Egynyári dísznövényeink I.: A kerti petúnia

2023. augusztus 15., 13:28 , 1171. szám

Ebben a cikksorozatban a legnépszerűbb balkon- és egynyári növényeket mutatjuk be, amelyek balkonládákba, csüngő kosarakba vagy kerti ágyásokba egyaránt ideálisak. Most a kerti petúniával ismerkedhetünk meg.

A balkon- és egynyári növények ültetése igen hálás tevékenység. Ha jól választunk közülük, hosszú hónapokon keresztül csodálhatjuk a sűrű, szebbnél szebb virágokat. Választani azonban nem mindig könnyű, hiszen nagyon sok növény alkalmas erre a célra, ráadásul folyamatosan jelennek meg az újdonságok.

Egy részük palántaként is kapható, néhány fajtát azonban rögtön előnevelve, nagyobb cserépben vagy egyenesen csüngő edényben hoznak forgalomba a piacokon, virágüzletekben, s ezek iránt igen nagy a kereslet.

Kerti petúnia (Petunia hybrida)

Az egyik legnépszerűbb egynyári virág. Igen látványos, számtalan trombita formájú virágot hoz, melyek a fehértől a feketéig szó szerint bármilyen színben viríthatnak. Nagy és kis virágú változatai, illetve dús virágú hibridjei is kedveltek. Meleg és napfénykedvelő, de állandó locsolást és tápoldatozást igényel. A szeles és esős idő megtépázhatja, így védett helyet keressünk neki! Az elnyílt virágokat mindig csípjük le.

A nemesítés során két növekedési típust állítottak elő:

• Compacta Nana – bokros petúniák;

• Pendula – csüngő petúniák.

Az első csoportra jellemző a dús elágazás, az alacsony, bokros növekedés és a hajtásokon egyszerre nyíló virágok. A második csoportnál a hajtások 40–60 cm-re is elnyúlnak, balkonládába ültetve lecsüngenek. A hajtásokon mindig a csúcson fejlődnek az újabb virágok, de természetesen oldalhajtások is fejlődnek, és azok is hoznak virágot. A nemesítők a növekedési csoportokon belül a virágméret és -forma szerint a következő fajtacsoportokat állították elő:

• Grandiflora (nagy virágú) – a virág átmérője 10 cm vagy nagyobb;

• Multiflora (sok virágú) – a virág átmérője kb. 6-8 cm, bőven virágzó;

• Superbissima (fodros virágú) – igen nagy, 12 cm átmérőjű virág, erősen hullámos szirom, nyitott, sötéten rajzolt torok;

• Fimbriata (rojtos virágú) – a virág kb. 8-10 cm átmérőjű, a szirom hullámos és mélyen bemetszett;

• Plena (telt virágú) – a virág elveszítette tölcséres formáját, a szirmok sokszorozódtak, a virág mérete 8 cm.

A felsorolt virágformák gazdag színpompában nyílnak, a fehértől a sötétkékig változó színekben, ma már a halványsárga is megtalálható a szín­skálán. Növeli a változatosságot az egyes fajtákra jellemző fehér csíkozottság vagy a szirmok fehér szegélyezettsége. A tölcsér torka is különböző színű lehet: azonos a virág színével, fehér szemfoltos vagy sötét, s az erezet is lehet sötét, hálószerű.

A petúnia változatossága, tartós, az őszi fagyokig tartó virágzása miatt nagyon kedvelt, a legnagyobb mennyiségű palántát ebből a virágból értékesítik.

Termesztés

A magvetést január közepén, február elején kezdik a nagy virágú csoporttal, március közepéig a kis virágú csoportot is elvetik. Steril közegre szórva vetnek, a pillírozott magokat szemenként helyezik sejttálcába. A magvetést nem takarják, mert fényen csírázik, kb. 20-21 °C-on, 8–14 nap alatt. 1 000 növényhez 1/4 g mag szükséges. A magvetés után 3-4 héttel tűzdelik a petúniát, a magoncokat szaporítóládába vagy cseréptálcába ültetik át. Újabb 3-4 hét múlva ültetik a növénykéket 8-9 cm-es cserépbe vagy 7 cm-es műanyag cseréptálcába. Cserepezésre laza szerkezetű, táp­anyaggal közepesen ellátott, N-szegény keveréket használnak, a pH 5,5–6,5 között legyen. A nevelési hőmérséklet 16–18 °C, amit a bokrosodás után 12–14 °C-ra csökkenthetünk. A palántákat időben rakjuk szét, teljes fényen sok levegővel neveljük, mérsékelt öntözéssel. A bimbók megjelenéséig alkalmazhatunk törpítő szeres permetezést: Alar 85 0,2–0,4%- os töménységben. A kezelést többször megismételhetjük, főleg a világos színű fajtáknál.

A palánták értékesítése már április végén elkezdődik, balkonládákba, védett udvarokra korán kiültethető. Közterületi virágágyakba májusban ültetik. Virágágyi kiültetésre a Compacta Nana típusok valók a Grandiflora és a Multiflora virágúakból egyaránt. Gyommentes, közepes táp­anyagtartalmú talaj, napos fekvés szükséges. 20 x 15–20 cm-es
térállásba ültetve nagy színfoltok képzésére alkalmas.

Nadimova Erzsébet,

a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai
Megyei Jótékonysági lapítvány falugazdásza