Utcát neveztek el az ukrán elnökről Nagy-Britanniában

2023. július 27., 09:27 , 1169. szám

Nagy-Britanniában utcát neveztek el Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről – adta hírül a BBC nyomán az UNIAN hírügynökség.

„Hivatalosan megnyitották az utcát Essex megyében, az első utat Nagy-Britanniában, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről neveztek el. A harlow-i FifthAvenue FIFTH AVENUE – Zelenskyy Avenue lett, alternatív írásmóddal” – írja a brit kiadvány.

Megjegyzik, hogy Vadim Prisztajko, Ukrajna nagy-britanniai nagykövete is hivatalos volt a megnyitóra, de röviddel az esemény előtt bejelentették a diplomata felmentését.

Az új utcanévtáblákat Harlow parlamenti képviselője, Robert Halfon mutatta be. Mint kifejtette, a város azért megfelelő hely az ukrán vezető méltatására, mert Harlow-t a második világháború után számos menekült londoni család számára építették. Halfon szerint Harlow úgy keletkezett, „mint főnix a hamvaiból”, így a mostani eseménynek meg kell mutatnia az ukránoknak, hogy „van remény, van esély arra, hogy szép új városaik legyenek, amikor legyőzik Oroszországot”.

A képviselő méltatta továbbá a helyi lakosokat, akik az orosz invázió után hozzávetőleg 70 ukrán menekült elhelyezésében és támogatásában segítettek.

(pszv/unian.ua)