Rezeda-tábor Beregszászban

2023. augusztus 27., 11:50 , 1174. szám

A Beregszászi Rezeda Folkműhely második alkalommal szervezte meg edzőtáborát. Az augusztus 21–24. között megrendezett esemény célja az volt, hogy a folkműhely diákjai felkészüljenek az új tanévre, valamint a műhely iránt érdeklődők betekintést kapjanak az itt zajló népzene-, néptánc- és népiének-foglalkozásokba.

A négynapos intenzív tábori alkalom során a táncosokkal Várady Enikő, a Rezeda Folkműhely vezetője, néptáncoktató, Orosz Péter, a folkműhely néptáncoktatója, valamint Antal Roland és Antal Dóra, a Nyíregyházi TáncTanoda alapítói, néptáncpedagógusok, a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja mentorprogramjának mentorai foglalkoztak. A kezdő táncosok mezőföldi lépésekkel ismerkedtek, míg a haladók bukovinai táncokat sajátítottak el. Az énekesekkel Simon Sarolta, a folkműhely népiének- és citeraoktatója foglalkozott. A zenészpalántákkal Vámosi Csaba, a folkműhely hegedűoktatója, Boda Márton, a Zagyva Banda nagybőgőse, valamint Lemen Iván prímás bodrogközi, bukovinai és dél-dunántúli ugrós dallamokat ismertetett meg. A cimbalmosokat pedig Kurendás Kosztya Szilvia cimbalomoktató avatta be a hangszer rejtelmeibe.

A tábor ideje alatt, délutánonként a résztvevők számára lehetőség nyílt különböző kézművestechnikákat is elsajátítani a tiszapéterfalvai oktatóktól: Danku Margit és Kékesi Emma a csuhéból készült népművészeti tárgyakat ismertette meg a gyerekekkel, Horvát Erika a gyöngyfűzésre, Nagy Rita pedig a fonáltechnikákra tanította a kis lurkókat. Kardos Eleonórával papírból készült alkotásokat készíthettek a gyerekek. Így a mozgás és a zene mellett a kézművesség is jelentős szerepet kapott a hét alatt.

Az intenzív népzenei, néptáncfoglalkozások mellett táncházi alkalomra is sor került, ahol a táborban részt vevő különböző korosztályok együtt táncolhattak, énekelhettek.

Várady Enikő, a Beregszászi Rezeda Folkműhely igazgatója elmondta: „Fontosnak tartottuk, hogy augusztusban a diákjaink számára edzőtábor keretében előkészítsük az új tanévet. Nagyon örülünk annak, hogy a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja mentorprogramja által az Antal házaspár már néhány éve együttműködik a műhelyünkkel. Nagyon jó a közös munkakapcsolat. Sokat tanulunk mi is általuk, hiszen fantasztikus pedagógusok, Magyarország kiváló szakemberei közé tartoznak, így ez a gyerekek számára is lehetőség, hogy a szakma legkiválóbb pedagógusaival is találkozhatnak, tanulhatnak tőlük. A tábor által igyekszünk megalapozni a következő félévre betervezett anyagokat, valamint lehetőség nyílott azok számára is bepillantást nyerni a munkánkba, akik érdeklődnek a népzene, a néptánc iránt” – fogalmazott az igazgató.

A Rezeda-tábor alkalmával a gyerekek különböző népi játékokkal is megismerkedtek. A programnak a helyszínt a Beregszászi Kossuth Lajos Líceum biztosította. Az esemény támogatói a Csoóri Sándor Program, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. voltak. A tábor szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja.

Kőváry