Légierő: Aligha nyílik meg egyhamar az ukrán légtér

2023. augusztus 2., 09:54 , 1170. szám

Az ukrán légierő szkeptikus, ami a polgári repülés újraindításának lehetőségét illeti Ukrajnában hadiállapot idején – írja az Ukrajinszka Pravda Jurij Ihnat ezredesre, a légierő szóvivőjére hivatkozva.

A kérdés felvetésének előzménye, hogy a Ryanair ír fapados légitársaság bejelentette, fontolgatja annak lehetőségét, hogy 2023 végéig újraindít néhány ukrajnai járatot, amennyiben sikeresek lesznek a légtér részleges megnyitásáról szóló tárgyalások.

„Nehéz megérteni, hogyan lehet egyáltalán hadiállapot idején repüléseket végrehajtani. Láthatják, volt egy gabonafolyosónk (a Fekete-tengeren – a szerk.), amelyből Oroszország egyoldalúan kilépett. Talán tárgyalni fognak Oroszországgal, hogy ne lője a humanitárius légi folyosókat? Ma Ukrajna összes repülőtere operatív (több tucat különböző célú repülőtérrel rendelkezünk). Nálunk háború van, hadiállapot van, és láthatják, hogy a rakéták és ellenséges drónok mindenhol, az ország bármely pontján megjelenhetnek” – reagált a felvetésre Ihnat az országos hírtelevíziók közös műsorfolyamában.

A szóvivő örvendetesnek nevezte, hogy még a jelenlegi helyzetben is vannak olyan polgári cégek, amelyek szeretnék meghódítani a légi közlekedés ukrajnai piacát.

„Nagy ország vagyunk, nemcsak más országok vonatkozásában, hanem az országon belül is szükségünk van a légi összeköttetésre” – tette hozzá.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet a problémákra is, köztük a biztosítás kérdésére: hogyan biztosíthatja egy háborúban álló ország a repülőgépeket és a polgárok életét, ha rakéták röpdösnek a fejünk felett? A területét légvédelemmel teljesen lefedni képes Izrael gyakorlata Ukrajnára nem alkalmazható, hiszen nagyon nagy az ország.

Újságírók felvetették, vajon megnyitható-e az ungvári repülőtér, ahol úgy mondják, Ukrajna területén van a kifutópálya, de a gépek lényegében Szlovákia légterébe szállnak fel, hiszen az Oroszországi Föderáció állítólag nem merne megtámadni egy NATO-országot. Ihnat ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy elméletileg semmi sem akadályozza meg az ellenséget abban, hogy jól ismert gyakorlatát alkalmazza: kijelentse, hogy „nyugati technika” van a repülőtér területén, és csapást mérjen a kifutópályára.

„Mindenfelől különféle típusú rakéták röpködnek, az ellenségnek erős, technológiailag fejlett fegyverei vannak. Természetesen nagyon szeretnénk, hogy újrainduljon a légi közlekedés, de Ukrajna felett jelen helyzet szerint légtérzárlat van, és azt hiszem, nem oldják fel egyhamar” – állapította meg Ihnat.

(hk/pravda.com.ua)