Október 1-től újra bírságolnak a pénztárgép nélküli kereskedésért

2023. szeptember 17., 21:09 , 1176. szám

Október 1-jétől ismét bírságolhatnak a hatóságok a pénztárgép nélküli kereskedésért. Az RBK–Ukrajina figyelmeztet, hogy a bírságok súlyosak lesznek.

Danilo Hetmancev, a Legfelső Tanács Pénzügyi, Adó- és Vámpolitikai Bizottságának vezetője emlékeztetett rá minap, hogy a teljes körű orosz invázió megindulásakor eltörölt pénzbírságok visszatérnek. Azokat a vállalkozókat fenyegetik majd, akik az úgynevezett elszámolási műveletek regisztrátora (PPO) nélkül dolgoznak.

„A kereskedelmi vállalkozásokhoz szeretnék fordulni a pénztárgépek beállításával kapcsolatban. Október 1-től nagy bírságokat vezetnek be e készülékek bevezetésének elmulasztásáért” – mondta.

Hangsúlyozta azt is, hogy ami a pénztárgépek meglétét illeti, a vállalkozások ütemezett ellenőrzése (планові перевірки бізнесу) már újraindult.

Hetmancev szerint az ellenőrzések elsősorban bizonyos csoportokat érintenek. Többek közt azokat, akik szeszesitalok, dohánytermékek, üzemanyagok, villamos energia értékesítésével foglalkoznak.

Emellett a bank- és pénzintézetekre, valamint a szerencsejátékkal foglalkozó vállalkozásokra is kiterjednek az ütemezett ellenőrzések.

„A napokban elfogadják az adóellenőrzési tervet. Az év végéig minden vállalkozást ellenőriznek” – figyelmeztetett a képviselő.

Amennyiben az adóhatóság megállapítja, hogy a felsorolt kategóriákhoz tartozók nem pénztárgépen keresztül bonyolítják az elszámolásaikat, pénzügyi szankciókat alkalmaznak velük szemben. A szankciók közvetlenül függnek a „pénztárgép mellett” gazdát cserélő összegtől. Az első szabálysértésért az értékesített áruk (munkák és szolgáltatások) értéke 100%-ának megfelelő pénzbírság szabható ki. Minden további esetben a jogsértő módon értékesített áruk (munkák, szolgáltatások) értékének 150%-a a bírság.

A pénztárgép nélküli tevékenység miatti bírságolást nem fogják alkalmazni a front közeli területeken működő vállalkozások esetében. Ez a kivételezés azonban nem vonatkozik a jövedéki termékek kereskedelmére.

Mint ismeretes, júniusban a Legfelső Tanács elfogadta az Adótörvénykönyvet módosító 8401. számú törvényjavaslatot. Volodimir Zelenszkij elnök néhány héttel később aláírta a jogszabályt. E dokumentum szerint 2023. augusztus 1-től megszűntek az adókedvezmények, valamint újraindult a vállalkozók ellenőrzése.

Többek között megszüntették a kedvezményes 2%-os adókulcsot. Az egyéni vállalkozók (FOP) önállóan térhettek át a választott adózási rendszerre. A 2022-ben bejegyzett új FOP-ok pedig automatikusan átkerültek az 5%-os egységes adókulcs alá. Emellett a FOP-ok I. és II. kategóriáját ismét kötelezték az egységes adó megfizetésére, az adójogszabályok megsértése miatti bírságolás tilalmát pedig eltörölték.

Ismeretes, hogy a háború előtti adók, pénzbírságok és ellenőrzések visszavezetése egyike a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a 15,6 milliárd dolláros finanszírozási programról aláírt megállapodásban rögzített strukturális mutatóknak.

A pénztárgép használata az egyszerűsített adózási rendszer II., III. és IV. csoportjába tartozó FOP-ok, valamint az általános adózási rendszert választók számára kötelező, függetlenül a tevékenység típusától és a bevétel mértékétől.

(hk/rbc.ua)