-tagságra

2023. szeptember 17., 14:43 , 1176. szám

Olha Sztefanisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes úgy véli, hogy Ukrajna az Oroszországgal vívott háború ellenére is képes megtenni az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz szükséges lépéseket, magát a háborút tartja a NATO-tagság egyetlen akadályának, és a Szövetséghez való gyors csatlakozással számol Ukrajna győzelme esetén – derül ki a miniszterelnök-helyettesnek az Amerika Hangja (VA) számára adott interjújából.

Olha Sztefanisina reagálva az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek a szavaira, miszerint fel kell készíteni az EU-t a 2030-as bővítésre, jelezte: ez nem jelenti azt, hogy Ukrajnának hét évet kell várnia az Unióhoz való csatlakozás lehetőségére.

„Biztos vagyok benne, hogy Ukrajna képes lesz hatékony tárgyalásokat folytatni, képes lesz eleget tenni az európai normák végrehajtásával kapcsolatos valamennyi kötelezettségének, és ami a legfontosabb: megteremteni az ukrán gazdaság és Ukrajna helyreállításának feltételeit, ami lehetővé teszi számunkra, hogy versenyképes tagjává váljunk az Európai Uniónak. Ez pedig egészen biztosan meg fog történni 2030-ig” – mondta.

Ukrán tisztviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy Ukrajna mielőbbi EU-csatlakozása kell legyen a válasz az orosz invázióra – mutat rá a VA.

Mark Rutte holland miniszterelnök 2022 márciusában a többi európai vezetőnél élesebben mutatott rá, hogy „nem létezik gyorsított eljárás az EU-csatlakozásra”, de már júniusban a 27 európai állam vezetői gyors lépést tettek, megadva Ukrajnának a tagjelölt státuszt.

A legtöbb ország tapasztalata azt mutatja, hogy a felvételi kérelemre kapott pozitív visszajelzés esetén is hosszú – átlagosan 7–9 évig tartó – utat kellett végigjárniuk a tagságig. A kis balkáni ország, Észak-Macedónia már csaknem 18 éve tagjelölt státuszban van, Törökország csatlakozási folyamata pedig teljesen megakadt, bár elméletileg negyedszázada tart.

Ukrajna számára biztató csak néhány ország példája lehet, köztük Finnországé, amely 1995-ben lett az EU tagja, és kevesebb mint három év alatt vált tagjelöltből taggá.

„A következő két évben készen fogunk állni az Európai Uniós tagságra, de természetesen a háború alakulása fogja meghatározni a politikai kereteket ennek a döntésnek a meghozatalához” – tartott ki véleménye mellett Olha Sztefanisina.

Az ukrán tisztviselő úgy véli, Ukrajna csatlakozásának nem feltétele az Európai Unió belső reformja, amelyet Brüsszel szükségesnek tart ahhoz, hogy az Unió sikeresen integrálhasson csaknem egy tucatnyi új tagot.

„Ukrajna máris jelentős mértékben, háborús körülmények között is része az európai gazdaságnak. Különböző típusú termékek esetében a 20 legnagyobb importőr között vagyunk, a mienk a legnagyobb piac Európa területén, és ennek megfelelően minden lehetséges kereskedelmi liberalizációról megállapodást kötöttünk az EU-val. Ebből a szempontból tehát valójában Ukrajna felkészültsége a legmagasabb az országok közül. Ezért az Ukrajnával kapcsolatos döntés korábban is meghozható. Ez pedig nem igényli az Európai Unió reformját” – vélte Sztefanisina.

Figyelembe véve, hogy Ukrajnának hány kérdést kell megoldania ahhoz, hogy csatlakozzon az EU-hoz, ideértve törvényeinek és normáinak az európaiaknak való teljes alárendelését, közelebbinek tűnhet a tagság a NATO-ban, ahová Ukrajna szintén tagfelvételi kérelmet nyújtott be.

„Ami a NATO-val kapcsolatos kérdéseket illeti, ez elsősorban politikai döntés. Úgy gondolom, hogy a vilniusi csúcson politikai döntés született, és megerősítést nyert, hogy Ukrajna a NATO tagjává válik. Ennek megfelelően még politikai konszenzust kell kialakítanunk ennek a folyamatnak a formalizálásáról, azokról a biztonsági feltételekről, amelyek lehetővé teszik Ukrajna NATO-csatlakozásának folyamatát” – vázolta a helyzetet a miniszterelnök-helyettes.

Európa keleti részének legtöbb állama az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt a NATO tagja lett, és Olha Sztefanisina szerint Ukrajna is ebben a sorrendben teheti meg lépéseit az euroatlanti integráció útján.

„Úgy gondolom, hogy hamarabb tudunk csatlakozni a NATO-hoz, mert a győzelmet, a háború befejezését várjuk, és a világ egyik legerősebb, leghatalmasabb és leghíresebb hadserege minden bizonnyal Európa és az egész európai tér biztonságának legnagyobb garanciája lesz” – összegzett Olha Sztefanisina.

(zzz/holosameryky.com)