További három kistérség kapta meg a szociális kártyákat

2023. augusztus 4., 08:15 , 1171. szám

A Beregszászi kistérség polgármesteri hivatala tavaly áprilisban kapta meg a gyártóktól a kistérség területén élő rászoruló családok, valamint a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára kialakított kártyarendszerhez tartozó számítógépes programot, melynek révén az igénylők átláthatóan juthatnak hozzá a humanitárius segélyekhez. A humanitárius segélyek kártyás elosztási rendszerének kidolgozását és bevezetését a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat indítványozta. A szociáliskártya-rendszernek köszönhetően a beérkező támogatásokat azóta egységesen és igazságosan tudják kiosztani mind a helyi lakosok, mind az ország háborús övezetéből menekültek körében.

A projekt sikerét látva a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT) kidolgozta a rendszer más kistérségekre történő kiterjesztésének feltételeit. A programot támogatta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) is, mely megteremtette az anyagi hátteret ahhoz, hogy a szükséges eszközöket beszerezzék. Ezeket adták át a KHÖT munkatársai július 31-én a Nagydobronyi, a Mezőkaszonyi, valamint a Nagyberegi kistérségeknek. A Beregszászi mellett a rendszer sikeresen működik már a Nagybégányi kistérségben is.

A plasztikkártyák elkészítését hosszas munka előzte meg annak érdekében, hogy kistérségenként minden arra jogosultnak biztosítani tudjanak elegendő kártyát, illetve az ezek kezeléséhez szükséges kártyaleolvasó terminált.

A három kistérség polgármesterei egyetértenek abban, hogy a rendszernek köszönhetően átláthatóbb, igazságosabb és fenntarthatóbb lesz a humanitárius segélyek kiosztása.

Nagy Ferenc, a Nagydobronyi kistérség polgármestere elmondta, már korábban is nyújtottak szociális támogatást a rászorulóknak, a kártyarendszer révén azonban kontrollálhatóbbá válik a munka.

A Mezőkaszonyi kistérség számára 2 600 kártyát, valamint a hozzájuk szükséges kártyaleolvasókat adtak át, amiért Tóth Sándor polgármester mondott köszönetet, s abbéli reményét fejezte ki, hogy a rendszer elindítása után a kistérség minden lakosa használatba tudja majd venni szociális kártyáját.

Urszta János, a Nagyberegi kistérség polgármestere szintén megköszönte a segítséget, mely által – mint fogalmazott – alaposan fel tudnak mérni minden háztartást, s látni fogják, melyek azok, ahol a leginkább rászorulnak a támogatásra.

A szociális kártyák átadása a kistérségek számára csupán az első lépés, ugyanis a következőkben minden kiadópont számára telepíteni kell a megfelelő programokat, valamint a kistérség igényei szerint finomra kell hangolni a rendszert is, s ez időigényes folyamat.

„A beregszászi önkormányzatban sikeresen elindult szociáliskártya-program példájára a rendszer már működik a Nagybégányi kistérség területén is, és a KMKSZ támogatásának köszönhetően más, a KHÖT tagságát képező önkormányzatok számára is kihoztuk a szociáliskártya-rendszer elindításához szükséges programot, a kártyákat és a kártyaleolvasó berendezéseket is. A mai nap folyamán a Nagydobronyi, a Mezőkaszonyi és a Nagyberegi kistérségek számára szállítottuk ki az eszközöket. Ezek fontos lépések, de miután az önkormányzatok átveszik a berendezéseket, még egy nagyon fontos és aprólékos munka vár rájuk: a lakosság regisztrációja, a program telepítése az elöljárói körzetek irodáiban, ahová a lakosság tud majd fordulni a szociális kártya igénylése kapcsán, és ami a legfontosabb utána, hogy a szociális kártya mögé tudjunk adni egy kézzel fogható támogatási csomagot is. Ezen működünk együtt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel, magyarországi és más határon túli partnerekkel is, hogy az önkormányzatok helyzetét megkönnyítsük azzal, hogy a szociális kártyák mögé egységcsomagot is tudjunk tenni” – emelte ki Rezes József, a KHÖT igazgatója, hozzátéve: rövid időn belül szeretnék a KHÖT tagságát képező összes önkormányzat számára átadni a rendszert és az eszközöket. „S kiemelném azt, hogy nemcsak a KHÖT tagságát képező önkormányzatokat fogjuk integrálni ebbe a programba, hanem más önkormányzatokat is, ahol nagy számban élnek magyarok Kárpátalján. Például a gorondi és a kincseshomoki önkormányzatokat, melyek számára már szintén legyártottuk a kártyákat, megvannak az eszközök is, úgyhogy reményeink szerint ebben az évben Kárpátalján a magyarlakta településeken mindenütt működni fog és pozitív hatással lesz a lakosság jólétére a szociáliskártya-programnak a működése” – hangsúlyozta Rezes József.

A közeljövőben tehát minden, a programba bekapcsolódó kistérségbe megérkeznek a szociális kártyák, valamint a megfelelő technikai eszközök is. A KHÖT munkatársai azonban felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy ez nem jelenti az azonnali használatbavételt, hiszen amellett, hogy a rendszert telepíteni kell, adományokat is társítani kell a kártyákhoz.       

TV21 Ungvár, lexi