Egy számjegyűvé válhat az infláció az év végére

2023. szeptember 17., 18:45 , 1176. szám

A fogyasztói infláció Ukrajnában éves viszonylatban 9%-ra csökkenhet az év végére, és 2024-ben megközelítőleg azonos szinten mozoghat – írja az UNIAN hírügynökség.

Amint a Dragon Capital frissített makrogazdasági előrejelzéséből is kitűnik, a fogyasztói infláció a vártnál sokkal gyorsabban lassult az elmúlt hónapokban. Így júliusban éves viszonylatban 11,3 százalék volt az infláció, szemben a 2022 végi 26,6 százalékos éves csúcsértékkel. Elemzők szerint az inflációs nyomás jelentős csökkenését számos tényező együttes hatása okozta, nevezetesen az energiahordozók (benzin és villamos energia, gáz a kereskedelmi fogyasztók számára) költségének csökkenése, a logisztika javulása, a jó termés egyes kultúrákból (hajdinából 2022-ben, burgonyából és más zöldségekből idén), valamint az inflációs és leértékelési várakozások csökkenése.

„Bár az inflációs nyomás részben helyreáll a következő hónapokban a kereskedelmi villamosenergia-árak és az üzemanyagköltségek közelmúltbeli emelkedése miatt, várakozásaink szerint a fogyasztói infláció 2023 végére éves szinten 9%-ra mérséklődik, 2024-ben pedig körülbelül ugyanezen a szinten fog mozogni” – áll az előrejelzésben.

Megjegyzik a szakértők, hogy az infláció idei gyors csökkenése a gazdasági aktivitás fellendülésével járt. A gazdaság élénkülését elősegítették a villamosenergia-hiány csökkenése tavasszal, a fekete-tengeri folyosón keresztül folyó aktív gabonaexport közvetett hatásai, valamint a fogyasztói hangulat és a fogyasztási hajlandóság javulása. Így egyes bankok adatai a bankkártyás áru- és szolgáltatásvásárlás érezhető növekedését jelzik.

„A vállalkozások körében végzett legfrissebb felmérések azonban azt mutatják, hogy július–augusztusban jelentősen lassult a gazdasági aktivitás élénkülésének üteme. A negyedik negyedévben a reál-GDP csökkenésére számítunk, mivel az ellenség valószínűleg újraindítja az energetikai infrastruktúra elleni támadásokat, ami áramhiányhoz vezet” – közölte a Dragon Capital.

Azonban tekintettel a gyors gazdasági fellendülésre az első és a második negyedévben, valamint a fellendülést elősegíteni hivatott projektek felgyorsulására, amelyek az év második felében fogják támogatni a gazdaságot, az elemzők arra számítanak, hogy a reál-GDP 2023-ban 4,5%-kal nő majd éves szinten a 29%-os csökkenést követően 2022-ben.

(szcs/unian.ua)