Október 1.: Megkezdődik a medikus nők katonai nyilvántartásba vétele

2023. szeptember 17., 08:52 , 1176. szám

Az egészségügyi vagy gyógyszerész végzettséggel rendelkező nőknek 2023. október 1-től katonai nyilvántartásba kell állniuk. Ezzel hadköteles státuszúvá válnak, akik számára korlátozott a külföldre utazás lehetősége – jelentette ki minap az RBK–Ukrajinának nyilatkozva Fegyir Venyiszlavszkij, a Legfelső Tanács Nemzetbiztonsági, Védelmi és Hírszerzési Bizottságának tagja, az elnök képviselője a parlamentben.

A honatya emlékeztetett arra, hogy a Rada tavaly módosította A mozgósítási felkészülésről és mozgósításról szóló törvény 1. cikkelyét, minek értelmében az egészségügyi vagy gyógyszerész végzettségű nőket kötelező katonai nyilvántartásba venni. Elmondása szerint a törvény végrehajtása érdekében a miniszteri kabinet határozatot fogadott el a katonai nyilvántartás rendjéről, a Védelmi Minisztérium pedig rendelkezett a nők katonai nyilvántartásáról. E rendelet értelmében kötelező október 1-től az egészségügyi vagy gyógyszerész végzettséggel rendelkező nők nyilvántartása.

„Ha nyilvántartásba lesznek véve, akkor hadköteles státuszba kerülnek. A hadkötelesek pedig a hadkötelesek számára megállapított rend szerint léphetik át a határt. Vagyis ha lesznek bizonyos okmányok, amelyek feljogosítanak az ideiglenes kiutazásra, akkor igen, elutazhatnak; ha nem, akkor – a férfiakhoz hasonlóan – korlátozva lesznek a kiutazáshoz való jogukban” – jelezte Venyiszlavszkij.

A képviselő azt is hozzátette, hogy ugyancsak október 1-jétől minden nő, aki a katonai nyilvántartás alá eső képesítésekkel társítható képzettséggel rendelkezik, önként jelentkezhet nyilvántartásba vételre.

„Nincs tervben a kötelezően nyilvántartásba veendő képzettségek körének bővítése a nőknél” – jelezte a honatya.

Andrij Demcsenko, az Állami Határőrszolgálat képviselője ugyanakkor az RBK–Ukrajinának adott kommentárjában kijelentette: az, hogy egyes nők október 1-től hadkötelesekké válnak, nem jelenti, hogy számukra automatikusan megtiltják az ország elhagyását, mint a hadköteles férfiaknak.

„Nincs semmiféle tilalom a katonai nyilvántartásban szereplő medikus nők kiutazására, és jelenleg nem is tervezik a bevezetését. Sem a bizottság, sem a kormány nem tervez ilyen tilalmat” – mondta el a portálnak Marjana Bezuhla, Venyiszlavszkij kollégája, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának helyettes vezetője.

A BBC News Ukrajina által megkérdezett, külföldre rendszeresen utazó orvosok is azt mondják, hogy eddig nem volt probléma a kiutazással.

„Nyilvántartásban álló medikusként jelenleg nem vonatkozik ránk kiutazási tilalom. A soros kivizsgáláskor a hadkiegészítő parancsnokságon azt mondták nekünk, hogy egy ilyen tiltás bevezetéséhez külön kormányhatározatra van szükség” – mondta el Oleszja, aki orvos.

Vagyis az Állami Határőrszolgálat tájékoztatása és a vonatkozó kormányrendelet értelmében a medikus és gyógyszerész végzettségű nőknek joguk van külföldre utazni. Legalábbis amíg a kormány nem módosítja a vonatkozó szabályokat.

2022-ben a Vezérkar közölte, hogy a mozgósított ukránoknak összességében mintegy 1%-a nő – írja a BBC News Ukrajina.

(hk/rbc.ua/bbc.com)