A NATO fokozza a megfigyelést a Fekete-tengeren

2023. augusztus 2., 08:04 , 1170. szám

Oroszország újabb kockázatokat teremtett a fekete-tengeri térség stabilitására nézve, ezért a NATO fokozza a megfigyelést. A Szövetség főtitkára ígéretet tett arra is, hogy a konfliktus eszkalációjára való tekintettel növelik Kijev támogatását.

Még több járőrrepülő és drón

A NATO és szövetségesei fokozzák a megfigyelést és a felderítést a Fekete-tenger térségében, többek között tengeri járőrrepülőgépekkel és drónokkal, valamint további segítséget ígérnek Ukrajnának. Az észak-atlanti szövetség ezt július 26-án jelentette be, az Ukrajna–NATO Tanács második, brüsszeli ülése után, amelyről a DW tudósított.

Az Ukrajna–NATO Tanács második ülését Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérésére hívták össze, miután Oroszország egyoldalúan felmondta a Fekete-tengeri Gabonakezdeményezést. A szövetséges országok és Svédország képviselőihez videokonferencia keretében csatlakozott Olekszandr Kubrakov, Ukrajna miniszterelnök-helyettese és Olekszij Hromov, az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkara Műveleti Főosztályának helyettes vezetője.

„Oroszország lépései jelentős kockázatot jelentenek a NATO számára stratégiai jelentőségű fekete-tengeri térség stabilitására nézve” – állapította meg Jens Stoltenberg, a Szövetség főtitkára és Moszkvára hárította a teljes felelősséget a Fekete-tengeren tapasztalható eszkalációért. – „A szövetségesek fokozzák Ukrajna támogatását és éberségüket” – erősítette meg.

Amint azt a NATO sajtóközleménye megjegyzi, az új „figyelmeztető zóna”, amelyet Oroszország a Fekete-tengeren hozott létre Bulgária kizárólagos gazdasági övezetén belül, fokozta a tévedések és az eszkaláció kockázatát, valamint komolyan akadályozza a szabad hajózást.

Ezenkívül Kijev és szövetségesei határozottan elítélték Oroszország döntését, hogy kilép a gabonaszerződésből, valamint azt a szándékát, hogy leállítja az ukrajnai mezőgazdasági exportot, „amelytől emberek százmilliói függenek világszerte”.

„Oroszországnak fel kell hagynia azzal, hogy fegyverként használja az éhezést, és a világ legsebezhetőbb embereit az élelmiszer-ellátás bizonytalanságával fenyegesse” – hangsúlyozta Stoltenberg.

A NATO egyben elítélte az Odessza, Mikolajiv és más kikötővárosok elleni orosz rakétacsapásokat, köztük a román határ melletti Reni ukrán kikötő gabonaraktára elleni dróntámadást, és cinikusnak nevezte azokat.

„Oroszország változatlanul a tisztelet teljes hiányát tanúsítja a nemzetközi jog és az ukrán gabonától függő emberek iránt szerte a világon. Oroszország polgári hajókat fenyeget, békés városokat terrorizál és elpusztítja a világ kulturális örökségének egy részét brutális csapásaival – jelentette ki Mircea Joane főtitkárhelyettes, aki az Ukrajna–NATO Tanács ülését vezette. – A NATO egységes. Szolidaritást vállalunk fekete-tengeri szövetségeseinkkel, megvédjük egymást és támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges.”

Az észak-atlanti szövetség tagjai üdvözölték Törökország erőfeszítéseit a gabonaszerződés helyreállítása terén, valamint az Európai Unió és az ENSZ azon intézkedéseit, amelyek az ukrán gabonaexport folytatását célozzák. A szövetségesek azt is egyértelművé tették, hogy a jövőben is nagyszabású katonai, gazdasági és humanitárius segítséget szándékoznak nyújtani Ukrajnának.

Az Ukrajna–NATO Tanács hatékony

Utóbb Volodimir Zelenszkij elnök a Twitteren köszönetet mondott Jens Stoltenberg NATO- főtitkárnak és helyettesének, Mircea Joane-nek a tanácskozás összehívásáért – írja a Jevropejszka Pravda. Az államfő üdvözölte, hogy „a Szövetség határozottan és egyértelműen elítéli Oroszország kilépését a gabonaszerződésből”.

„A mindössze két hete Vilniusban létrehozott Tanács már bebizonyította, hogy a válságkonzultációk hatékony mechanizmusa” – tette hozzá.

Zelenszkij egyben arról biztosított, hogy Ukrajna továbbra is teljesíti a globális élelmezésbiztonsággal kapcsolatos kötelezettségeit, és hangsúlyozta Kijev és a Szövetség egységét a NATO-tagság felé vezető úton.

Mint ismeretes, 2022 óta, válaszul az Ukrajna elleni teljes körű orosz agresszióra, a NATO jelentősen növelte jelenlétét a fekete-tengeri térségben, többek közt két új többnemzetiségű harccsoporttal Bulgáriában és Romániában.

(pszv/dw.com/eurointegration.com.ua)