Öt gól, két kiállítás – fővárosi vereséggel kezdte az idényt a Minaj FC

Labdarúgás

2023. augusztus 2., 08:20 , 1170. szám

Bár jól kezdődött a Minaj FC számára az ukrán élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2023–2024-es idénye Kijevben, de a korai vezetést követően a fővárosiak hamar érvényesítették a két csapat közötti tudásbeli különbséget, és sima győzelmet arattak a kárpátaljai alakulattal szemben.

Az első fordulóban Volodimir Saran csapata a Dinamo Kijev vendégeként lépett pályára, és Vitencsuk góljával már a 3. percben megszerezte a vezetést. Az első félóra végén előbb egyenlített, majd fordított a Dinamo – mindkét találatot Vanat szerezte.

A 30. percben esett kijevi vezetést követően szinte azonnal tíz főre fogyatkoztak a házigazdák, mivel Denisz Popov Odarjuk elleni magas lábas mentését veszélyes játéknak minősítette a játékvezető, és azonnal piros lappal jutalmazta a kijevi középpályást.

A létszámkülönbség ellenére Volodimir Saran csapata nem tudott dominálni, sőt a második félidő 11. percében a vendégek is megfogyatkoztak. Olekszandr Bandurko kapus azért került a kiállítás sorsára, mert a kapujából kifutva mintegy 22 méterre elütötte a fővárosiak soraiba hosszú külföldi légióskodás után hazatért Jarmolenkót. A minajiaknál végrehajtott kényszerű csere ,,áldozataként” Tarasz Dmitruk mehetett idő előtt zuhanyozni, helyette a mindössze 20 éves Illja Olkovij cserekapus állt be a vendégeknél.

A 87. percben végleg eldőlt a három pont sorsa, miután Vitalij Bujalszkij értékesítette a jogosan megítélt büntetőt. A kegyelemdöfést megadó negyedik kijevi találatot is egy válogatott játékos, Karavajev szerezte a 93. percben, kialakítván ezzel a 4-1-es Dinamo-győzelmet.

Érdekesség, hogy a fővárosiak kispadján 78. évesen helyet foglaló Mircea Lucescu a 17. ukrán szezonját kezdte meg, amelyből 14 éven át a Sahtar edzője volt, míg a Dinamónál három éve látja el a vezetőedzői feladatokat.

A címvédő Sahtar Donyeck nehezen nyert a Metaliszt 1925 Harkiv vendégeként, míg az élvonal három újonca közül a Polisszja Rivnében tudott győzni, a Cserkaszi hazai pályán kapott ki a Csornomorectől, az Obolony Kijev pedig ikszelt a Kolosz ellen.

Eredmények: Dinamo Kijev–Minaj FC 4-1, Metaliszt 1925 Harkiv–Sahtar Donyeck 1-2, Obolony Kijev–Kolosz Kovalivka 0-0, Veresz Rivne–Polisszja Zsitomir 0-2, Ruh Lviv–Zorja Luhanszk 2-1, LNZ Cserkaszi–Csornomorec Odessza 0-2, Olekszandrija–Krivbasz 1-0.

A Vorszkla Poltava–Dnyipro–1 találkozót a két együttes nemzetközi kupaszereplése miatt későbbre halasztották.

Az augusztus 5-én sorra kerülő 2. fordulóban a Minaj FC a Cserkaszi együttesét látja majd vendégül.

 (tamási)