A szabadságvesztés és a szabadságkorlátozás közötti különbségről

2023. augusztus 22., 10:34 , 1172. szám

„Miért van külön szabadságvesztés és szabadságkorlátozás? Mi a különbség a kettő között?”

– Mindkettő bűncselekmény elkövetéséért kiróható büntetés. Megjegyzendő, hogy bűncselekményért büntetést kizárólag a bíróság szabhat ki a törvényben megállapított rend szerint meghozott ítéletével.

A Büntető törvénykönyv (Кримінальний кодекс України – a továbbiakban: Btk.) 61. cikkelye értelmében a szabadság korlátozása olyan büntetés, amely előirányozza, hogy a személyt nyílt típusú speciális végrehajtó intézetben tartják fogva, a társadalomtól való teljes elszigetelés nélkül, s az elítéltnek kötelező munkát végeznie. Ez a büntetés nem alkalmazható várandós nők, 14 év alatti gyermeket nevelő nők, kiskorúak, nyugdíjas korúak, első és második rokkantsági csoportba tartozók esetében.

A szabadságvesztés ezzel szemben olyan büntetés, amelynek során az embert zárt típusú intézményben teljesen elszigetelik a társadalomtól (lásd a Btk. 63. cikkelyét!).

A büntetések végrehajtását és ennek feltételeit a Büntetés-végrehajtási törvénykönyv (Kримінально-виконавчий кодекс України – a továbbiakban: Bvtk.) írja le.

A szabadságkorlátozásra ítélteknek – mint már említettük – munkát kell végezniük, ugyanakkor munkájuk fizetett, és a levonások mértékétől függetlenül legalább a keresetük 75%-át (a végrehajtási okiratok alapján tartozóknak legalább az 50%-át) kézhez kell kapniuk. A szabadságkorlátozásra ítélt személy jogai közé tartozik a Munkatörvénykönyv által biztosított alapvető garanciák betartása. Ugyanakkor az elítélt munkáját a büntetés-végrehajtási hatóságok felügyelete alatt végzi.

Ezenkívül a Bvtk. 59. cikkelye a következő jogokat biztosítja a szabadságkorlátozásra ítélt számára:

• „civil” öltözéket viselhet, nincs szükség speciális rabruhára;

• birtokolhat és szabadon rendelkezhet mobiltelefonnal, pénzzel stb. (ugyanakkor tilos bizonyos dolgokat, tárgyakat vásárolni, eladni, átruházni és használni, ezek listáját az Igazságügyi Minisztérium állapítja meg – pl. kés, borotva, fegyver, hangszerek stb.);

• küldhet és kaphat leveleket, küldeményeket;

• lehetőség van rövid láthatásokra korlátozás nélkül és havonta egyszer hosszabb – legfeljebb háromnapos – láthatásra.

Lényeges különbség a szabadságkorlátozás és a szabadságvesztés között, hogy a szabadságkorlátozásra ítélt bizonyos esetekben elhagyhatja a fegyintézetet:

• ha vizsgát kell tennie egy oktatási intézményben;

• ha orvoshoz kell fordulnia;

• ha be kell nyújtania a dokumentumokat a nyugdíja megállapításához, stb.

A Bvtk. 107. cikkelye értelmében a szabadságvesztésre ítéltek is rendelkeznek bizonyos jogokkal, de ezek köre lényegesen szűkebb, mint a szabadságkorlátozásra ítéltek esetében. Többek között joguk van tájékoztatást kapni büntetésük végrehajtásáról; kommunikálni a végrehajtó intézményen kívüli személyekkel (elektronikus és papíralapú levelezés, telefon). Jogosultak pénzátutalásokat, csomagokat, küldeményeket fogadni és küldeni; tanulni, jogsegélyben részesülni. Joguk van a láthatáshoz, a munkához – a szabadságvesztésre ítéltek esetében a munka a fogvatartási intézmény (kolónia) fenntartásához szükséges, önellátással összefüggő munkák kivételével jog, és nem kötelesség, mint szabadságkorlátozás esetén. Ezenkívül a szabadságvesztésre ítélteknek joguk van a kolónia orvosától ingyenes orvosi ellátásban részesülni, de saját, esetleg hozzátartozóik pénzén bármely más egészségügyi intézményhez is fordulhatnak. Joguk van bizonyos használati tárgyakkal, sajtótermékekkel és könyvekkel rendelkezni, továbbá nyugdíjat kapni.

A szabadságvesztésre ítélteknek ugyanakkor tilos egyebek mellett önkényesen elhagyni a kolóniát; trágár nyelvezetet használni, becenevet adni egymásnak; tiltott dolgokat és tárgyakat birtokolni; szerencsejátékokat játszani; szeszes italt fogyasztani; dohányozni az erre kijelölt helyeken kívül; a megállapított rendtől eltérő módon levelet küldeni és fogadni, tetoválni magukat vagy másokat, stb.

Az elítéltek mindkét kategóriája esetében felelősségre vonás jár a munkafegyelem és a büntetés-végrehajtási intézet rendjének megsértéséért.

hk