Az oktatási tárca szorgalmazza a jelenléti oktatást

2023. augusztus 9., 12:09 , 1171. szám

Andrij Sztaskiv oktatási és tudományos miniszterhelyettes a napokban arról beszélt az országos hírcsatornák közös műsorfolyamában, hogy milyen formátumban képzeli el a tárca a következő tanévet – írja az UNIAN hírügynökség.

A miniszterhelyettes kifejtette, hogy a tárca elképzelése szerint az új tanévet a legtöbb iskolásnak offline formában kell elkezdenie, azaz jelenléti oktatással, de csak akkor, ha az iskolában van megbízható védelmet nyújtó óvóhely.

„Az előző tanévben lényegében oktatási intézményeink, iskoláink 75%-a rendelkezett óvóhellyel, ami lehetővé tette, hogy az ezekben az oktatási intézményekben tanuló diákok több mint felét elhelyezzék bennük. A kormány másfél milliárd hrivnyát különített el óvóhelyek kialakítására az oktatási intézményekben, jelenleg zajlanak a megfelelő munkálatok, tart az óvóhelyek létrehozása. Tisztában vagyunk azzal, hogy Ukrajnában nem minden iskola kezdheti meg a tanévet offline formában, azonban a helyi önkormányzatok erőfeszítéseinek köszönhetően, az állami és a helyi költségvetésből származó források felhasználásával, jóval magasabb lesz az óvóhellyel rendelkező iskolák aránya, mint tavaly év végén” – hangsúlyozta Sztaskiv.

Hozzátette: az őszi–téli időszakban netán felmerülő villamos energia-problémák esetén hasznosítják a tavalyi tapasztalatokat, amikor áramszünet idején az iskolákban online tanítás folyt, vagy el voltak látva generátorral az intézmények.

„Arra ösztönözzük a helyi önkormányzatokat, hogy készüljenek fel az ilyen eshetőségekre, beleértve a generátorok vásárlását is.[…] Ajánlásokat fogalmaztunk meg az iskoláknak arra vonatkozóan, hogyan készüljenek fel erre” – mondta Sztaskiv.

Az oktatási miniszterhelyettes megjegyezte, hogy a szülők többsége támogatja a gyermekek visszatérését a jelenléti oktatáshoz, még a fronthoz viszonylag közeli régiókban is.

„Beszéltünk a szülőkkel, elvégeztük a megfelelő felméréseket, és vannak olyan statisztikák, amelyek szerint annak ellenére, hogy a frontterületeket ágyúzzák, a szülők több mint fele mégis azt szeretné, ha gyermeke szeptember 1-től iskolába menne jelenléti oktatásra. Ezzel összefüggésben tisztában kell lenni azzal, hogy a minisztérium csak ott szorgalmazza a jelenléti oktatáshoz való visszatérést, ahol ehhez megteremtették a megfelelő biztonsági feltételeket” – hangsúlyozta Sztaskiv.

Elmondta, az offline tanulás újraindítása az iskolában nem kötelező, és csak a szülők beleegyezésével szervezhető meg, miközben az azt ellenző szülők gyermekei számára biztosítják a távoktatást.

„Amennyiben az iskolások szüleinek egy része azt kívánja, hogy offline oktatást szervezzenek a számukra, külön osztályok alakíthatók az iskolába járóknak, miközben más osztályokban távoktatás lesz. Ehhez az oktatási minisztériumban most dolgozzák ki a tanulók számára az egyszerűsített, azaz ideiglenes beiratkozási eljárást az oktatási intézményekbe. Ha például az iskola nem tud offline oktatást biztosítani, mert nincs óvóhelye, akkor javaslatot teszünk a tanulók ideiglenes beíratásának rendjére a hadiállapot idejére egy másik oktatási intézménybe, hogy iskolába járhassanak és kommunikálhassanak kortársaikkal” – magyarázta Sztaskiv.

(szcs/unian.ua)