Sajtóértesülés: Isztambulban kerülhet sor a tárgyalásokra a gabonaegyezmény helyreállításáról

2023. augusztus 21., 09:27

Törökország a gabonaegyezmény helyreállítására irányuló javaslatokon dolgozik. A tárgyalásokra ez ügyben Isztambulban kerülhet sor – jelentette a TSZN a Sabahra való hivatkozással.

Ankara a lehető leghamarabb újjá akarja éleszteni a fekete-tengeri gabonakezdeményezést az alternatív útvonalak helyett. Az új vetési időszak közeledtével Ukrajnában a gabonatermés csökkenése fenyeget, ha nem mutatkoznak jelei a kezdeményezés újraindulásának – írja a média. A megtermelt gabona mennyiségének csökkenésével pedig a kevésbé fejlett országokban további áremelkedés várható és nőni fog az éhínség valószínűsége.

Törökország úgy véli, hogy a gabonafolyosón kívüli alternatívák nem lehetnek elégségesek az éhínség elkerülésére a kapacitás tekintetében. Másfelől ez arra vall, hogy az egyoldalú lépések tovább növelhetik a veszélyt.

Megjegyzik, hogy a Moszkva és Kijev közötti, a folyosó aktiválásával kapcsolatos technikai tárgyalásokra Isztambulban kerülhet sor. A kezdeményezés keretében a világpiacra került 33 millió tonna gabona 40%-a Európába, 12%-a Afrikába, 5%-a pedig a Közel-Keletre került. Ezért szintén terítéken vannak a folyosón áthaladó gabona igazságosabb elosztására és a szegény országok előtérbe helyezésére vonatkozó javaslatok. Ankara szeretné megoldani a problémákat, és hosszabb távra biztosítani a megállapodás jövőjét.

(tsn.ua/Kárpátalja)