Nyári üdülés rakéták árnyékában

2023. augusztus 4., 19:23 , 1170. szám

Háború ide vagy oda, a hírek szerint az ukránok idén nyáron tömegével indultak el nyaralni. Azt mondják, a Kárpátokban a turisták száma elérte a háború előtti szintet, még úgy is, hogy az árak magasabbak a korábban megszokottaknál – derül ki az RBK–Ukrajina utazási magazinja, a Travel összeállításából.

Bukovel már megtelt

Idén Nyugat-Ukrajnában a turisták száma elérte a háború előtti szintet – mondta el Ihor Hubilit, a Vidvidaj utazásszervező igazgatója a Travelnek.

„Éreztette hatását az elhalasztott kereslet és az, hogy az emelkedő árak ellenére Ukrajnában olcsóbb pihenni, mint külföldön” – sorolja az okokat a szakember.

Mint rámutat, az elsősorban síparadicsomként ismert Bukovel üdülőhelyre soha nem látott számú turista érkezik ezen a nyáron.

„Bukovel és környéke teljesen megtelt, ilyenre még télen sem emlékszem. Ennek megfelelően a nyári árak ebben az irányban 50%-kal nőttek a korábbi évekhez képest” – teszi hozzá Hubilit.

Ismét népszerűek a túrák

A túrák iránti kereslet idén nyáron szintén elérte a háború előtti szintet, sőt talán egy kicsit meg is haladta azt. Az Ukrajna minden részéről érkező emberek ugyanazokat a helyszíneket választják, mint korábban:

– Kárpátok (Bukovel, Jaremcse, Szinevér, Alsókalocsa/Kolocsava);

– Kárpátalja termálfürdői (Kaszony, Beregszász);

– Pogyillja (Kamjanec-Pogyilszkij és Bakota, hajókázás a Dnyeszteren).

Ugyanakkor csökkent az érdeklődés a levendulaföldek iránt, bár számuk nőtt.

„Körülbelül 15-20%-kal drágultak a túrák és kirándulások. Az utazási irodák kénytelenek voltak árat emelni, mert a fuvarozók ezt megtették” – mondja Hubilit hozzátéve: légi közlekedés hiányában kevésnek bizonyult az autóbusz a belföldi és külföldi utakhoz.

Minél népszerűbb a régió, annál kevesebb a szállás?

A turistaáradat miatt a Kárpátokban a szállásadók bővítik kínálatukat – állítják a Karpaty.info szakemberei. Mivel azonban jelentősen megnőtt a nyaralni vágyók száma, így sok szálláshelyet már előre lefoglaltak.

„Egyes régiókban a nyár végéig nincs szabad hely. Bár, aki akarja, találhat hézagokat a foglalások között, és mégiscsak pihenhet. Minél népszerűbb a régió, s minél könnyebben megközelíthető, annál kisebb az esélye, hogy sikerül szállást foglalni ott” – teszik hozzá a Karpaty.info-nál.

Ezért a turistáknak azt tanácsolják, hogy az úti cél kiválasztásakor vegyék figyelembe a régió népszerűségét.

„A Kárpátokban sok gyönyörű, festői zug található, amelyek valamiért nem túl népszerűek a nyaralók körében. Például: Koszmacs, Alsókalocsa (Kolocsava), Alsóapsa (Nizsnya Apsa). Ott rengeteg szabad hely áll rendelkezésre jó feltételekkel és megfizethető áron” – javasolják a szakértők.

Kimerültség ellen irány a tenger?

A több mint egy éve tartó háború alatt az ukránok megtanultak az új körülmények között élni, és visszatértek az utazáshoz, hogy elkerüljék a kimerültséget, kiégést. A gyermekes nők előszeretettel járnak üdülni a külföldi tengerpartokra.

Csaknem hatszorosára nőtt az üdülés iránti kereslet tavalyhoz képest – mondta el Katerina Artyuh, a Join UP! utazásszervező termékmarketing osztályának vezetője.

„Az emberek magukhoz tértek, megoldották az elsődleges biztonsági kérdéseket, és elrendezték az életet a háborús körülmények között. Az év során jött az a felismerés is, hogy az utazás jelenleg a kevés lehetőség egyike a teljes értékű pihenésre, feltöltődésre, ami az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen. Ezért a pihenés utáni vágyakozás miatt érzett szégyen és kétségek, a pihenés kizárólag szórakozásként való hamis felfogása fokozatosan háttérbe szorul” – jegyzi meg Artyuh.

Alkalmazkodva a realitásokhoz

A turisztikai piac is átalakult, alkalmazkodott az új realitásokhoz. Az utazásszervezők több buszos túrát ajánlanak, illetve megoldották a transzfert a környező országokba, ahonnan a repülőjáratok indulnak – teszi hozzá Artyuh.

Az utazásszervezők adatai szerint az áprilistól júliusig tartó időszakban a legtöbb nyaralni induló ukrán a következő öt országot választotta úti célul: Törökország, Egyiptom, Montenegró, Görögország (Kréta), Bulgária.

A fenti országokkal együtt 2023 nyarán az ukrán turistáknak több mint 30 célországot kínálnak az utazásszervezők: Franciaország, Spanyolország, Portugália, Csehország, Olaszország, Ciprus, Egyesült Arab Emírségek, Zanzibár, Srí Lanka, Thaiföld, Seychelle-szigetek, Maldív-szigetek, Mexikó, Dominikai Köztársaság, Tunézia stb.

Idén 10-15%-kal nőttek az üdülési árak. Az RBK–Ukrajina kérésére a cégnél felsoroltak néhány példát az ukránok körében népszerű országokba szóló legolcsóbb utazásokra (7 éjszaka kétágyas szobában és all inclusive étkezéssel, személyenként): Törökország – 15 072 hr; Egyiptom – 18 686 hr; Montenegró – 16 626 hr; Görögország – 22 471 hr; Bulgária – 12 302 hr.

Hol nyaralnak a gyerekesek?

Különféle lehetőségek állnak rendelkezésre a gyermekes családi nyaraláshoz. Változatlanul népszerű a klasszikus all inclusive Egyiptomban.

„Hurgada és Sarm es-Sejk üdülőhelyei csodálatosan felszereltek a gyerekekkel való kikapcsolódáshoz – aquaparkok, gyerekterületek, programszervezők, gyerekek számára ingyenes kirándulások. Az üdülésre Lengyelországból, Moldovából és Romániából is el lehet repülni. Ukrajnából busztranszfer vehető igénybe a repülőterekre” – mondja Katerina Artyuh.

Ugyancsak kedvelt célpont a családosok körében Ciprus és a valamivel olcsóbb Bulgária.

(pszv/rbc.ua)