Mi lesz a fegyverekkel a háború után?

2023. augusztus 11., 18:28 , 1171. szám

Az európai partnerek becslései szerint az Oroszországgal vívott háború befejezése után akár 3 millió regisztrálatlan fegyver is maradhat Ukrajnában, ami nagy problémát jelenthet – írja a korrespondent.net.

Az ország védelmében

Jelenleg mintegy 1,2 millió regisztrált fegyver van a lakosság kezén – vadászfegyver, sima- és vontcsövű, gumilövedékek kilövésére szolgáló stb. Erről Ihor Klimenko belügyminiszter számolt be a BBC News Ukrajinának adott interjújában. Ami a nem regisztrált fegyverek számát illeti, azt a külföldi szakértők hozzávetőlegesen becsülték meg.

„Ukrajnában nincsenek ilyen becslések. Vannak viszont az európai partnereinknek, akik szerint a háború után akár 3 millió fegyver is lehet majd az országban” – mondta el a belügyi tárca irányítója.

Emlékeztetett, hogy a háború első napjaiban fegyvert osztottak ki az embereknek, így sok közülük az ukránok kezén maradt, akik beálltak a területvédelmi erőkhöz és a kistérségek önkéntes alakulataiba.

„Ők azok a polgárok, akik készek megvédeni az országot. A hadiállapot idejére náluk kell maradnia (a fegyvernek), kivéve természetesen, ha bűnügyi nyomozás tárgyát képezi” – szögezte le Klimenko hozzátéve, hogy minden, a Belügyminisztérium által a polgároknak kiadott fegyver nyilván van tartva.

Rámutatott: adott esetben nem a törvénytisztelő polgárokkal van gond, hanem azzal, hogy ezek a fegyverek felforgató csoportokhoz, vagy orosz ügynökök „alvó csoportjaihoz” kerülhetnek, amelyek még előfordulhatnak Ukrajna területén, esetleg az alvilág kezére juthatnak.

Javaslatok a törvényi rendezésre

A Belügyminisztériumban és a parlamentben máris azon gondolkodnak, hogyan lehetne helyesen eljárni a nyilvántartásban nem szereplő fegyverekkel.

„Mint ismeretes, a teljes körű háború első napjaiban az állami hatóságok rendkívüli lépéseket tettek az ukrán nép, a területi integritás, a szuverenitás és országunk függetlensége megóvására, védelmére az orosz megszállókkal szemben, többek között lőfegyvereket osztottak ki a polgári lakosságnak a hadiállapot idejére. Az Ukrajna Alkotmánya 65. cikkelyében foglalt rendelkezések végrehajtása keretében, melyek szerint a Haza, függetlenségének és területi integritásának védelme Ukrajna polgárainak kötelessége, a teljes körű háború első napjaiban a Belügyminisztérium a parlamenti szakbizottság tagjaival közösen törvénytervezetet dolgozott ki »A civil személyek Ukrajna védelmében való részvételének biztosításáról«, amelyet a továbbiakban jóváhagyott a Legfelső Tanács, és 2022. március 7-én hatályba lépett” – idézte fel az előzményeket Bohdan Drapjatij belügyminiszter-helyettes a zn.ua szerzői rovatában.

Mint rámutatott, a törvény feljogosítja a civileket a hadiállapot idejére, hogy lőfegyvert és lőszert osszanak ki nekik, illetve felhasználják azokat az ellenség fegyveres agressziójának visszaverésére.

Drapjatij hangsúlyozta, hogy a döntés helyes, hatékony és időszerű volt, mert fontos szerepet játszott a megszálló csapatokkal szembeni fegyveres ellenállásban, különösen a teljes körű háború első napjaiban. De most a Belügyminisztérium a Legfelső Tanáccsal együtt azon dolgozik, hogy megteremtse a kérdés jogi szabályozásának optimális modelljét, kidolgozva A civil személyek Ukrajna védelmében való részvételének biztosításáról szóló törvény módosításáról elnevezésű jogszabálytervezetet (N. 9538), tökéletesítve ezzel a lőfegyverek átvételének, bejelentésének és kezelésének rendjét.

A törvényjavaslat a következőket indítványozza:

– jogi mechanizmus létrehozása a civilek számára, hogy bejelenthessék (nem leadják) az Ukrán Nemzeti Rendőrségnek azokat a lőfegyvereket, amelyeket az ellenség fegyveres agressziójának visszaverése céljából kaptak vagy találtak és használnak/használtak;

– egyszerűsített és ingyenes bejelentési eljárás bevezetése (Az ilyen fegyverek az állam tulajdonát képezik, és hadiállapot idején lehetnek a civilek használatában. A hadiállapot megszűnését vagy megszüntetését követő 90 napon belül ezeket a fegyvereket vissza kell juttatni az Ukrán Nemzeti Rendőrséghez.);

– az Ukrán Nemzeti Rendőrség szerveinél (egységeinél) nem nyilvántartott vagy önként be nem jelentett lőfegyverek polgári személyek általi viselésének és tárolásának betiltása, kivéve a katonai (háborús) műveletek területét (E követelmény megsértéséért a civileket az Ukrajna Büntető törvénykönyve által előírt felelősség terhelné.);

– az a civil, aki lőfegyvert és/vagy lőszert talál, köteles lenne erről 24 órán belül értesíteni a rendőrséget, a leletet bármilyen alkalmas módon át kellene adnia a hatóságnak, vagy megadni a fegyver helyét a további bevonása céljából;

– ha megállapítást nyer, hogy a talált vagy önként bejelentett lőfegyvernek köze lehet bűncselekmény elkövetéséhez, eltávolították vagy jogellenesen megváltoztatták azonosító jelzéseit, illetve megállapítják, hogy a fegyver nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, azt a rendőrség haladéktalanul lefoglalná.

Büntetőjogi felelősség elleni védelem

Mint ismeretes, a civilek, Ukrajna polgárai számára a Büntető törvénykönyv (Btk.) 263. cikkelyének 1. pontja büntetőjogi felelősséget állapít meg lőfegyver (kivéve a sima csövű vadászfegyvert), lőszer, robbanóanyag, robbanóeszköz engedély nélküli viseléséért, tartásáért, vásárlásáért, továbbadásáért, értékesítéséért. A 9 538. számú törvénytervezet, amelyet július végén jegyeztek be a parlamentben, abban is segít, hogy a hadiállapot végéig jogi garanciákat biztosítsanak az embereknek a nem regisztrált fegyverek használatára, hogy ne vonhassák büntetőjogi felelősségre őket a Btk. 263. cikkelye alapján. Ezenkívül (és nem utolsósorban) a dokumentum hozzájárul az ukrajnai fegyverforgalom feletti ellen­őrzés javításához – mutatott rá Bohdan Drapjatij.

Egyébként Ukrajnában június 23-án megkezdte működését az Egységes Fegyvernyilvántartás.

„Mostantól minden ukrán pontosan tudni fogja, hogy milyen fegyvere van, és mikor kell elvégezni annak ellenőrzését. Lehetőség lesz a fegyverek regisztrációjához szükséges engedélyek online beszerzésére, köztük a büntetlen előéletről szóló igazoláséra is” – mondta el Ihor Klimenko belügyminiszter az országos hírcsatornák közös műsorfolyamában.

(pszv/korrespondent.net/bbc.com/zn.ua)