Megtartották a Kárpátaljai Magyar Líceum első tanévnyitóját

2023. szeptember 17., 17:06 , 1177. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) a kárpátaljai magyar oktatás érdekében létrehozott egy új líceumhálózatot, melynek elsődleges célja az anyanyelven való továbbtanulás lehetőségének biztosítása a 9. osztályt teljesítő tanulók számára. A Kárpátaljai Magyar Líceum a 2023/2024-es tanévben öt helyszínen – Beregszászban, Nagydobronyban, Nagyszőlősön, Tiszapéterfalván és Kisgejőcön – nyitotta meg kapuit, s kínál minőségi képzést diákjainak, akik ezáltal az érettségit az érdeklődésüknek leginkább megfelelő szakirányú képzés keretében szerezhetik meg anyanyelvükön. Az intézmény ünnepélyes tanévnyitójára szeptember 16-án került sor a nagyszőlősi római katolikus templomban.

Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődött, melyen Weinrauch Márió római katolikus plébános, Molnár Lóránt református lelkipásztor és Szokol Augusztin görögkatolikus káplán hirdette Isten igéjét.

A magyarok nemzeti imájának eléneklését követően a jelenlévőket elsőként Kóré Dóra, a Kárpátaljai Magyar Líceum igazgatója köszöntötte. „A tudás a kulcs a jövőhöz, de ne feledjük, hogy az itt szerzett tapasztalatok, barátságok és emlékek is olyan kincsek, amelyeket soha nem vehetnek el tőlünk” – húzta alá tanévnyitó beszédének elején, s kiemelte: az új intézmény nemcsak a tudás megszerzésére, de az önmegvalósításra is lehetőséget ad diákjainak. Az igazgatónő köszönetet mondott a szülőknek és a pedagógusoknak, akik hittel szívükben bizakodva állnak ki az anyanyelvű oktatás mellett, és „nem hagyják a templomot s az iskolát”. Elmondása szerint a jelen körülmények között különösen bátor lépésnek tartja egy új iskola alapítását, „de Istennek hála, mögöttünk egy bátor vezetőség és egy bátor anyaország áll” – szögezte le Kóré Dóra, majd sikereket kívánt az első tanévhez.

„A háború kitörése óta eltelt időben a kárpátaljai magyarok közössége bizonyította határozott kitartását a magyar nyelv és kultúra ápolása és megőrzése mellett” – kezdte köszöntőjét Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ideiglenes ügyvivője, hozzátéve: hiszen ennek a közösségnek a jövője, a megmaradása függ az anyanyelvű oktatástól, mely „a kultúra, a nemzeti identitás őrzője és formálója”. A diplomata beszédében aláhúzta: Magyarország Kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy Kárpátalján működjön az óvodától a felsőoktatásig terjedő anyanyelvi oktatási rendszer, s támogatja a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek ez irányú törekvéseit. „Kárpátalja jó példa egész Ukrajna számára, hiszen itt különböző nemzetiségű emberek a kulturális vagy nyelvi különbözőségeket félretéve már generációk óta békésen, egymást segítve tudnak élni” – fejtette ki Gyebnár István, hangsúlyozva, hogy a béke mindenki közös érdeke.

„Az, aki iskolát alapít, vagy iskolát választ a gyermeke számára, az a jövőbe tekint. Az, aki pedig magyar iskolát alapít, és magyar tannyelvű intézményt választ gyermeke számára, hisz abban, hogy van jövő itt, Kárpátalján” – emelte ki Csernicskó István, a Kárpátaljai Magyar Líceum megalapítását kezdeményező II. RF KMF rektora, majd köszönetet mondott mindenekelőtt a szülőknek, akik nagymértékű bizalomról tettek tanúbizonyságot azzal, hogy egy újonnan induló intézménybe íratták be gyermekeiket.

Az ünnepi köszöntőket követően az elsősök fogadalomtételére került sor, melynek szövegét Bilák Andrea olvasta elő diáktársainak. Ezután Kóré Dóra igazgató, Hidi Tünde, Nagy István és Karmacsi Anikó igazgatóhelyettesek, valamint Bogáthy Eleonóra és Nyibilevics Mónika helyszíni szervezők szimbolikusan kézfogásukkal avatták a líceum diákjaivá a felvonuló fiatalokat.

Záróbeszédében Orosz Ildikó, a II. RF KMF és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke az Edda Művek Álmodtam egy világot című közismert dalának refrénjét idézte: „Álmodtam egy világot magamnak,/Itt állok a kapui előtt./Adj erőt, hogy be tudjak lépni,/Van hitem a magas falak előtt.” „Ez a pár sor igaz a mai elsősök életére is. Hisz tudjuk, hit kell ahhoz, hogy az ember egy álmot megvalósíthasson” – tette hozzá, majd arra biztatta az elsősöket, hogy merjenek nagyot álmodni, ahogy tették ezt az iskolaalapítók, s Istenbe vetett hittel indulva valósítsák meg az áhított, az együttműködésre, a közös gondolkodásra és közös cselekvésre épülő új világot.

A tanévnyitót a Nagyszőlősi Bartók Béla Zeneiskola zenekarának hegedűjátéka, a Kárpátaljai Magyar Líceum nagyszőlősi diákjainak megható versmondása, valamint a sárosoroszi Hangraforgó együttes népi énekekből és népi játékokból álló előadása színesítette.

A rendezvény végén a történelmi egyházak képviselői Isten áldását kérték az egybegyűltek életére és munkájára. Az ünnepség a Szózat eléneklésével zárult.                

lexi