Kárpátalján járt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

2023. augusztus 3., 09:27 , 1171. szám

Augusztus 2-án Kárpátalján tett munkalátogatást Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. Látogatása során a megyeszékhelyen rendkívüli megbeszélést tartott a diplomácia intézményeinek vezetőivel, amelynek során öt fő külpolitikai irányvonalat jelölt meg a következő politikai szezonra.

„Sikerült ukránbaráttá tennünk az elmúlt politikai szezonokat világszerte, és minden olyan államban, amelyek támogatása létfontosságú Ukrajna számára, az ukránok számára. Most, augusztusban egy új politikai szezonra kell készülnünk, hogy ez a nagyon fontos szezon is ukránbaráttá váljon” – mondta beszédében az elnök.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a következő hat hónapra úgy kell előkészíteni a döntéseket, hogy mind a partnerek döntései, mind a nemzetközi intézmények döntései ukránbarátok legyenek.

„Most öt irányt jelölök meg. A békeképlet az első. A fegyverek és a szankciók a második. Ukrajna integrációja az Európai Unióba és a NATO-ba, a biztonsági garanciák és a szomszédságpolitika a harmadik irányvonal. A negyedik a gazdasági fellendülés, az átalakulás. Az ötödik az embereink Ukrajnában és külföldön egyaránt, azokban az országokban, ahol Önök dolgoznak” – jegyezte meg az elnök.

Kiemelte, hogy Ukrajnának még ez év végéig meg kell kezdenie a tárgyalásokat a jövőbeni európai uniós tagságról. A NATO-csatlakozásra való felkészülés és a konkrét biztonsági garanciák a Szövetség felé vezető úton szintén a fő irányvonalak közé tartoznak az ukrán diplomáciai képviseletek külföldön tartózkodó képviselőinek munkájában. Volodimir Zelenszkij elnök ezt hangsúlyozta beszédében a diplomáciai intézmények vezetőivel tartott rendkívüli megbeszélésen, amelyre Kárpátalján került sor.

„Idén meg kell kezdenünk a tárgyalásokat Ukrajna jövőbeni európai uniós tagságáról, és Ukrajna készen áll erre” – mondta az államfő.

„Az év végén az Európai Tanácsnak jóvá kell hagynia az országunk csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdéséről szóló döntést, és nincs más alternatíva” – hangsúlyozta az elnök.

Ukrajna euroatlanti integrációjával kapcsolatban Volodimir Zelenszkij azt mondta, hazánknak már most el kell kezdenie a felkészülést a washingtoni NATO-csúcsra.

Az elnök emellett kiemelte a szomszédságpolitika folytatásának fontosságát, hiszen a modern világban minden szabad demokratikus országnak szüksége van a jószomszédi viszonyokra.

A megyei vezetőséggel folytatott tárgyalás során az államfő kitért Kárpátalja biztonsági és szociális helyzetére is. „A határ menti kérdés stratégiai fontosságú a régió számára. A vállalkozások áthelyezése és új munkahelyek teremtése a régió különböző közösségeiben fontos munkaterület. A harcosaink rehabilitációja – helyes projekt. A kárpátaljai gazdaság fejlesztésére irányuló számos kezdeményezés évtizedek óta kihasználatlan lehetőség. Kárpátalja a gazdasági és társadalmi növekedés egyik motorja lesz” – áll az államfő Telegram-bejegyzésében.

Ungvár után az elnök Beregszászban tett látogatást, ahol a helyi önkormányzatok, nemzeti és vallási közösségek, valamint a katonaság képviselőivel tárgyalt. „A kárpátaljaiak és a megyei tanács képviselői meggyőzték az elnököt, hogy régiónkra mindig számíthat. Mind az ukránok, mind a magyarok a régióban egy nagy csapat, akik hisznek Ukrajnában, és segítik közelebb hozni a győzelmet. Most ez a legfontosabb. Megköszöntük az elnök munkáját” – közölte Volodimir Csubirko.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere szintén köszönetet mondott Volodimir Zelenszkijnek, hogy ellátogatott a városba, és először tartott ilyen formátumú találkozót a magyarsággal.

Barta József, a megyei tanács KMKSZ-frakciójának vezetője a találkozón kitért az átdolgozásra szoruló oktatási törvény kérdésére, s arra kérte az államfőt, hogy gyorsítsa fel a kormányközi bizottság munkáját annak érdekében, hogy a szükséges feltételeket a magyar közösség érdekében egyensúlyba hozza.

Volodimir Zelenszkij beszédében köszönetet mondott a magyar közösségnek a háború alatt végzett tevékenységéért. „Köszönöm mindazt, amit most tesznek, ebben a megpróbáltató időszakban. Ez nagyon fontos. Köszönöm, vigyázzanak magukra! Még csak most kezdtük a párbeszédet. Biztos vagyok benne, hogy minden kihívással megbirkózunk. Egészséget és győzelmet kívánok önöknek” – emelte ki.

Az államfő emellett találkozón vett részt a magyar közösség képviselőivel, az ukrán fegyveres erők 128-as hegyi rohamdandárja szárazföldi erőinek Nyugat elnevezésű hadműveleti parancsnokságának katonáival, illetve a 101-es területvédelmi alakulat tagjaival. A jelen lévő katonákat állami kitüntetésben részesítette, továbbá emlékeztetett mindenkit arra, hogy folyamatban van az Ukrán Doktrína kidolgozása, amely vázolja majd államunk átalakulásának fő irányait.       

VV