Zelenszkij indul az elnökválasztáson – ha lesz

2023. szeptember 12., 18:45 , 1175. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az RTP portugál köztelevíziónak adott minapi interjújában kijelentette, indul az elnökválasztáson, ha arra 2024-ben, a háború alatt kerül sor – írja a BBC News Ukrajina. Az államfő azt is kifejtette egy ukrán újságírónak, milyen feltételekkel kerülhet sor a választásokra a háború alatt.

„Nem hagyom cserben a hazámat”

„De szándékában áll indulni?” – kérdezett rá a portugál újságíró az idehaza is sokakat foglalkoztató kérdésre.

„2024-ben, ha a háború folytatódik, és ha választásokra kerül sor, nem hagyom cserben a hazámat. Mert én vagyok az Alkotmány garantálója, és minden esetben megvédem” – válaszolta Zelenszkij elnök.

A DW emlékeztet, Volodimir Zelenszkij választási kampánya idején azt mondta, hogy nem indul újra az elnöki posztért, 2019-ben pedig úgy fogalmazott, még nem döntötte el.

Partneri noszogatás

Az Alkotmány szerint Ukrajnában a következő parlamenti választásokat 2023 őszén kellett volna megtartani, az elnökválasztás pedig 2024 márciusában lenne esedékes. Ugyanakkor az általános vélekedés szerint Ukrajnában az ország törvényei és Alkotmánya tiltják a választások megtartását hadiállapot idején. Viszont a nyugati partnerországok több politikusa is utalt rá, hogy szeretnék, ha a háború ellenére is megtartanák a választásokat.

A BBC News Ukrajina fel­idézi, augusztus 23-án Kijevben Lindsey Graham, az Egyesült Államok republikánus szenátora kijelentette, hogy Ukrajnában jövőre még háborús körülmények között is meg kellene tartani a választásokat. Véleménye szerint az akár az Ukrajna elleni támadás idején is megtartott „szabad és tisztességes választások” demonstrálhatják, hogy változott-e az ország a korrupció kérdésében.

„Az amerikai népnek tudnia kell, hogy Ukrajna megváltozott. A múltban nagyon korrupt ország volt. [...] Úgy gondolom, itt az ideje, hogy Ukrajna megtegye a következő lépést a demokráciává válás felé, nevezetesen, hogy 2024-ben választásokat tart” – mondta az amerikai szenátor.

Választás háború idején

A DW felidézi, a Natalija Moszejcsuknak adott interjúban Volodimir Zelenszkij, többek között az amerikai szenátor sürgető szavaira reagálva, megnevezte a választások megtartásának legfontosabb feltételeit. Az elnök szerint kész választásokat tartani Ukrajnában, ha a Legfelső Tanács gyorsan módosítja a választási törvénykönyvet, és az USA vagy más adományozók finanszírozzák a lebonyolítást, ami legalább ötmilliárd hrivnya. Mint fogalmazott, nem akar pénzt elvonni a háborús költségvetésből.

„És ami a legfontosabb: akkor kockáztassunk együtt. A megfigyelőknek (a külföldieknek – a szerk.) ebben az esetben a lövészárkokban kell lenniük, a frontvonalra kell őket küldeni” – tette hozzá.

Az elnök felvetette azt is, hogy az Európai Uniónak segítenie kellene „az infrastrukturális lehetőségek megnyitásával, amelyekkel mi nem rendelkezünk, hogy hétmillióan (a külföldi menekültek – a szerk.) szavazhassanak”.

Zelenszkij hozzátette: „Ma ezt a demokráciát a katonák védik. Nem igazságos, hogy nem adjuk meg nekik a lehetőséget a háború miatt. Csak emiatt voltam ellene a választásoknak. Megkérdeztem, hogyan szavazhatnak majd a katonák. Ezt az infrastruktúrát még senki nem mutatta meg.”

(szcs/bbc.com/dw.com)