A jármű átregisztrálásához szükséges dokumentumokról

2023. szeptember 12., 20:45 , 1175. szám

„Ellentmondó híreket hallani arról, hogy követelnek-e igazolást a vojenkomátról a Belügyminisztérium szolgáltató központjaiban az autó átregisztrálásakor. Mi az igazság?”

– A Belügyminisztérium Fő Szolgáltatóközpontja nemrég a Facebookon hivatalosan cáfolta a közösségi oldalakon terjedő híreket, s megerősítette, hogy a magánszemélyeknek semmilyen okmányra nincs szükségük a területi toborzási és szociális támogatási központoktól a járművek átregisztrálásához. Emlékeztetnek ugyanakkor, hogy a járműnek a Belügyminisztérium szolgáltatóközpontjában történő nyilvántartásba vételéhez vagy újranyilvántartásba vételéhez a jogi személyeknek rendelkez­niük kell a hadbiztosnak a katonai nyilvántartásba vételre vagy a nyilvántartásból való törlésre vonatkozó bejegyzésével ellátott dokumentummal.

A Belügyminisztérium Fő Szolgáltatóközpontjának weboldala (hsc.gov.ua) szerint alaphelyzetben a következő okmányok szükségesek az átregisztráláshoz:

– a korábbi és az új tulajdonos személyi igazolványainak és IPN-kódjainak másolatai;

– az autó műszaki engedélye;

– a jármű újraregisztrálása iránti kérelem (a helyszínen, a szolgáltatóközpontban kell kitölteni);

– bizonylatok a szervizközpont szolgáltatásai, a nyomtatványok és a rendszámok utáni illetékek megfizetéséről;

– a szakértői vizsgálat eredménye (nem kötelező, kivéve a külföldről behozott, használt gépkocsi első ukrajnai forgalomba helyezése esetén).

Egyéb dokumentumokra csak speciális esetekben lehet szükség. Ezekről bárki tájékozódhat a hsc.gov.ua weboldalon.

hk