A szélvédő elsötétítéséről

2023. augusztus 1., 16:31 , 1169. szám

„Mennyire sötétíthetem el az autó szélvédőit, hogy ne büntessen meg a rendőr? Mennyibe kerül most, ha mégis megbüntet? Azt olvastam a neten, hogy már nem is érvényes a szélvédőkre vonatkozó szabvány.”

– A közúti közlekedés szabályai («Правила дорожнього руху», затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р., № 1306) 31.4.7-es pontja értelmében a közlekedési eszközök üzemeltetését törvény tiltja bizonyos műszaki hibák és követelmények be nem tartása esetén. E követelmények egyike, hogy a szélvédőn nem lehetnek ráerősített kiegészítő tárgyak vagy bevonatok, amelyek korlátozzák a kilátást a vezetőülésből, és rontják a szélvédő átláthatóságát.

A 31.4.7-es pont в) alpontjához fűzött megjegyzésből kitűnik, hogy átlátszó, színes fóliacsíkok rögzíthetők a személygépkocsik és autóbuszok szélvédőjének felső részére árnyékolásként. Sötétített üveg használata engedélyezett (kivéve a fényvisszaverő hatásút), ha fényáteresztő képessége megfelel a ГОСТ 5727-88-as szabvány követelményeinek. A buszok oldalsó ablakain függönyök használata is megengedett.

Ami a szélvédők és ablakok üvegének fényáteresztő képességét illeti, a már említett ГОСТ 5727-88-as szabvány szerint a sötétítés következtében az elülső szélvédőnek meg kell őriznie fényáteresztő képessége legalább 75%-át, a két vezetőtéri oldalsó ablaknak pedig legalább a 70%-át. A hátsó ablakokra és szélvédőre vonatkozóan nincs korlátozás. További követelmény, hogy a sötétített szélvédő nem ronthatja a fehér, sárga, piros, zöld és kék színek érzékelését.

Bármit írnak a világhálón a ГОСТ 5727-88 hatályon kívül helyezéséről Ukrajnában, amíg szerepel a közúti közlekedési szabályzatban, célszerű ebből a szabványból kiindulni, ehhez tartani magunkat.

Ami a túl sötét üvegért kiszabható bírságot illeti, az Adminisztratív jogsértési törvénykönyv 121. cikkelye 1. és 4. bekezdései szerint az olyan műszaki hibás jármű vezetéséért, amelynek működtetése ebben az állapotban a vonatkozó szabályok értelmében tilos, vagy ha a jármű az idevágó szabályok, normák és szabványok megsértésével lett átalakítva, a nem adózó minimálbér hússzorosának megfelelő, azaz 340 hrivnya bírság szabható ki. A 121. cikkely 1. pontjának egy éven belüli ismételt megsértése esetén a büntetés a nem adózó minimálbér 50–100-szorosának megfelelő bírság (850–1 700 hr.) a járművezetéstől való eltiltással 3–6 hónapra vagy 5–10 nap adminisztratív elzárás.

hk