Önkéntes nap a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálatnál

2023. augusztus 2., 13:50 , 1171. szám

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat (BJMSZ) a háború kitörése óta aktívan segít mind Kárpátalján, mind Ukrajnában. A szervezetnél több száz, a világ különböző pontjairól érkező ember önként vállal szolgálatot időszakosan, akiknek itt-tartózkodásuk alatt a BJMSZ biztosít szállást és étkezést. Emiatt a szeretetszolgálat önkéntesházat hozott létre, amit július 29-én, a szeretetszolgálat önkéntes napja alkalmából szenteltek meg Beregszászban, a Leszja Ukrajinka utcában.

Az elmúlt több mint 520 napban a szervezetnél 600-nál is több önkéntes tevékenykedett, számukra egy önkéntesházat hoztak létre, amelyet Molnár János római katolikus esperes-plébános szentelt meg. A ház mellett megszentelte azokat a feszületeket és képeket, amelyek többsége a házban kap helyet.

Az alkalom során Makuk János, a BJMSZ elnöke így fogalmazott: „A mai nap az önkéntesekről szól, a ház csak eszköz.”

A szeretetszolgálatnál az önkéntesek között is voltak olyanok, akiknek elhivatottsága különösképpen megérdemli az elismerést, ezt nemcsak Beregszászban, de országos szinten is látják. Számukra a Szuverén Máltai Lovagrend Kijevi Nagykövetsége hetekkel korábban tartott egy elismerő napot Lembergben. Voltak azonban olyanok, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak a korábbi időpontban megjelenni, számukra Andrij Hanasz, a Szuverén Máltai Lovagrend Kijevi Nagykövetségének tanácsosa adta át az elismeréseket a felújított önkéntesház udvarán.

A Schumicky család régóta támogatja a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat munkáját. Schumicky Mária, vagyis Maris több alkalommal és több hónapra kötelezte el magát a beregszászi egység mellett.

„Fontos az, hogy otthon is segítsünk, Magyarországon, de úgy érzem, hogy a legfontosabb az lenne, hogy itt helyben nyújtsunk segítséget. Ugyan a háború még innen is messze van, azonban nagyon sokat tudunk tenni” – emelte ki Schumicky Mária.

„Az önkéntesség által nemzeti öntudatomban, magyarságomban és emberségemben is sokkal inkább megerősödtem. Az önkéntességnek talán az a legfontosabb üzenete: embernek maradni és személyesen megtapasztalni azt, hogy milyen jó segíteni másoknak” – tette hozzá Maris.

Maris édesapja, András számára nem ez az első alkalom, hogy segítő kezet nyújt háborús konfliktussal sújtott országban.

„Az Ukrajnában dúló háború során a bizonytalanság az, ami óriási nehézség az emberek számára, hiszen nem lehet tudni, hogy holnap mi következik be. Ebben a bizonytalanságban próbálunk egy kis fényt, erőt és bizalmat adni az embereknek” – hangsúlyozta Schumicky András.

A nagykövet kérésére három kitüntetést Budapesten fognak átadni, melyeket Schumicky András fog eljuttatni Magyarországra.

Az elismerésben részesültek között több, a kárpátaljai médiában dolgozó munkatárs is volt. A Kárpátalja.ma szerkesztőségéből Szabó Kata, valamint Horváth Gabriella, a TV21 Ungvár szerkesztőségéből Szabó Sándor és Szabó Levente, míg a Pulzus Rádiótól Gogola István és Birta Zoltán vehetett át elismerő okleveleket. Ők azon túl, hogy folyamatosan beszámolnak a szeretetszolgálat tevékenységéről, segítenek a csomagok szétosztásában, játszóházakat tartanak, vagy ha kell, kiveszik a részüket a szervezési feladatokból is.

„Hónapokon keresztül, munka után majdnem minden nap 4-5 órát azzal töltöttünk, hogy valamilyen formában segítsük azt az óriási munkát, melyet a Máltai Szeretetszolgálat végez itt, Kárpátalján és egész Ukrajnában. Ennek lehettünk mi, önkéntesek egy-egy fogaskerekei” – fogalmazott Birta Zoltán, a Pulzus Rádió főszerkesztője.

Az elismerésben részesültek között volt a Johannita Rend lovagja, Avar Gábor is, aki a kétezres évek elejétől támogatja a beregszászi testvérszervezetük munkáját.

Az említett személyek mellett mások is elismerésben részesültek, akik mindennap helytállnak ebben a sokszor zűrzavaros és bonyolult időszakban. Egy közös van bennük: a vágy, hogy segítsenek embertársaiknak és a bajbajutottaknak.

TV21 Ungvár/K. K.