Digitalizálják a vojenkomátokat

2023. augusztus 31., 19:05 , 1174. szám

A területi toborzó és szociális támogatási központok (vojenkomát, TTSZTK) rövidesen hozzáférést kapnak számos állami nyilvántartáshoz. Az ezzel kapcsolatos előkészítő folyamat a tervek szerint ősz közepére ér véget – írja az RBK–Ukrajina.

Összekapcsolódó rendszerek

A portál emlékeztet, hogy az újításokról nemrég Olekszij Reznyikov védelmi miniszter is beszámolt.

„Úgy becsüljük, hogy valamikor ősz közepére jutunk el a toborzó központok, a volt hadbiztosságok komolyabb digitalizálásáig” – jelentette be Reznyikov az augusztus 22-én tartott veteránfórumon.

Megjegyezte, hogy ez a folyamat jelenleg a más hatóságokkal a kölcsönös információcseréről kiadandó közös rendeletek aláírásának stádiumánál tart. Mint rámutatott, a döntés lehetővé teszi, hogy a TTSZTK-k automatikusan információkhoz jussanak az állami nyilvántartásokból, így a Belügyminisztérium, az Igazságügyi Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Központi Választási Bizottság, az Állami Határőrszolgálat által kezelt adatbázisokból.

Az adatbázisok valamennyi információja digitalizálva lesz és bekerül az okmánykezelő rendszerbe. Azaz lehetővé válik a hatóságok közötti információcsere.

Reznyikov szerint ettől kezdve minden polgárnak „kevesebb oka lesz járni a folyosókat”, és csak azok az esetek képeznek majd kivételt, amikor „szükség lesz a személyes jelenlétükre”.

Fokozzák a kiutazás ellenőrzését

A portál megjegyzi, Olekszij Reznyikov bejelentését egy nem kevésbé fontos hír előzte meg. Az Állami Határőrszolgálat (DPSZU) közölte, hogy a hadkötelesekkel kapcsolatos információk cseréjét tervezik a Védelmi Minisztériummal. A kezdeményezést azzal indokolták, hogy meg kell akadályozni az ország elhagyását hamisított okmányok alapján.

Mint Andrij Demcsenko, az Állami Határőrszolgálat szóvivője az RBK–Ukrajinának kifejtette, az Állami Határőrszolgálat, valamint a sor- és hadkötelesek egységes állami nyilvántartásának adatbázisai közötti információcseréről lenne szó. Hangsúlyozta azonban, hogy nem az adatbázisok egységesítése a cél, hanem kifejezetten az információcsere. Így amikor működni kezd a rendszer, lehetővé válik, hogy ne „telefonos üzemmódban”, hanem ezen információcsere alapján tisztázzák, hogy egy adott dokumentum érvényes-e vagy sem.

Jelenleg a szoftverfejlesztésnél tartanak, illetve szabályozzák a TTSZTK képviselőinek hozzáférését a DPSZU adatbázisához és viszont. A rendszer akkor kezdhet működni, ha majd minden feltétel teljesül, többek között a technikai hátteret illetően, közölték az illetékesek, konkrét időpont azonban nem hangzott el.

Az okmányforgalom digitalizálása

A Digitális Átalakulási Minisztérium a közelmúltban bejelentette, hogy Ukrajnában megkezdik működésüket az elektronikus archívumok. Már be is mutatták az e-Archívum projekt pilotját. A tervek szerint az állami hatóságok dokumentumait elektronikus archívumokban tárolják majd. Azaz digitalizálják a levéltári anyagokat, információkat, és azok bekerülnek a okmánykezelő rendszerbe. A kormány jelezte, hogy a projektet a jövőben kiterjesztik valamennyi kormányzati szervre, majd később más szervezetekre is.

Az Egészségügyi Minisztérium is bevezeti az elektronikus okmányforgalmat, többek között azért, hogy felgyorsítsák a katonai orvosi bizottságok (VLK) működését. Idén tervezik bevezetni az e-okmányforgalmat a katonai egységek és a kórházak között. A hatóságok indoklása szerint így gyorsabban átesnek a VLK-n a katonák.

Nyáron jelentették, hogy a helyőrségi VLK-k többsége már bevezette az elektronikus előjegy­zést az orvosi kivizsgálásra való jelentkezéshez.

A mozgósítás folytatódik

Az RBK–Ukrajina emlékeztet, hogy Oroszország teljes körű inváziójának kezdete óta tart Ukrajnában az általános mozgósítás. Legutóbb július 27-én hosszabbították meg a hatályát a hadiállapottal együtt, tehát legalább 2023. november 15-ig érvényben marad.

A közelmúltban Volodimir Zelenszkij elnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, katonák keresték meg a kéréssel, hogy tegyék lehetővé számukra a mozgósítás fokozását. Mindjárt hozzátette azonban, hogy előbb „érdemes rendet tenni a vojenkomátokon és a VLK-kban, azután beszélni arról, hogyan lehet fokozni a mozgósítást”.

Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára minap arról biztosított, hiába sürgette a katonai parancsnokság Ukrajna elnökét, hogy engedélyezze több ember mozgósítását a háborúba, a mozgósításban nem lesz változás – írta az UNIAN hírügynökség az Ukrán Rádió nyomán. Az RNBO titkára nem tagadta, hogy sor kerülhet pótlólagos mozgósításra, de a 2022. február 24-én jóváhagyott normáknak megfelelően.

(zzz/rbc.ua/unian.ua)