Romlott a gyerekek átoltottsága

2023. augusztus 10., 11:50 , 1171. szám

A kötelező védőoltásokat felvett 16 év alatti gyermekek aránya kisebb, mint tavaly – jelentette az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

Amint arról az Egészségügyi Minisztérium Ihor Kuzin miniszterhelyettesre, közegészségügyi főorvosra hivatkozva beszámolt, többek közt a diftéria és tetanusz elleni védőoltásokról van szó, amelyeket 6 és 16 éves korban meg kell ismételni, valamint a gyermekek kanyaró, mumpsz és rubeola elleni második oltásáról, amely hatéves korban esedékes.

„A gyermekek átoltottsága a megelőző oltásokkal nem éri el az ajánlott szintet, és a július végi állapot szerint az éves terv 48%-át teszi ki” – mondta.

Kuzin megjegyezte, hogy jelen helyzet szerint a Lemberg, Vinnicja és Odessza megyékben élő gyerekek közül kapták meg a legkevesebben a 16 éves korban aktuális diftéria és tetanusz elleni védőoltásokat.

A kanyaró, mumpsz és rubeola elleni átoltottság Csernyivci, Odessza, Csernyihiv és Lemberg megyékben alacsony, és hasonló a helyzet a gyermekbénulás elleni oltással.

Kuzin szerint jelenleg az egyes megyék szintjén a kórházak és oltóközpontok el vannak látva a szükséges vakcinákkal, nincs hiány azokból az oltóanyagokból, amelyeket az állam garantál, és amelyek az ukránok számára ingyenesek.

Az Egészségügyi Minisztérium kitért arra is, hogy több mint 12 millió ukrán még nem kapta meg az első emlékeztető oltást a Covid–19 ellen, holott az immunitás kialakítása érdekében négy oltás beadása javasolt. A lakosság átoltottságának általános szintje továbbra is 70% alatti, a 60 év feletti ukránok körében pedig 30%.

Ukrajnában jelenleg több mint 7 millió adag Covid–19 elleni oltóanyag áll rendelkezésre.

 (zzz/interfax.com.ua)