Különleges évaddal várja a látogatókat a beregszászi színház

2023. szeptember 5., 08:25 , 1175. szám

Az idén megalakulásának harmincadik évfordulóját ünneplő Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház különleges évaddal készül. Szűkebb pátriánk egyetlen magyar színháza az évek alatt méltán bizonyította, hogy magas színvonalon képes bemutatni és továbbadni a magyar kultúrát. Az elmúlt harminc évben nemcsak kiváló és zseniális előadásai születtek a beregszászi társulatnak, de a mi „kis színházunk” igazi színészóriásokkal és rendezőkkel is gazdagította az össz­magyar színházi világot és kultúrát. Méltán lehetünk hát büszkék rájuk, hiszen mind a mai napig elhivatottan szolgálják vidékünk közösségeit a legkisebbtől a legnagyobbig.

Az elmúlt napokban a színház igazgatója, Sin Edina sajtótájékoztatót tartva elárulta, hogy a jubileumi évforduló kapcsán a lehetőségekhez mérten különleges színházi évaddal készülnek. Mint fogalmazott, nehéz időszakon van túl a beregszászi színház, „megfogyva bár, de törve nem” igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a kulturális élet zökkenőmentesen tudjon működni. Az elmúlt másfél évben férfi színészek hiányában olyan előadások is születtek, melyek néha megkövetelték, hogy női színészeik férfikarakterek bőrébe bújjanak, ezáltal is reflektálva a jelenlegi helyzetre. A társulat azonban nem adja fel, és bár nem egyszerű feladatokkal kell szembenézniük, igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a vidéken a színházat értő közösség számára minőségi kulturális előadásokkal szolgáljanak.

Ahogyan az igazgató fogalmazott, az évad őszi részében négy új előadással készül a társulat. Ebből leghamarabb a közönség a Gyevi Bíró Eszter által rendezett Brien Friel Pogánytánc című darabot láthatja majd szeptember 22-én. A helyzetből adódóan az előadásban csak női szereplők játszanak majd, a rendező és a társulat is tudatosan szeretett volna ezen szereposztással a háborús helyzetre reflektálni. Az előadás alapvetően a hiányról szól, amely beépült a hétköznapokba. S mindezt a társulat is beépítette az előadásba. A darab öt lánytestvér életét mutatja be, akiknek egyetlen férfi sincs a környezetében.

A Petőfi-bicentenárium kapcsán a színház egy zenés-verses összeállítással készül szintén Gyevi Bíró Eszter rendezése alapján – tájékoztatott az igazgató. Mint mondta: az előadás főként az ifjúságot kívánja megszólítani. Ebben a segédszínészek is feltűnnek majd, és a terv szerint hat kárpátaljai helyszínen szeretnék bemutatni.

Harminc évvel ezelőtt Vidnyánszky Attila rendezésében a beregszászi társulat Shakespeare Szentivánéji álom című darabjával mutatkozott be. A különleges évforduló kapcsán a színház újra színpadra állítja a shakespeare-i alapokra támaszkodó darabot, azonban az új előadást ifj. Vidnyánszky Attila rendezi majd, és Beregszászi álom címen lesz majd látható. Az előadás egyszerre veszi alapul a shakespeare-i művet és a színház elmúlt harminc évét. Különlegessége, hogy olyan ismert művészek is részt vesznek majd ifj. Vidnyánszky Attila mellett az előadás létrejöttében, mint Vecsei H. Miklós, aki dramaturgként működik majd közre, koreográfusként pedig Berecz István segíti az előadást. A tervek szerint az ősbemutatóra januárban kerül sor.

Továbbra is elérhető lesz az őszi félévben a színházban a már jól ismert Kulisszajárás-ON program, amelynek keretében azon felül, hogy az érdeklődők betekinthetnek a színház belső működésébe, a színészek minielőadásokkal bővítik majd a kínálatot, ezáltal még izgalmasabbá téve a kulisszajárást.

Az idén harmincéves jubileumát méltató Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház október 4. és 8. között színházi fesztivállal is készül, természetesen betartva a hatályos rendelkezéseket és szabályzatot. A fesztivál ideje alatt különböző vendégelőadásokat láthatnak majd az érdeklődők szerte a Kárpát-medencéből. Vidékünkre érkezik Marosvásárhelyről a Spectrum Színház, a Nemzeti Színházból a Pustol a hó, avagy könnyű neked Szarvas Józsi című monodráma. Pregitzer Fruzsina, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház egyik igen ismert színésznője önálló estjével érkezik. S a népművészeti közegből már jól ismert Berecz István örökös aranysarkantyús táncos is egy önálló esttel látogat majd el a Vérke-parti városba. Az intézmény a fesztivál idejére meghívta a Mariupoli Színház társulatát is, s mindezeken túl helyi előadásokat is láthatnak majd a fesztiválra látogatók. Idén egy év kihagyást követően újra átadásra kerül majd a színház által 2021-ben alapított Fedák Sári-díj is, amelyet a négynapos fesztivál ideje alatt, valamint Budapesten a Nemzeti Színházban adnak majd át a 2022-es és 2023-as év díjazottjainak.

A színház egy online felhívást is elindított Van képe hozzá? címmel, melyre a közönség soraiból várják az elmúlt harminc évben készült fotókat. Megörökített személyes pillanatokat, emberi találkozásokat vagy a társulat tagjairól készült képeket várnak. Ezeket összegyűjtve szeretnének egy kiállítást is elkészíteni, amelyhez csatlakozva a színészek kisebb meglepetéssel is készülnek.

A 2023-as őszi évadban is tovább folytatódnak a filmvetítési programok. A nagyérdemű A Sátán fattyát, valamint a Déryné ifjasszonyt is megtekintheti majd. Ezen felül újraindul a Ficseri Gyermekstúdió, ahová még várják a jelentkezőket. Szeptembertől csütörtökönként 14.30-tól lesznek a foglalkozások Vass Magdolna színművésznő közreműködésével.

Az eseményen egy különleges együttműködési megállapodás aláírására is sor került. A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház a jövőben együtt kíván megvalósítani programokat a kulturális turizmus elindítása céljából, mindezt formális együttműködési megállapodás keretében is rögzítették.

Várady Enikő