Az uniós csatlakozás szempontjából fontos törvényt fogadott el a parlament

2023. augusztus 1., 10:32 , 1170. szám

A Legfelső Tanács második olvasatban is elfogadta az alkotmánybírósági bírák kiválasztási eljárásának módosításáról szóló 9 322. számú törvénytervezetet, ami azon ajánlások egyikének teljesítéséhez szükséges, melyeket az Európai Bizottság fogalmazott meg Ukrajna számára az EU-csatlakozás folytatásához – írja a Jevropejszka Pravda Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselőre hivatkozva.

A törvényt 293 szavazattal fogadták el.

„Fontos európai integrációs kezdeményezés. Az Európai Bizottság első ajánlásának végrehajtása Ukrajna uniós tagságához” – jelezte Telegram-csatornáján a honatya.

Tájékoztatása szerint a dokumentum egyik normája növeli a nemzetközi képviselők szerepét az alkotmánybírák kiválasztásában.

„Ha az »igen« és a »nem« szavazatok azonos száma miatt a (hattagú – a szerk.) Szakértői Tanácsadó Csoport nem tud határozni, második szavazást tartanak. A megismételt szavazás alkalmával egyenlő számú »igen« és »nem« szavazat esetén a Szakértői Tanácsadó Csoport azon három tagjának szavazata a döntő, amelyek közül legalább kettőt nemzetközi szervezetek vagy a Joggal a Demokráciáért Európai Bizottság (Velencei Bizottság – a szerk.) jelöltek” – áll a jogszabályban.

A törvénytervezetet június 12-én fogadta el első olvasatban a Legfelső Tanács. A Velencei Bizottság június 10-én közzétett értékelésében sajnálatának adott hangot, hogy a törvényjavaslatban nem vették figyelembe ajánlását, s nem emelték a Szakértői Tanácsadó Csoport tagjainak számát hétre. A Velencei Bizottság ugyanakkor üdvözölte a legfontosabb ajánlásaira válaszul elvégzett „jelentős javításokat”.

(szcs/eurointegration.com.ua)