Újabb adományt küld a Máltai Szeretetszolgálat és a KHÖT Harkiv megyébe

2023. augusztus 3., 15:28 , 1171. szám

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálatnál (BJMSZ) a háború kezdete óta a magyarországi és más országokból érkező felajánlásoknak köszönhetően eddig több ezer tonna segélyt fogadtak, amelyeket folyamatosan továbbítanak Kárpátalja, valamint Belső-Ukrajna településeire.

Ezúttal újabb két kamion, rajtuk összesen 66 raklapnyi élelmiszer, higiéniai termék, valamint emeletes ágyak és ruházat indult útnak Harkivba. Az adomány értéke mintegy 20 millió forint, amelyek nagy része a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetően érkezett Beregszászba a Máltai Szeretetszolgálathoz.

„Egyre nehezebb a helyzet a háború sújtotta területeken,  rengeteg csapás éri azokat az embereket, akik ott élnek továbbra is, és nekünk kötelességünk segíteni nekik. Partnerszervezeteinknek hála pedig lehetőségünk is nyílik segíteni nekik” – fogalmazott Makuk János, a BJMSZ vezetője.

Jelenleg is a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT) szervezte meg a szállítmány célba juttatását Beregszásztól egészen Harkivig.

„Az utóbbi hetekben aktivizálódtak a harci cselekmények néhány megyében, így egyre több rászoruló ember van, éppen ezért köszönjük a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak a felajánlást, köszönjük a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálatnak a már több mint egy éve tartó együttműködését, hiszen nélkülük nem tudnánk segítséget nyújtani a rászorulóknak” – hangsúlyozta Rezes József, a KHÖT igazgatója, valamint hozzátette: „Igyekszünk egy közös cél érdekében mindent megtenni azért, hogy minél több embernek tudjunk segíteni Kárpátalján és a frontvonalhoz közel eső területeken is.”

Harkiv megyében több jótékonysági alapítvány is azon dolgozik, hogy a frontvonaltól érkező emberek semmiben ne szenvedjenek hiányt. Az egyik ilyen szervezet az „Altayir” Jótékonysági Alapítvány, amelynek a képviselője ismét személyesen érkezett Beregszászba, hogy átvegye a szállítmányt.

„A Máltai Szeretetszolgálat által küldött segélyszállítmányból olyan teljes értékű egységcsomagokat tudunk összeállítani, amelyeket máshol nagyon ritkán lehet látni a háború sújtotta megyékben – tisztálkodási szerektől az élelmiszeren át a ruházatig minden benne van. Ezek minőségi, friss termékek, és nagyon széles a választék. Ezért is őszinte elismerésünk és hálásak vagyunk a Máltai Szeretetszolgálatnak, mert amit innen kapunk, azzal kevesen büszkélkedhetnek Harkiv megyében” – számolt be Ruszlan Fiszucsenko, az „Altayir” Jótékonysági Alapítvány munkatársa.

A Máltai Szeretetszolgálat és a KHÖT képviselői továbbra is egyetértenek abban, hogy az elhúzódó háború miatt egyre többen kerülnek kilátástalan helyzetbe Ukrajnában, ezért minden adományra nagy szükség van országszerte.

TV21 Ungvár/K. K.