Több mint 180 település szerepel az átnevezési listán

2023. augusztus 5., 11:50

Az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézet (UINP) 183 olyan ukrajnai település nevének megváltoztatását javasolja, amely Az orosz birodalmi politika elítéléséről és propagandájának tilalmáról Ukrajnában, valamint a helynevek dekolonizációjáról szóló törvény hatálya alá tartozik – jelentette a korrespondent.net az UINP sajtószolgálata nyomán.

Megjegyzik, hogy a lista még nem tartalmazza azoknak a városoknak és falvaknak a nevét, amelyek Ukrajna ideiglenesen megszállt területein találhatók. A lista nem teljes, ki fogják egészíteni.

„A következő hat hónap során, 2024. január 27-ig az önkormányzatoknak be kell nyújtaniuk a Legfelső Tanácsnak a névjavaslataikat azokra a településekre vonatkozóan, amelyek a törvény értelmében átnevezésre szorulnak” – hangsúlyozta az intézet.

Az UINP emlékeztetett arra, hogy a törvény az orosz birodalmi politika szimbólumai közé sorolja a helyneveket, ha azok emléket állítanak:

‒ az állami struktúrákban, a hadseregben és a pártokban vezető pozíciót vállaló személyeknek, beleértve azokat is, amelyeket az Oroszországi Birodalom az alárendelt területeken hozott létre, és részt vettek az orosz birodalmi politikában, illetve elősegítették azt; a szovjet állambiztonsági szervek munkatársai voltak bármilyen szinten; azoknak, akik nyilvánosan, többek közt művészeti alkotásokban vagy a médiában támogatták, dicsőítették vagy igazolták az orosz birodalmi politikát, oroszosításra vagy ukránfóbiára szólítottak fel;

‒ az orosz birodalmi politika megvalósításával kapcsolatos eseményeknek;

‒ az orosz városok és az Oroszországi Föderáció egyéb földrajzi, történelmi és kulturális objektumai megnevezésének.

Ugyanakkor vannak kivételek:

‒ a helynevek olyan személyek tiszteletére, akik a Moszkvai Birodalomtól a jelenkori Oroszországi Föderációig vezető tisztségeket töltöttek be az orosz állami szervekben, vagy hozzájárultak annak politikájához, ugyanakkor védték az ukrán emberek politikai, gazdasági és kulturális jogait (nem vonatkozik a szovjet állambiztonsági szervek munkatársaira);

‒ helynevek az orosz városok és az Oroszországi Föderáció egyéb földrajzi, történelmi és kulturális objektumai nevének tiszteletére, ha azok az ukrán nép jogainak védelméhez vagy fejlődéséhez, esetleg az Oroszországi Föderáció rabszolga népeinek kultúrájához kapcsolódnak.

Azokra a nevekre sem vonatkozik a tilalom, amelyek csak egybecsengenek azokkal, amelyekre a törvényben meghatározott korlátozások vonatkoznak (pl. nem minden Katerinyivkát vagy Mikolajivkát kell átnevezni, hanem csak az orosz cárokról elnevezetteket).

(korrespondent.net/Kárpátalja)