Ezért zuhanhatott le a belügyminiszter helikoptere

2023. augusztus 10., 08:42 , 1171. szám

A vizsgálat megállapította annak a 2023. január 18-i helikopter-balesetnek az okait, amelyben a belügyminiszter, helyettese és további 12 ember vesztette életét Brovariban.

Korábban az SZBU három lehetséges okát nevezte meg a helikopter-balesetnek: a repülési szabályok megsértése, a helikopter műszaki hibája és a jármű megsemmisítésére irányuló szándékos akciók (szabotázs). Az Állami Nyomozó Iroda (DBR) most közölte, hogy a katasztrófát a légi közlekedési eszközök repülésbiztonságára és üzemeltetésére vonatkozó szabályok megsértése okozta. A bűncselekmény elkövetésével a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának (DSZNSZ) néhány tisztviselőjét gyanúsítják.

A tragédiában életét vesztette Denisz Monasztirszkij belügyminiszter, Jevhenyij Jenyin, a miniszter első helyettese, Jurij Lubkovics, a Belügyminisztérium államtitkára, s a tárca további három munkatársa, valamint a DSZNSZ háromfős személyzete. Ezenkívül a földön meghalt négy nő és egy kisgyermek, akik az óvodába tartottak, amely mellett a helikopter lezuhant. További 31 ember, köztük 13 gyermek szenvedett különböző súlyosságú sérüléseket. A zuhanás során a helikopter súrolta és megrongálta az óvodát, a közeli épületeket és a parkoló autókat.

A vizsgálat megállapítása szerint a DSZNSZ munkatársai azzal a helikopterrel szállították a Belügyminisztérium küldöttségét, amely a Kijevben és a megyében előálló vészhelyzetek esetére volt szolgálatban.

„A repülőszerkezetnek nem volt engedélye más típusú repülésre” – áll a jelentésben.

A DBR ezenkívül azt állítja, a helikopter legénységének parancsnoka nem kapott tájékoztatást a teljes repülési útvonal meteorológiai adatairól, így a Brovari város feletti kedvezőtlen időjárási viszonyokról sem.

A személyzet nem rendelkezett a megfelelő engedélyekkel és szertifikátokkal a repüléshez nehéz időjárási viszonyok között, ám a DSZNSZ illetékesei nem törölték és nem halasztották el az utat.

A nyomozás szerint a rossz időjárási viszonyok között a helikopternek rendkívül alacsonyan, az útvonalon elhelyezkedő épületek magasságánál alacsonyabban kellett repülnie. Amikor a legénység parancsnoka észrevett egy akadályt az útvonalon – egy emeletes házat –, megpróbálta kikerülni azt, de élesen fel­emelkedett, elvesztette a térbeli tájékozódását, és a szükséges készségek hiányában a földbe csapódott.

Az eset kapcsán ismertették a gyanút a DSZNSZ Légi Közlekedési, Légi Kutatási és Mentési Főosztályának vezetőjével; az egység megbízott parancsnokával; az egység parancsnokának repülési felkészítésért felelős parancsnok-helyettesével, a repülőszázad parancsnokával, valamint a nyizsini különleges repülési különítmény repülésbiztonsági szolgálatának vezetőjével.

A DSZNSZ négy tisztviselőjét a repülésbiztonsági szabályok emberek halálát és nagy anyagi kárt okozó megsértésével gyanúsítják. A repülésbiztonsági szolgálat vezetője hivatali mulasztással gyanúsítható. A gyanúsítottak akár 10 év börtönt is kaphatnak.

A BBC News Ukrajina ugyanakkor rámutat, tisztázatlan maradt a kérdés, hogy ki utasíthatta a DSZNSZ illetékeseit a belügyminiszter repülésének megszervezésére. A portál forrása a DBR-nél arról biztosított, a nyomozásnak teljes képe van a tragédiáról, ezért elképzelhető, hogy magasabb beosztású tisztségviselők is érintetté válhatnak az ügyben.

(pszv/bbc.com)