Nemzetközi segítség: „Elesszük” a támogatást?

2023. szeptember 5., 12:00 , 1174. szám

A nemzetközi partnerek pénzügyi segítségének köszönhetően rekord­szintre nőttek Ukrajna arany- és valutatartalékai: 2023. augusztus 1-jén 41,72 milliárd dollárt tettek ki. Ebből a tartalékból ad el valutát az Ukrán Nemzeti Bank az importőrök és a lakosság igényeinek kielégítésére. Kiderült, hogy az utóbbi hónapokban a békeidőkhöz képest is számottevően nőtt az import, vagyis úgy tűnhet, hogy „elesszük” a támogatást – mutat rá összeállításában az Ekonomicsna Pravda (EP).

„Minden hónapban dollármilliárdokat kapunk. Ezek a források növelik a fogyasztásunkat, de eszeveszett importot generálnak. Partnereinktől kaptunk pénzt, és azok olyan árukra és szolgáltatásokra mentek el, amelyeket a partnereinktől vásároltunk. Nekik van munkájuk, adót fizetnek, fejlesztik az üzletet, a szellemi potenciált, mi viszont sajnos egyszerűen mindent eleszünk” – fogalmazott egy korábbi interjúban Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter, aki bizonyára jobb felhasználást is tudna a segélyeknek az import finanszírozásánál.

A behozatal növekedése az idei esztendő első felében 2022 azonos időszakához képest mindenekelőtt a logisztikai láncok helyreállásával magyarázható. További ok a számos hazai vállalkozás leállása, megsemmisülése, amelyek termékeit külföldi árukkal kellett helyettesíteni.

Mégis hogyan lehetséges, hogy egy olyan országban, ahonnan majd 6 millió ember távozott, az import a gazdaság szempontjából az egyik legsikeresebbnek számító 2021-es esztendő szintjén van? – teszi fel a kérdést az EP.

Mit importált Ukrajna?

A portál elemezte az Állami Statisztikai Szolgálatnak 2023 első félévére és az előző két év hasonló időszakaira vonatkozó adatait, hogy kiderítse, miből mennyit importált az ország az utóbbi időkben, s mit változtatott ezen a háború. Kiderült, hogy Ukrajna idén az év első felében mintegy 30,5 milliárd dollár értékben importált árut. Ez mindössze 2,5%-kal kevesebb, mint 2021 azonos időszakában, és 21%-kal több, mint 2022-ben.

Ami a konkrét beszerzéseket illeti, 2023 első felében Ukrajna csaknem 6 milliárd dollárért vásárolt üzemanyagot külföldről. Az elmúlt két évben az üzemanyag az import legnagyobb tétele.

Az utóbbi két évben az autók, traktorok és gépjárművek importja lett a második legnagyobb behozatali tétel (3 milliárd dollár). Ennek magyarázata, hogy nőtt a hadsereg igénye, és az oroszok megsemmisítették az ukrán farmerek eszközeit. 2022-ben a behozatali vámkedvezmények ellenére is 12%-kal csökkent az importból származó autók összértéke éves szinten, 2023-ban viszont az importált járművek értéke 16%-kal nőtt!

Tekintettel Ukrajna történetének egyik legkeményebb telére, az elektromos gépek, készülékek importja a harmadik helyre került az összértéket tekintve (csaknem 3 milliárd dollárt). Ebbe a kategóriába tartoznak többek között a generátorok, akkumulátorok, inverterek, transzformátorok, tápegységek stb. 2021-hez képest 2023 hat hónapjában 9%-kal nőtt az import az elektromos gépek kategóriájában. A növekedés 2022-höz viszonyítva 40%.

2022-höz képest számos fogyasztási cikk behozatala jelentősen nőtt, valószínűleg erre utalhatott Marcsenko pénzügyminiszter is. Például a ruhaimport volumene 20%-kal, a szőnyegeké és a textilszálaké 60–80%-kal, a selyemé 120%-kal bővült. A szeszes és alkoholmentes italokból 110%-kal többen importáltak, mint tavaly.

Nyilvánvaló, hogy az import növekedése részben a hazai termelési kapacitások lerombolásának, a területek elfoglalásának és a környezeti katasztrófáknak tudható be. Például Herszon megye és Zaporizzsja megye egy részének megszállása miatt 20%-kal nőtt a zöldségimport.

Az import szerkezetén a háborúhoz kapcsolódó beszerzések volumenének növekedése is megmutatkozik. Így a repülő szerkezetek behozatala 2021 első félévéhez képest 195%-kal, 2022 azonos időszakához képest pedig 150%-kal nőtt. Mindkét évhez viszonyítva 180%-kal nőtt a lőpor és a robbanóanyagok behozatala is.

Az „egyéb”

2023-ban a statisztikákban megjelent a „Fegyverek és lőszerek” tétel. A kiadások ezen a téren viszonylag csekélyek – mindössze 34 millió dollár fél év alatt, de ez valószínűleg nem minden, ami a háborús beszerzéseket illeti. Létezik még egy tétel, amelyet Egyébnek nevezhetnénk. Az egyetlen kategória, amelynek struktúrája nem tekinthető át, nem hozzáférhető.

Az Állami Statisztikai Szolgálat szerint az év első felében Ukrajna 30,5 milliárd dollár értékben importált árut, de ha az összes, részben fentebb is említett termékkategóriát összeadjuk, akkor csak 28,3 milliárd dollárt kapunk. Az előző két évben is tapasztalható volt efféle eltérés a számok között, de a nagy háború kitörése után növekedni kezdett a differencia: 2021 első felében körülbelül 12,6 millió dollár volt, 2022-ben mintegy 867 millió dollár, 2023-ban pedig úgy 2,1 milliárd dollár.

Természetesen ez a különbség nem feltétlenül fegyvereket vagy egyéb, a hadsereghez köthető kiadásokat takar. Valójában humanitárius segélyeket vagy egyéb, máshová nem sorolható árukat is ide számíthattak. Tény, hogy ez az összetevő is érzékelhetően növeli az importot.

(szcs/epravda.com.ua)