Véget ért a Magyar Írószövetség 51. Tokaji Írótábora

Olvasói levél

2023. augusztus 22., 13:56

A folyóiratoktól a tankönyvekig címmel idén augusztus 14. és 17. között zajlott le a Magyar Írószövetség szokásos évi irodalmi tábora, amely a legrangosabb magyarországi szakmai találkozó.

A programok helyszíne a Rákóczi Pince és Udvarház, a Tokaji Ferenc Gimnázium, Tokaj város főtere, a Paulay Ede Színház és a város kispályás labdarúgó-stadionja volt. A tábort a szokásos helyszínen, a Rákóczi Pincében Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár és Posta György polgármester nyitotta meg. Szentmártoni János költő, helyettes államtitkár mondott pohárköszöntőt. A megnyitót és a tábor teljes programját L. Simon László író, az Írótábor elnöke moderálta. A programban szerepelt balettelőadás, kortárs tánc, folyóirat-bemutató, felolvasás, szakmai vita, koncert, borkóstoló, labdarúgó-mérkőzés, faültetés, díjátadó, domborműavató stb.

A kerekasztal-beszélgetések során fontos kérdésekről folyt a parázs vita. Megvitattuk az írószervezetek szerepét, az irodalmi folyóiratok aktuális helyzetét, az irodalom magyarországi oktatását, a történelmi regények szerepét, no és persze azt, hogy napjainkban van-e Magyarországon kultúrharc. Bemutatkozott az Eső című irodalmi folyóirat, de a résztvevők ingyen kapták meg a Parnasszus, a Magyar Napló, a Magyar Múzsa, az Együtt és az Előretolt Helyőrség Felvidék című kulturális folyóiratok példányait is. A Magyar Múzsa júniusi számában a Kárpátaljai Hírmondót és a kárpátaljai szerzők műveit mutattuk be.

A találkozóra a Kárpát-medence minden tájáról érkeztek alkotók, képviseltette magát a kárpátaljai magyar irodalom is: Finta Éva József Attila-díjas költő; dr. Dupka György író, történész, az Együtt folyóirat lapigazgatója; Lőrincz. P. Gabriella József Attila-díjas költő, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja és persze én. Jó volt találkozni a régen látott barátokkal, kollégákkal, nem mellesleg új barátságok is születtek. Mindannyian megfogadtuk, hogy jövőre újra találkozunk ugyanitt.                        

Lengyel János